Οι ιμπεριαλιστές προετοιμάζονται για πόλεμο (Νο 1)

Στόλος-Πλοίο-Άσκηση
Πηγή: Eurokinissi

Οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές δεν σταματούν! Εντείνονται στο πλαίσιο της διεκδίκησης αγορών, σφαιρών επιρρροής, πηγών και δρόμων μεταφοράς υδρογονανθράκων και του εμπορίου. Προετοιμάζονται διαρκώς για την περίπτωση που τα παζάρια μεταξύ τους δεν καταλήξουν σε συμφωνία. Μάλιστα σε συνθήκες κρίσης το ενδεχόμενο ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου γίνεται ακομα πιθανότερο.

Η άσκηση «Διακλαδικός πολεμιστής» (Joint Warrior) είναι συνήθως η μεγαλύτερη ναυτική άσκηση του Ηνωμένου Βασιλείου κάθε χρόνο. Αυτή τη φορά περιορίστηκε, λόγω της έκρηξης της πανδημίας. Η άσκηση είχε τελικά διάρκεια 2 εβδομάδες  και ολοκληρώθηκε την 9/4/20.

Στην άσκηση πήρε μέρος η 1η ομάδα της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ (SNMG1), που είναι η δίδυμη αδελφή της 2ης ομάδας (SNMG2) η οποία δρα στην περιοχή του Αιγαίου και της Μεσογείου. Η SNMG1 αυτή την περίοδο αποτελείται από το πλοίο διοικήσεως HNoMS Otto Sverdrup, το δανέζικο πλοίο διοικήσεως και υποστήριξης HDMS Absalon και το γερμανικό FGS Rhon. Στο πλαίσιο της άσκησης με την SNMG1 συνενώθηκαν και το αμερικανικό αντιτορπιλικό Donald Cook και το βρετανικό βοηθητικό πλοίο Tideforce.

Η άσκηση είχε σκοπό την εκπαίδευση τόσο των υποβρυχίων όσο και των πλοίων επιφανείας, σε διάφορα περιβάλλοντα και τακτικές στη θάλασσα. Η άσκηση συνέβαλλε στην εκπαίδευση σχολείου κυβερνητών υποβρυχίων του βρετανικού και του νορβηγικού ναυτικού. Στην θαλάσσια περιοχή της  βορειοδυτικής ακτής της Σκωτίας, όπου διεξάχθηκε η άσκηση συμμετείχαν επίσης και υποβρύχια από την Βρετανία και την Νορβηγία.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο αυτές ομάδες πολεμικών πλοίων της «Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ» αποτελούν τμήμα των «Δυνάμεων Πολύ υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ» (Very High Readiness Forces). Ο Δανός διοικητής της SNMG1 δήλωσε ότι η SNMG1, με την συμμετοχή της στην άσκηση, απέδειξε ότι «είναι ικανή να παραμένει σε ετοιμότητα», ως τμήμα της VHRF ακόμα και σε περιόδους όπως τώρα με την πανδημία. Επίσης δήλωσε ικανοποιημένος για τις ευκαιρίες εκπαίδευσης που παρείχε η άσκηση στα πλοία, αν και δεν υλοποιήθηκε όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί.

Την διοίκηση των νατοϊκών πλοίων της άσκησης είχε η «Συμμαχική Ναυτική Διοίκηση» (Allied Maritime Command – MARCOM). Η  MARCOM είναι η κεντρική διοίκηση όλων των νατοϊκών ναυτικών δυνάμεων και εδρεύει στο Νόρθγουντ της Βρετανίας. Αντίστοιχες διοικήσεις, διαθέτει το ΝΑΤΟ ανά μία για αεροπορικές (AIRCOM) και μία για δυνάμεις ξηράς (LANDCOM). Η έδρα της AIRCOM είναι στο Ραμστάιν της Γερμανίας και της  LANDCOM στην Σμύρνη της Τουρκίας. Οι τρεις τους υπάγονται απευθείας στη «Συμμαχική Διοίκηση Επιχειρήσεων» του ΝΑΤΟ  (Allied Command Operations – ACO), που βρίσκεται στη Μονς στο Βέλγιο.

Η δομή αυτή του ΝΑΤΟ προήλθε μετά τον μετασχηματισμό που αποφασίστηκε κατά τη σύνοδο κορυφής της Λισαβώνας το 2010.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...