Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις θέσεις τους στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ασίας

ΗΠΑ - Άντονι Μπλίνκεν
Φώτο Αρχείου / Άντονι Μπλίνκεν / Πηγή: TWITTER

Συμμαχίες στην Κεντρική Ασία αναζητούν επίμονα οι ΗΠΑ, καθώς την αποχώρηση των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν συνοδεύουν νέες προσπάθειες για στρατιωτικές και άλλες συνεργασίες, με το βλέμμα στραμμένο σε Κίνα και Ρωσία.

Σε αυτό το πλαίσιο, χτες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν είχε συνάντηση με ομολόγους του από το σχήμα C5+1 (Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν), με το οποίο η Ουάσιγκτον επιχειρεί πολυεπίπεδους συντονισμούς. Στα βασικά θέματα της συνάντησης ήταν και η συνεργασία για την «αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» και τη «μετάβαση» σε νέες, πιο «φιλικές στο περιβάλλον» μορφές Ενέργειας, ενώ δεν έλειψε και η ανταλλαγή απόψεων για τη «σταθερότητα» στην περιοχή. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολίασε σχετικά ότι το σχήμα αυτό «αποτελούσε πάντα μια ανεκτίμητη πλατφόρμα διπλωματίας για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας για μια Κεντρική Ασία ασφαλή και με ευημερία και για την αντιμετώπιση κοινών ανησυχιών».

Χτες, επίσης, τηλεφωνική επικοινωνία για την κατάσταση στο Αφγανιστάν και τις προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής του G20 στα τέλη Οκτώβρη είχαν ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. Για τη συμμετοχή του Ρώσου Προέδρου στη Σύνοδο Κορυφής για το Αφγανιστάν δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Κατά τα άλλα, οι δύο πλευρές εξέφρασαν πρόθεση «να συνεργαστούν ενάντια στην εξάπλωση της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού και της διακίνησης ναρκωτικών» και τόνισαν τη «σημασία ενός ενδοαφγανικού διαλόγου, που θα περιλαμβάνει τα συμφέροντα όλων των πληθυσμιακών ομάδων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...