Οι πρωτόγονες καταστάσεις στα στρατόπεδα της Λήμνου

Στρατός Λήμνος
Πηγή: Eurokinissi

Το τελευταίο διάστημα, και με βάση τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί με την εμφάνιση του κορονοϊού, οι επιστολές διαμαρτυρίας και διεκδίκησης από στρατόπεδα σε όλη τη χώρα, που ζητούν μέτρα προστασίας για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, καταδεικνύουν για ακόμη μια φορά τις τραγικές ελλείψεις του συστήματος υγείας. Ελλείψεις που δεν προέκυψαν τυχαία, δεν είναι αντικειμενικές, αλλά αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της υγείας, για τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και τη μείωση των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού για την Υγεία.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι στοίχημα το πώς, μαζί με το λαό, θα προστατευτεί η υγεία των Ενόπλων δυνάμεων, το προσωπικό των οποίων καθημερινά δίνει τη μάχη για τη διαφύλαξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, ειδικά στην παραμεθόριο περιοχή του Αιγαίου,αντιμετωπίζοντας καθημερινά την προκλητικότητα και επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης.

Στη Λήμνο, σε μία σειρά από στρατόπεδα, ενώ υπάρχουν οι οδηγίες για αποσυμφόρηση των θαλάμων και των κοινόχρηστων χώρων, και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού, φαίνεται πως η έλλειψη κτιριακών εγκαταστάσεων και γενικότερων υποδομών καθιστούν αδύνατη την όποια προσπάθεια γίνεται.

Ενώ υπάρχει εφοδιασμός με απολυμαντικά χώρου, αυτός γίνεται με το σταγονόμετρο και με απόλυτη αυστηρότητα στη χρήση. Αντίστοιχα, αντισηπτικά, γάντια, οινόπνευμα υπάρχουν σε ορισμένες περιπτώσεις, και εκεί σε πολύ μικρή ποσότητα, ενώ έχουμε και περιπτώσεις, που σε μικρότερες μονάδες η διασφάλιση των μέτρων υγιεινής επαφίεται στο φιλότιμο του κάθε διοικητή.

Σε δύο περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί το απαράδεκτο φαινόμενο να μην υπάρχει ζεστό νερό ή να υπάρχει για πολύ μικρό χρονικό διάστημα μέσα στη διάρκεια της μέρας, τη στιγμή που η συνεχής ύπαρξη ζεστού νερού, πέραν του ότι πρέπει να είναι αυτονόητη, είναι και απαραίτητη, καθώς αυξάνει τις πιθανότητες καλύτερης απολύμανσης χεριών και σώματος, ειδικά σε τέτοιες συνθήκες που η ατομική υγιεινή προέχει.

Οι εγκαταστάσεις του Στρατιωτικού Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, όπου είναι και ο κύριος χώρος ευθύνης των υγειονομικού προσωπικού του στρατού, έχει περιορισμένες δυνατότητες. Μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο ελαφριά περιστατικά, ενώ σε περιπτώσεις όχι μόνο σοβαρών περιστατικών, αλλά ακόμα και για εξετάσεις ρουτίνας π.χ (ακτινολογικές, αιματολογικές), γίνεται παραπομπή στο Νοσοκομείο Λήμνου, στο οποίο ήδη οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι τεράστιες. 

Γι’ αυτό ο αγώνας των στρατευμένων και των στελεχών των Ενόπλων δυνάμεων πρέπει να είναι κοινός με όλο τον υπόλοιπο λαό, για ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα υγείας για όλους, για υγεία με βάση τις πραγματικά σύγχρονες ανάγκες μας.

Αυτή τη στιγμή στο Σ.Τ.Ε.Π, ο χώρος απομόνωσης αυτών που επιστρέφουν στις μονάδες τους είναι ένας θάλαμος χωρητικότητας 10 ατόμων, συνεπώς σε ένα ενδεχόμενο κρούσμα αυτόματα αυξάνεται κατά πολύ η πιθανότητα να κολλήσουν όλοι όσοι παρακολουθούνται. Άλλη μια εκδοχή δηλαδή της λογικής του μικρότερου κακού (καλύτερα να θυσιαστούν 10-15 παρά 50 με 60). Είναι όμως αυτό λύση; Για παράδειγμα, ένας στρατιώτης εμπύρετος και με βήχα, που σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ αποτελεί πιθανό κρούσμα, εισάγεται μέχρι να υπηρετήσει, ενώ δεν δίνεται καμία δυνατότητα, ούτε προβλέπεται η διενέργεια τεστ ανίχνευσης του ιού, σε αντίθεση με τις επίσημες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Πολλοί μάλιστα νοσηλεύονται στον ίδιο θάλαμο ανάλογα με τα συμπτώματά τους. Εξαιτίας λοιπόν της διαγνωστικής ανεπάρκειας, λόγω της μη διενέργειας τεστ, δεν μπορεί να διαγνωστεί ποιος έχει μία απλή ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού και ποιος έχει Covid-19. Είναι λοιπόν επικίνδυνο και αντιεπιστημονικό να βαδίζουμε ιατρικά και διαγνωστικά στα τυφλά, σε χώρους που στην ουσία είναι ιδανικά επωαστήρια του Covid-19.

Όλα αυτά, τα κατά τα άλλα αυτονόητα, συμβαίνουν σε μια χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία φροντίζει να καταβάλει κάθε χρόνο στο ακέραιο τη συνδρομή της, η οποία αγγίζει τα 4 και πλέον δις κάθε χρόνο, δηλαδή σχεδόν τα 2,5% του ΑΕΠ της χώρας για τις “αμυντικές δαπάνες”, όπως λένε. Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους (Πρώτες σε δαπάνες ως προς το ΑΕΠ είναι οι ΗΠΑ με 3,39% και ακολουθούν η Ελλάδα με 2,22%).      

Στη γεωστρατηγική λοιπόν αναβάθμιση της Ελλάδας, που αποτελεί άμεσο στόχο της αστικής τάξης και μόνο κινδύνους εγκυμονεί για το λαό, φαίνεται πως δεν υπάρχει καθυστέρηση και γραφειοκρατία, γιαυτό και με fast track διαδικασίες έχουν κάνει την Ελλάδα στρατιωτικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ, από την Σούδα έως την Αλεξανδρούπολη, μέχρι και προκήρυξη για να στείλουν πολιτικό προσωπικό στο Μάλι ανακοίνωσαν, τηρώντας η κυβέρνηση το λόγο της στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, και αυτό εν μέσω της πανδημίας. Όσον αφορά όμως την εξασφάλιση της υγείας του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων και του συνόλου του λαού; την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης στο στράτευμα; η απάντηση είναι: ”δεν υπάρχουν λεφτά”!

Την ίδια στιγμή όμως, το ίδιο το ΝΑΤΟ και οι ακόλουθοί του, προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια, να δημιουργήσουν αυταπάτες για το ρόλο τους και αυτή τη φορά με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού. Με ανάρτησή του, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, κάνει γνωστό ότι είναι σημαντικό στις δύσκολες αυτές μέρες της πανδημίας, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να αλληλο-υποστηρίζονται, στηρίζοντας την προσπάθεια, με σύνθημα «αλληλεγγύη σε δράση»”. Θυμίζουμε το «Αλληλεγγύη σε δράση» ή «Η συμμαχία των προθύμων» ήταν ορισμένα από τα λεκτικά σχήματα που χρησιμοποίησαν οι ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Ε.Ε, για να σκορπίσουν το θάνατο στη Γιουγκοσλαβία, τη Λιβύη, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Συρία και όπου αλλού στο μέλλον θα συνεχίσουν. «Φοβού τους Δαναούς, λοιπόν, και δώρα φέροντας».

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

  • Να γίνουν τώρα απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των ενόπλων δυνάμεων, από επαγγελματικά συνεργεία, ιδιαίτερα σε κοινόχρηστους χώρους, όπως Διοικητήρια, λόχοι, μαγειρεία, ΚΨΜ, τουαλέτες. Άμεση εξασφάλιση ζεστού νερού σε όλα τα στρατόπεδα και για όλη τη διάρκεια της μέρας.
  • Στις εισόδους – εξόδους των Μονάδων (κάθε κλάδου και επιπέδου) να υπάρχει λειτουργικός εξοπλισμός θερμομέτρησης, ατομικής απολύμανσης (απολυμαντικά υγρά) και ασφαλείας (μάσκες – γάντια μιας χρήσης), τόσο για τους εισερχόμενους, όσο και για τους εξερχόμενους.
  • Να επιταχθούν, τώρα κιόλας, ξενοδοχειακές μονάδες, ξενώνες, προκειμένου να μεταφερθούν στρατευμένοι, ώστε να μειωθεί ο συνωστισμός στους θαλάμους και να διασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες υγιεινής και ξεκούρασης.
  • Να επιταχθούν άμεσα κλίνες, κρεβάτια, ιδιωτικά διαγνωστικά και εργαστηριακά κέντρα.
  • Κάθε ύποπτο περιστατικό πρέπει να απομονώνεται ΑΜΕΣΑ, σε ειδικό κατάλληλο και ασφαλή χώρο, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, με ταυτόχρονη ενημέρωση της ιεραρχίας. Κάθε επαφή με τα περιστατικά αυτά, μέχρι την απομάκρυνσή τους για εφαρμογή κατάλληλης περίθαλψης από τη Μονάδα, πρέπει να γίνεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από εκπαιδευμένο και κατάλληλα εξοπλισμένο προσωπικό και μόνο απ’ αυτό, με γνώμονα τη σωστή περίθαλψη του περιστατικού, αλλά και τη μηδενική πιθανότητα διασποράς του ιού. Να διενεργούνται άμεσα τεστ σε ύποπτα κρούσματα.
  • Να χορηγηθεί στους στρατιωτικούς έκτακτο βοήθημα, όπως αντίστοιχα έχει συμβεί και με εργαζόμενους άλλων κλάδων. Οι οπλίτες που ανήκουν σε οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, να λαμβάνουν μηνιαία ενίσχυση 200 ευρώ.
  • Να υπάρξει ο αναγκαίος προγραμματισμός για να μη διαγραφούν και χαθούν οι άδειες των στρατευμένων και των μόνιμων στελεχών, λόγω της πανδημίας.

Στις δύσκολες συνθήκες που περνάμε, αντιμετωπίζουμε μαχητικά και αυτή τη δυσκολία και θα βγούμε νικητές! 

Για να βγούμε υγιείς και να φέρουμε εις πέρας τα καθήκοντά μας για το συμφέρον του λαού και της πατρίδας μας.

Δείτε ακόμα...