Ολλανδία: Διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Το ιστορικό (κτίστηκε τον 13ο αιώνα) κτίριο Binnenhof στη Χάγη που φιλοξενεί το αστικό κοινοβούλιο την έδρα του Πρωθυπουργού και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας από το 1584
Φώτο Αρχείου / Το ιστορικό (κτίστηκε τον 13ο αιώνα) κτίριο Binnenhof στη Χάγη που φιλοξενεί το αστικό κοινοβούλιο την έδρα του Πρωθυπουργού και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας από το 1584 / Πηγή: © CEphoto, Uwe Aranas

Στην Ολλανδία οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συμμαχίας έσπασαν ρεκόρ. Τα αστικά κόμματα δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη στους όρους επτά μήνες μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη χώρα. Η ενδοαστική κόντρα δεν αφορά τον Ολλανδικό λαό καθώς όλοι οι «μνηστήρες» των υπουργικών θώκων ορκίζονται πίστη στην οικονομική στρατηγική που έχει οικοδομηθεί από την αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό τα τελευταία χρόνια στις πλάτες του λαού.

Σήμερα Παρασκευή συμπληρώνεται η 226η ημέρα των διαπραγματεύσεων, που είναι οι πιο μακρές στην ιστορία της χώρας, και το τέλος τους δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα. Τέσσερα κόμματα συμμετέχουν στις συνομιλίες για την επάνοδο στην εξουσία του τρέχοντος σχήματος, υπό τον συντηρητικό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε. Όμως οι διαπραγματεύσεις επί θεμάτων ουσίας μόλις άρχισαν και ο κ. Ρούτε παραδέχθηκε πως δεν αναμένει να έχουν ολοκληρωθεί σύντομα. «Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν», εξήγησε.

Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 225 ημέρες και είχε σημειωθεί το 2017, όταν διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στον σχηματισμό της 3ης κυβέρνησης του Μαρκ Ρούτε. Το παγκόσμιο ρεκόρ των πιο μακρόχρονων διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας το διατηρεί πάντως το γειτονικό Βέλγιο: το 2010-2011, χρειάστηκαν 541 ημέρες προτού τα κόμματα να συμφωνήσουν και να σχηματιστεί κυβέρνηση. Προς το παρόν τουλάχιστον, δεν μοιάζει να απειλείται.

Οι Ολλανδοί ψήφισαν τη 17η Μαρτίου

Το «δεξιό-φιλελεύθερο» Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) κατέλαβε την πρώτη θέση, ενώ το «αριστερό-φιλελεύθερο» κόμμα D66 σημείωσε αξιοσημείωτα κέρδη. Ωστόσο, χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερα κόμματα για να σχηματιστεί κυβερνητικό σχήμα που θα διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Από το 2017, τα VVD και D66 συγκυβερνούν με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDA) και τη μικρή Χριστιανική Ένωση.

Έπειτα από σκάνδαλα που έπληξαν κυρίως την παράταξη του Μαρκ Ρούτε και τους Χριστιανοδημοκράτες, το D66 αξίωσε αλλαγή στην ηγεσία της κυβέρνησης, τασσόμενο υπέρ του σχηματισμού κυβερνητικής συμμαχίας πέντε κομμάτων, με τη συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων. Η προκήρυξη νέων εκλογών αποφεύχθηκε μόνο επειδή το αποφάσισε το D66, αποδεχόμενο να συνεχίσει να συγκυβερνά στο τρέχον σχήμα.

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...