Ολλανδία: Προσφέρει αυτοκινούμενα πυροβόλα στην Ουκρανία

Γερμανικά αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH 2000 σε άσκηση
Φώτο Αρχείου / Γερμανικά αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH 2000 σε άσκηση

Η Ολλανδία θα προμηθεύσει με «περιορισμένο αριθμό» τεθωρακισμένων αυτοκινούμενων πυροβόλων Panzerhaubitze 2000 το Κίεβο, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η ολλανδική κυβέρνηση, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αποσπούν εδάφη στην ανατολική Ουκρανία.

Πρόκειται για τα «πιο βαριά» αυτοκινούμενα πυροβόλα που διαθέτει ο ολλανδικός στρατός, εξήγησε το υπουργείο Άμυνας. Μπορούν να πλήττουν στόχους σε απόσταση ως και 50 χιλιομέτρων υπό όλες τις μετεωρολογικές συνθήκες.

Η Γερμανία –όπου κατασκευάζονται– θα εγγυηθεί την εκπαίδευση των ουκρανών στρατιωτικών στη χρήση τους και θα προμηθεύσει πυρομαχικά.

«Ανταποκρίνονται ακριβώς στις ανάγκες της Ουκρανίας αυτή τη στιγμή», συνόψισε η υπουργός Άμυνας Κάισα Όλονγκρεν, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP.

Η υπουργός διευκρίνισε ωστόσο πως η εκπαίδευση των πληρωμάτων τους θα χρειαστεί «εβδομάδες, αν όχι μήνες», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως ακόμη και μετά τον πόλεμο, αυτά τα όπλα θα παραμείνουν εξαιρετικά σημαντικά για τον ουκρανικό στρατό. «Η προετοιμασία και η εκπαίδευση δεν θα γίνουν στην ίδια την Ουκρανία και θα πάρουν κάποιο καιρό. Δεν πρόκειται επομένως για άμεση ανάπτυξη» των αυτοκινούμενων πυροβόλων, εξήγησαν οι υπηρεσίες της σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν.

Πηγή: cnn

Δείτε ακόμα...