Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση της SNMCMG1 του NATO για απομάκρυνση πολεμικών υλικών στα φιόρδ της Νορβηγίας

Νορβηγική Θάλασσα
Νορβηγική Θάλασσα / Πηγή: Google maps

Η Σταθερή Ναυτική Δύναμη Ναρκοπολέμου του NATO #1 (SNMCMG1) ολοκλήρωσε την επιχείρηση για απομάκρυνση πολεμικών υλικών στα φιόρδ της Νορβηγίας. Συνέβαλλε παράλληλα στην εξερεύνηση του βυθού και στην σύνταξη της βάσης δεδομένων ιστορικού οπλισμού της Νορβηγίας.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 4 και 12 Αυγούστου στις περιοχές Λοφότεν και Τρόμσο, όπου ταυτοποιήθηκαν 8 ιστορικές νάρκες, ανάμεσα σε 147 παρόμοια αντικείμενα που βρέθηκαν. Συνολικά 2 ναρκαλιευτικά και μια ναυαρχίδα από τρεις χώρες του ΝΑΤΟ πήραν μέρος στην επιχείρηση. Έκαναν αναζήτηση σε μια περιοχή 16 τετραγωνικών ναυτικών μιλίων. Έχοντας απομακρύνει 3 ιστορικές νάρκες σε προηγούμενες επιχειρήσεις, έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διατήρηση της θαλάσσιας ζωής.

Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι δυνάμεις των Συμμάχων τοποθέτησαν νάρκες στις Νορβηγικές ακτές, ώστε να σταματήσουν τα γερμανικά στρατεύματα και πλοία κατά μήκος των ακτών.

Απομακρύνοντας τις θαλάσσιες νάρκες η θάλασσα είναι πλέον πιο ασφαλής για τους ψαράδες, τις εμπορικές μεταφορές, τις υποβρύχιες επιχειρήσεις και τις πολιτικές εγκαταστάσεις. Παρόλο που οι νάρκες δεν είναι πλέον ενεργές, εξακολουθούν να αποτελούν απειλή εάν ενεργοποιηθούν κατά λάθος από κάποια άγκυρα, δύτες ή κάποια επιχείρηση στον βυθό.

Το νορβηγικό ναρκαλιευτικό HNoMS Maaloey - NATO - snmcmg1
Το νορβηγικό ναρκαλιευτικό HNoMS Maaloey / Πηγή: MARCOM


Η SNMCMG1 είναι μία από τις τέσσερις μόνιμες δυνάμεις του NATO που αποτελούν τη θαλάσσια συνιστώσα VJTF, η οποία αποτελεί μέρος της NRF, και αποτελείται από τέσσερα στοιχεία HNoMS Maaloey (Νορβηγία), ENS Admiral Cowan (Εσθονία), FGS Groemitz (Γερμανία) και τη ναυαρχίδα LNS Jotvingis (Λιθουανία).

Ναυτικές Δυνάμεις αποτελούμενες από πλοία του NATO αξιοποιούν κάθε ευκαιρία (ασκήσεις, εκδηλώσεις κ.α) ώστε να βρίσκονται σταθερά όσο πιο κοντά γίνεται στα ύδατα της Ρωσίας και των συμμάχων της. Οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών βρίσκονται πάντα σε αντίθεση με τα συμφέροντα των λαών ακόμη και των δικών τους (των βασικών ανταγωνιστών). Οι ιμπεριαλιστές δεν σταματάνε να προετοιμάζονται για πόλεμο.

Ελεγχόμενη πυροδότηση νάρκης σε επιχείρηση της SNMCMG1 στη Νορβηγία
Ελεγχόμενη πυροδότηση νάρκης σε επιχείρηση της SNMCMG1 στη Νορβηγία / Πηγή: MARCOM
Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...