Οι ΗΠΑ επιδιώκουν αύξηση της επιρροής τους στον Νότιο Καύκασο

Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν
Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν

Διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη με φόντο τον εντεινόμενο γεωπολιτικό ανταγωνισμό στο Νότιο Καύκασο, μετά την στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζαν την περασμένη βδομάδα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια περιοχή στρατηγικής σημασίας όπου «διασταυρώνονται» δρόμοι μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας, και τα συμφέροντα διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων, κυρίως της Ρωσίας, των ΕΕ – ΗΠΑ, αλλά και της Τουρκίας, του Ιράν κά.

Η στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν επιτάχυνε εξελίξεις στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, με τις ΗΠΑ – ΕΕ να επιδιώκουν τον τελευταίο χρόνο να μειώσουν την επιρροή της Μόσχας στο Νότιο Καύκασο και να διαμεσολαβήσουν στη σύγκρουση Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν και στην υπογραφή συνθήκης «ειρήνης». Παράλληλα Ρωσία και Αρμενία εμφανίζονται πλέον σε ανοιχτή ρήξη.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Ν. Πασινιάν δηλώνει ότι η στρατιωτική «συμμαχία» στην οποία συμμετέχει το Γερεβάν, Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) και η στρατηγική εταιρική σχέση Αρμενίας-Ρωσίας δεν επαρκούν για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της Αρμενίας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Μόσχας η οποία έκανε λόγο για «φιλοδυτική πορεία» της Αρμενίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος οι ΗΠΑ υπογράμμισαν ότι «η Ρωσία έδειξε ότι δεν είναι αξιόπιστη σύμμαχος», σε δήλωσε του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε επίσης τη «βαθιά ανησυχία» των ΗΠΑ για την τύχη των Αρμένιων κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τονίζοντας ότι «προσυπογράφει» τις εκκλήσεις για την ανάπτυξη μιας διεθνούς αποστολής στην περιοχή ώστε να υπάρξει διαφάνεια και να καθησυχαστούν οι άμαχοι.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ’Αντονι Μπλίνκεν μίλησε τηλεφωνικά σήμερα με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Όπως δήλωσε στους στους δημοσιογράφους, ο Μπλίνκεν «υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, να διασφαλιστεί η άνευ όρων προστασία και η ελευθερία της κυκλοφορίας για τους αμάχους καθώς και η ανεμπόδιστη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ”.

Κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, ο πρόεδρος Αλίεφ «δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω στρατιωτική δράση και εμείς περιμένουμε από αυτόν να το τηρήσει», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Στέτι Ντιπάρτμεντσε ενημέρωση του Τύπου. Προσθέτοντας πως ο Αλίεφ «δήλωσε ότι μπορεί να δεχθεί μια αποστολή παρατηρητών».

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν τη ανάπτυξης μιας διεθνούς αποστολής στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τα περιθώρια δράσης της οποίας «μένουν να συζητηθούν με τους συμμάχους και τους εταίρους μας στην περιοχή», πρόσθεσε ο Μίλερ.

Ο Μπλίνκεν μίλησε επίσης τις τελευταίες ημέρες με τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Δείτε ακόμα...