Ολλανδία: Εξαφανίστηκαν αρχεία με ευαίσθητες πληροφορίες αξιωματούχων της Europol

Aρχεία με ευαίσθητες πληροφορίες αξιωματούχων της Europol «εξαφανίστηκαν» από τα κεντρικά γραφεία της στη Χάγη. Σύφωνα με δημοσίευμα του Politico, τα έντυπα αρχεία προσωπικού της εκτελεστικής διευθύντριας της Europol, Catherine De Bolle, και άλλων ανώτερων αξιωματούχων διέρρευσαν λίγο πριν από τον Σεπτέμβριο. Οι φάκελοι αφορούσαν επίσης τους τρεις υποδιευθυντές, Jürgen Ebner, Andrei Lințǎ και Jean-Philippe Lecouffe.

«Στις 6 Σεπτεμβρίου 2023, η Διεύθυνση της Europol ενημερώθηκε ότι τα έντυπα προσωπικά αρχεία πολλών μελών του προσωπικού της», έγραφε σημείωμα που διακινήθηκε σωτερικά στην υπηρεσία. Όταν οι αξιωματούχοι έλεγξαν όλα τα αρχεία της υπηρεσίας, ανακάλυψαν ότι έλειπαν επιπλέον αρχεία.

«Δεδομένου του ρόλου της Europol ως αρχής επιβολής του νόμου, η εξαφάνιση των προσωπικών αρχείων των μελών του προσωπικού συνιστά σοβαρό περιστατικό παραβίασης της ασφάλειας και των προσωπικών δεδομένων», ανέφερε το σημείωμα, που κοινοποιήθηκε στο εσωτερικό σύστημα της πλατφόρμας μηνυμάτων της και με ημερομηνία 18 Σεπτεμβρίου.

Το POLITICO μίλησε με τέσσερις νυν και πρώην αξιωματούχους της Europol που γνωρίζουν το περιστατικό. Μερικοί από τους χαμένους φακέλους επανεμφανίστηκαν όταν ένας πολίτης τους βρήκε εγκαταλελειμμένους σε δημόσιο χώρο στη Χάγη και τους παρέδωσε σε τοπικό αστυνομικό τμήμα, ανέφεραν οι τέσσερις αξιωματούχοι.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του POLITICO, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Χάγης, Στίβεν βαν Σαντέν, είπε: «Η αστυνομία της Χάγης ενεπλάκη σε ορισμένες λεπτομέρειες που σχετίζονται με μια εν εξελίξει εσωτερική έρευνα της Europol».

Τα ευαίσθητα έντυπα αρχεία HR της Europol φυλάσσονται κλειδωμένα σε ένα χρηματοκιβώτιο, σε ένα δωμάτιο στο οποίο έχει πρόσβαση περιορισμένο προσωπικό. Πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν τον κωδικό στο χρηματοκιβώτιο, είπε ένας από τους αξιωματούχους που γνωρίζουν την υπόθεση. Δεν είναι σαφές πώς διέρρευσαν τα αρχεία.

Πηγή: CNN Greece

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...