ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε την απόφαση της Τουρκίας για το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων

Συμβούλιο Ασφαλείας Μονάχου
Φώτο Αρχείου / Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ / Πηγή: Eurokinissi

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε την απόφαση της Τουρκίας για το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων, σημειώνοντας πως πρόκειται για «μονομερείς ενέργειές» που αντιτίθενται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Το Συμβούλιο ζητά την «ανατροπή όλων των μέτρων που ελήφθησαν για τα Βαρώσια από τον Οκτώβρη του 2020» και υπογραμμίζει την ανάγκη να «αποφευχθούν περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματά του», καθώς αυτό «θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις στο νησί και να βλάψει τις προοπτικές μιας επίλυσης».

Διπλωματικές πηγές στην Ελλάδα εξέφραζαν την ικανοποίηση τους για τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ως συνήθως, η Άγκυρα, μέσω ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠΕΞ ανέφερε πως απορρίπτει τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, προσθέτοντας πως «τέτοιες δηλώσεις βασίζονται στη μαύρη προπαγάνδα και τους αβάσιμους ισχυρισμούς της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής πλευράς, ότι η Αμμόχωστος δεν είναι έδαφος της ΤΔΒΚ», όπως ονομάζουν το ψευδοκράτος των Κατεχόμενων.

Τις προηγούμενες δύο μέρες είχαν διατυπωθεί ευρωατλαντικές …ανησυχίες μήπως οι ανακοινώσεις του Ερντογάν διαταράξουν την πορεία του παζαριού και των διευθετήσεων που βρίσκονται στο τραπέζι, με βασικό ζητούμενο από την πλευρά τους την ενίσχυση της ΝΑΤΟικής συνοχής.

Δείτε ακόμα...