Ολλανδία: Πρόωρες βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα

Το ιστορικό (κτίστηκε τον 13ο αιώνα) κτίριο Binnenhof στη Χάγη που φιλοξενεί το αστικό κοινοβούλιο την έδρα του Πρωθυπουργού και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας από το 1584
Φώτο Αρχείου / Το ιστορικό (κτίστηκε τον 13ο αιώνα) κτίριο Binnenhof στη Χάγη που φιλοξενεί το αστικό κοινοβούλιο την έδρα του Πρωθυπουργού και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας από το 1584 / Πηγή: © CEphoto, Uwe Aranas

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Ολλανδία, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μ. Ρούτε τον περασμένο Ιούλη και την «κατάρρευση» του κυβερνητικού συνασπισμού (Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία – VVD, Χριστιανική Ενωση – CD, D66, Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα – CDA), μετά από διαφωνία για το «ακριβές μείγμα» της αυστηρότερης μεταναστευτικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η χώρα. Στην ηγεσία του VVD βρίσκεται τώρα η κουρδικής καταγωγής Ντιλάν Γιεζιλγκόζ.

Σύμφωνα με χτεσινή δημοσκόπηση (I&O), η σοσιαλδημοκρατική συμμαχία Πράσινης Αριστεράς και Εργατικού Κόμματος (GroenLinks/PvdA), με επικεφαλής τον Φρανς Τίμερμανς, έχει φτάσει το κυβερνών κόμμα VVD και λαμβάνουν από 27 έδρες στη Βουλή των 150 εδρών.

Ακολουθεί το εθνικιστικό – ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Γκερτ Βίλντερς με 26 έδρες, ενώ το κόμμα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC) που συστάθηκε τον Αύγουστο από το πρώην στέλεχος του CDA, Πίτερ Ομτζιγκτ, εμφανίζεται να κερδίζει 21 έδρες. Στην πέμπτη θέση βρίσκεται το «κεντρώο» D66 με 8 έδρες, ενώ το αγροτικό κόμμα BBB εμφανίζεται να «ξεφουσκώνει» με 6 έδρες.

Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερα κόμματα για να σχηματιστεί κυβέρνηση, ωστόσο περίπου το 60% των ερωτηθέντων δήλωσαν αναποφάσιστοι.

Στο μεταξύ, προχτές, ο Τ. Μποντέ, ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος «Φόρουμ για τη Δημοκρατία» (FvD) δέχθηκε επίθεση σε μπαρ, όπου πελάτης τον χτύπησε με μπουκάλι στο κεφάλι.

(Πηγή: Ριζοσπάστης)

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...