Οι κατασταλτικοί νόμοι αντιμετωπίζονται με τους λαϊκούς αγώνες

Συγκέντρωση ΚΚΕ στην πλατεία Συντάγματος κατά του νόμου που περιορίζει το δικαίωμα στις διαδηλώσεις της Κυβέρνησης της ΝΔ - 2/7/2020
Συγκέντρωση ΚΚΕ στην πλατεία Συντάγματος κατά του νόμου που περιορίζει το δικαίωμα στις διαδηλώσεις της Κυβέρνησης της ΝΔ – 2/7/2020

Η στρατηγική του κεφαλαίου στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια είναι πιο απαιτητική και επιθετική σε βάρος του λαού. Ο ρόλος που διεκδικεί στην ευρύτερη περιοχή, οι σχεδιασμοί και οι ανταγωνισμοί του για τη συνεκμετάλλευση των πηγών ενέργειας και των δρόμων του εμπορίου, η αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης σε βάρος της εργατικής τάξης, επιβάλλουν διεύρυνση της καταστολής. Αυτή  περνά μέσα από τους κατασταλτικούς νόμους και στοχεύει στη γενικευμένη ισοπέδωση των δικαιωμάτων όλου του λαού. Είναι μια συνεχής διαδικασία την οποία εφάρμοσαν με συνέπεια, τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ υπηρετώντας τις επιταγές του κεφαλαίου. Αποτελεί στρατηγική κατεύθυνση της Ε.Ε. με στόχο την περαιτέρω θωράκιση των αστικών κρατών στο φόντο όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και του ελέγχου των λαϊκών στρωμάτων μέσω της στρατιωτικοποίησης και αντιδραστικοποίησης.  Στη διαδικασία αυτή η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποίησε και την πανδημία του κορονοϊού για την πιλοτική εφαρμογή κατασταλτικών νόμων, με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου (Π.Ν.Π). Αυτές περιλάμβαναν γενικευμένα μέτρα αναστολής βασικών λαϊκών ελευθεριών που παρέπεμπαν σε κατάσταση πολιορκίας, ενώ παράλληλα αναβάθμισε την οργάνωση και λειτουργία των κατασταλτικών μηχανισμών.

Η…. πανδημία των κατασταλτικών νόμων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση της ΝΔ, προχώρησε  στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, για να χτυπήσει τους αγώνες της νεολαίας.

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση επιτέθηκε στην πιο αδύναμη ομάδα, στους πρόσφυγες. Με Π.Ν.Π. νομοθέτησε τις φυλακές- κλειστές δομές κράτησης  για τους πρόσφυγες, ιδίως στα νησιά του Αιγαίου και ακολούθως την αναστολή της υποβολής των αιτήσεων χορήγησης ασύλου, καταστρατηγώντας κάθε έννοια διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Δεν παρέλειψε βέβαια, με το νόμο για το Υπουργείο Ναυτιλίας να ενισχύσει τον κατασταλτικό ρόλο του Λιμενικού Σώματος και τη συνεργασία του με την Ελληνική Αστυνομία για κοινές επιχειρήσεις. Παράλληλα, εξυπηρετώντας το μεγάλο εμπορευματικό και εφοπλιστικό κεφάλαιο, νομοθέτησε και τη σύσταση Ειδικής Ομάδας Επιχειρήσεων στον Πειραιά, με προσανατολισμό ενάντια στο ναυτεργατικό κίνημα.

Τα κατασταλτικά μέτρα που νομοθετήθηκαν με αιτιολογία την αντιμετώπιση του κορονοϊού, εξυπηρετούσαν τις σταθερές επιδιώξεις της κυβέρνησης και του κεφαλαίου για τρομοκράτηση του λαού. Κανένας δεν αρνείται την αναγκαιότητα λήψης εύλογων υγειονομικών μέτρων. Όμως, αναγκαστικά μέτρα όπως η απαγόρευση της συνάθροισης άνω των 10 ατόμων με την πρόβλεψη διοικητικού προστίμου, αποκαλύπτουν την πραγματικότητα. Στις στάσεις και τους σταθμούς στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα νοσοκομεία, έξω από τράπεζες, φαρμακεία και καταστήματα τροφίμων ο συγχρωτισμός ήταν μεγαλύτερος, ενώ δεν χρειάζεται να αναλυθεί η κατάσταση στους χώρους εργασίας, στις δομές κράτησης προσφύγων, στις φυλακές.

Hotspot Σάμος
Φώτο Αρχείου / Από το Κέντρο «φυλακή» που βρίσκεται στη Σάμο / Πηγή: Eurokinissi

Εξάλλου, η κυβέρνηση φρόντισε να νομοθετήσει με τις ΠΝΠ την απαγόρευση της ελευθερία της κίνησης σε γενικευμένο ή τοπικό επίπεδο. Ήταν η «πειραματική εφαρμογή» πρωτόγνωρων από την εποχή της ναζιστικής κατοχής μέτρων καταστολής, αφού το κράτος έλεγχε κάθε κίνηση με τις δηλώσεις και τα sms και την αναγκαστική διαμονή στον κεντρικά ελεγχόμενο τόπο «φορολογικής κατοικίας». Στην «πειραματική εφαρμογή» η τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων δεν αναιρούσε το νομοθετικό κανόνα της κυβέρνησης. Όταν η  αδηφαγία του τουριστικού κεφαλαίου το επέβαλλε έγινε άρση του μέτρου της κυκλοφορίας χωρίς υγειονομικές προϋποθέσεις. Ο νόμος όμως αυτός παραμένει στο οπλοστάσιο της κυβέρνησης όποτε και σε όποιο τόπο αποφασίσει να επιβάλλει καραντίνα και μπλόκο.

Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση με το Ν. 4662/2020 είχε αναβαθμίσει τη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας ως Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων, με αρμοδιότητες επιβολής ελέγχων στο λαό, την κήρυξη περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την επιβολή κατασταλτικών μέτρων με την κινητοποίηση όλου του δημόσιου τομέα. Με τις ΠΝΠ ενισχύθηκαν περαιτέρω οι δομές της Πολιτικής Προστασίας και δημιουργήθηκε ένας ολόκληρος μηχανισμός συλλογής και επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων, με πρόσχημα την ιχνηλάτηση των επαφών κρουσμάτων κορονοϊού, που αφορούσε άμεσα τον ΕΟΔΥ ως αρμόδια υγειονομική αρχή. Η νομοθετική πρόβλεψη δημιουργίας τριών κέντρων της Πολιτικής Προστασίας, δύο ως δομών ιχνηλάτησης και ενός κέντρου συντονισμού και ενημέρωσης, καθώς και η στελέχωση τους με προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας, αναδεικνύουν τη ευρύτερη σκοπιμότητα για διατήρηση ενός ακόμη μηχανισμού ενάντια στις λαϊκές ελευθερίες με κατεύθυνση το φακέλωμα και την καταστολή. Να τονιστεί ότι τα μέτρα φακελώματος από προσωρινά πήραν μόνιμο χαρακτήρα και η στελέχωση της Πολιτικής Προστασίας ενισχύθηκε περαιτέρω με στρατιωτικό και αστυνομικό προσωπικό.

Επιτροπή της ΚΕ ΚΚΕ για τις ΕΔ και τα ΣΑ - Πανό 2/7/2020
Επιτροπή της ΚΕ ΚΚΕ για τις ΕΔ και τα ΣΑ – 2/7/2020

Η πιο πρόσφατη έξαρση του…. κυβερνητικού ιού της καταστολής αφορά τον περιορισμό του δικαιώματος των υπαίθριων δημόσιων συναθροίσεων. Είναι ο Ν. 4703/2020 με τον οποίο βάζει στο στόχαστρο κάθε διαδήλωση και λαϊκή διαμαρτυρία. Ο νόμος αυτός ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική, πολιτική και κοινωνική δράση και η επιβολή του στηρίζεται στο κλίμα τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας που μπορούν να δημιουργήσουν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του κράτους. Υπερεξουσίες στην αστυνομία, υποδείξεις, απαγορεύσεις, συκοφάντηση των λαϊκών αγώνων, για να καμφθούν οι αντιστάσεις του λαού και να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου.

Με τον ίδιο νόμο (άρθρο 19) εξυπηρετείται και η πάγια στρατηγική της Ε.Ε. του κεφαλαίου για το στενό έλεγχο της νεολαίας και της εργατικής τάξης σε όλες τις χώρες, μέσα από τη γιγάντωση των μηχανισμών φακελώματος και χαφιεδισμού. Αυτό το στόχο υπηρετεί η ίδρυση κεντρικής υπηρεσίας ενάντια στη ριζοσπαστικοποίηση υπό την άμεση διεύθυνση του υπουργού προστασίας του πολίτη. Πρόκειται για τη Διεύθυνση Πρόληψης Βίας στις αρμοδιότητες της οποίας έχουν περιληφθεί για «φερετζές» και η ενδοοικογενειακή, ενδοσχολική και ρατσιστική βία. Η υπηρεσία αυτή ουσιαστικά θα σχεδιάζει δράσεις προληπτικής αστυνόμευσης σε συνεργασία με όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, τις περιφέρειες και του δήμους, μέσα από τις επιτροπές περιφερειακής συνεργασίας και ασφάλειας (Ε.Π.Σ.Α) και τα τοπικά συμβούλια πρόληψης παραβατικότητας (ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ), που θα απονευρώνουν κάθε κίνηση που αμφισβητεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

ΜΑΤ στο Σύνταγμα-Αστυνομία
Πηγή: Eurokinissi

Η πανδημία του «ιού της καταστολής» έχει και συνέχεια. Η κυβέρνηση έχει προωθήσει για έκδοση σχέδιο προεδρικού διατάγματος με το οποίο ρυθμίζονται τα πρακτικά ζητήματα για την εφαρμογή του νόμου περί υπαίθριων δημόσιων συναθροίσεων, με βασικό κανόνα το διαδηλωσόμετρο, ενώ μετά το νόμο για τα κλειστά κέντρα κράτησης- φυλακές για τους πρόσφυγες, προωθεί και τη λειτουργία σωφρονιστικών καταστημάτων υψίστης ασφαλείας και πειθαρχικών καταστημάτων για τους φυλακισμένους συνανθρώπους μας.

Οι αστυνομικοί και γενικότερα το ένστολο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, πρέπει να αντιληφθεί ότι όλη αυτή η πανδημία των κατασταλτικών νόμων της κυβέρνησης αφορά άμεσα και τους ίδιους. Τα δικά τους δικαιώματα θίγονται από τους νόμους για την περιστολή των λαϊκών δικαιωμάτων, όπως της προβολής των αιτημάτων και της έκφρασης των διαμαρτυριών τους, ενώ η κυβέρνηση έχει δείξει τις προθέσεις να χτυπήσει στο σύνολό τους τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των ένστολων και να επιβάλλει στο χώρο τους καταπιεστικούς κανόνες λειτουργίας. Οπότε πρέπει και οι ίδιοι να αντιδράσουν σ’ αυτή την κατάσταση και να μην μολυνθούν από τον ιό της κυβερνητικής καταστολής.

Κανένας τίμιος αστυνομικός δεν πρέπει να εφαρμόσει αυτόν τον άθλιο νόμο και να σηκώσει χέρι ενάντια σε διαδηλωτές. Επίσης εδώ και τώρα πρέπει να καταργηθούν τα ΜΑΤ, γιατί η μόνη αποστολή τους, είναι το χτύπημα των διαδηλώσεων. Οι ίδιοι οι αστυνομικοί, πρέπει να ταχθούν ενάντια στην ύπαρξη των ΜΑΤ και να απαιτήσουν την διάλυσή τους. Ο λαός και η νεολαία με τους αγώνες θα καταργήσουν όλα τα αντιδραστικά μέτρα στην πράξη και στη ζωή.

Γιώργος Παλιούρας
Υποστράτηγος αστυνομίας ε.α.

Δείτε ακόμα...