Στη διακρατική άσκηση «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – 24/ OLYMPIC COOPERATION – 24» στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Ξάνθης (ΠΒΑΞ – Πετροχώρι Ξάνθης) βρέθηκε ο 902.gr, παρακολουθώντας τις κινήσεις ευρωΝΑΤΟικών τμημάτων και «εταίρων» στην περιοχή, αποτυπώνοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης και συνολικά της ντόπιας αστικής τάξης να παίξει ρόλο στην όξυνση των πολεμικών τους ικανοτήτων, ενόσω κλιμακώνονται ιμπεριαλιστικές κόντρες και ανταγωνισμοί για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.
Η άσκηση ξεκίνησε στις 11 του μήνα και ολοκληρώνεται επισήμως αύριο Παρασκευή, στο πλαίσιο των «διεθνών δραστηριοτήτων» του Στρατού Ξηράς, όπως λέγεται αρμοδίως, μεταξύ τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) Ελλάδας, Αλβανίας, Αρμενίας, Αυστρίας, Βουλγαρίας, Γαλλίας, Γεωργίας, Ιορδανίας και Κύπρου, καθώς και συμμετοχής παρατηρητών «συμμάχων και εταίρων».
Δεν περνά απαρατήρητο ότι προσκλήθηκαν και παίρνουν μέρος τμήματα χωρών που ο ευρωατλαντικός άξονας θέλει να δέσει στο άρμα του κόντρα στην επιρροή και διείσδυση άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, με την ντόπια αστική τάξη να προσφέρεται να παίξει τέτοιο ρόλο …ζευγολάτη στον εσωτερικό, αμερικανοΝΑΤΟικό καταμερισμό.
Μια αιματοβαμμένη γαλλική ταξιαρχία
Ούτε περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι στην άσκηση προσκλήθηκαν και συμμετέχουν τμήματα της επίλεκτης 7ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων (7e Brigade Blindee). Στο πλαίσιο προηγούμενων αναδιαρθρώσεων στον Γαλλικό Στρατό είναι διάδοχος της 7ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας των Γάλλων, που έσπειρε θάνατο και φρίκη στον πόλεμο της Αλγερίας από το 1956 ως το 1961, ενώ στο ενδιάμεσο πήρε μέρος και στην Οperation Musketeer (στα γαλλικά Operation Mousquetaire), την εισβολή γαλλο-βρετανικών δυνάμεων στην Αίγυπτο στην κρίση του Σουέζ, για τον έλεγχο του καναλιού.
Παραπέρα, η άσκηση διεξάγεται στην έδρα της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στο Πετροχώρι, όπου οι συμμετέχοντες εξασκούνται σε σενάρια αμυντικών και επιθετικών επιχειρήσεων τακτικού επιπέδου, ενώ περιλαμβάνεται η εκτέλεση πραγματικών πυρών, με σκοπό «την ενίσχυση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, συναντίληψης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών δυνάμεων».
Σημειωτέον, το ΠΒΑΞ στο στρατόπεδο «Τριανταφυλλίδη» στο Πετροχώρι δεν είναι μια τυχαία, οποιαδήποτε υποδομή, αλλά κατέχει τα τελευταία χρόνια κομβική κι ολοένα πιο σημαντική θέση στις κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Διόλου τυχαία, έχουν αναφερθεί επιθεωρήσεις που έκαναν στον χώρο στελέχη της δύναμης «Area Support Group – Balkans» των Αμερικανών, ερχόμενων από το Camp Bondsteel στο Κόσοβο, ενώ βρίσκεται σταθερά στο καλαντάρι των δραστηριοτήτων τους.
Π.χ. στην περσινή εκδοχή της άσκησης, «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – 23/ OLYMPIC COOPERATION – 23», πήραν μέρος και Αμερικανοί (εκτός από Γάλλους, Κύπριους, Βούλγαρους και Γεωργιανούς) με τέσσερα άρματα μάχης τύπου Abrams. Οι Γάλλοι συμμετείχαν τότε για πρώτη φορά, με στρατιωτικό προσωπικό και με τέσσερα άρματα μάχης τύπου «Leclerc» αλλά και με 19 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης τύπου VBCI. Συνολικά πήραν μέρος σχεδόν 800 στρατιωτικοί από ΗΠΑ και Γαλλία.
Εξάλλου, όπως αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» με έγγραφα και ντοκουμέντα στις 20 Φλεβάρη 2024, μαζί με Σούδα και Λάρισα, το Πετροχώρι είναι ανάμεσα στις τοποθεσίες που φορτώνουν οι Αμερικανοί με καύσιμο για χρήση από τις Ένοπλες Δυνάμεις τους. Συγκεκριμένα, «για περίοδο ενός (1) έτους ή έως τις 30 Απριλίου 2025, με παραδόσεις έως τις 31 Μαΐου 2025», παραγγέλνουν ποσότητες σε γαλόνια («UG6») που για το στρατόπεδο «Τριανταφυλλίδη» αφορούν δυο ποιότητες: 73.000 UG6 τύπου καυσίμου JP-8, με βάση την κηροζίνη και περίοδο παραδόσεων από 1/5/24 ως 30/4/25. Συν άλλα 73.000 UG6, αλλά σε τύπο καυσίμου F34 με βάση και αυτό την κηροζίνη και περίοδο παραδόσεων από 1/5/24 ως 30/4/25.
Η «χρησιμότητα» της Δυτικής Θράκης
Σε ό,τι αφορά τη φετινή δραστηριότητα, κομμάτια της άσκησης παρακολούθησαν σήμερα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δ. Χούπης, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γ. Κωστίδης, η πρέσβης της Γαλλίας Laurence Auer, εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ από την Αθήνα, ακόλουθοι Άμυνας χωρών και στρατιωτικοί ακόλουθοι μιας σειράς χώρων και άλλοι παράγοντες.
Για την υλοποίηση της άσκησης κινητοποιήθηκε πλήθος μέσων (άρματα μάχης, άλλα τεθωρακισμένα, ελικόπτερα κλπ.) καθώς και εκατοντάδες στελέχη. Ενδεικτικά, αναπτύχθηκαν εδώ από άλλες χώρες συνολικά 43 αξιωματικοί και 286 στρατιώτες, εκ των οποίων οι 13 και 200 αντίστοιχα ήταν οι Γάλλοι οι οποίοι έφεραν μαζί τους και 26 τεθωρακισμένα οχήματα διαφόρων τύπων.
Όλα σε μια επίδειξη δύναμη ΝΑΤΟικής «ισχύος και αποφασιστικότητας» όπως λέγεται αρμοδίως, μια ανάσα από την Αλεξανδρούπολη, τα Στενά, τους διαύλους προς τη Μαύρη Θάλασσα, την Ανατολική Ευρώπη και τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.
Θυμίζουμε εδώ και όσα έλεγε την προηγούμενη βδομάδα μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας Ν. Δένδιας, τονίζοντας τη «συνειδητοποίηση από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ της χρησιμότητας της Δυτικής Θράκης και ιδιαίτερα του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης» στα σχέδιά τους. «Το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι πιο κοντά στην Οδησσό από οποιαδήποτε άλλη διαδρομή, για παράδειγμα. Και ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί σε αυτή τη σύγκρουση (σ.σ. στην Ουκρανία), το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θα χρειάζονται πάντα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τη Δυτική Θράκη, προκειμένου να μπορούν να επικοινωνούν με την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία», πρόσθεσε.
Χθες άλλωστε είχαμε και ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για τις 1.000 ημέρες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπου διαβεβαίωνε ότι η κυβέρνηση «στηρίζει την Ουκρανία στον αγώνα της για μία δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη (…) στο πλαίσιο ενός κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος».
«Αδελφοποίηση» και συνέργειες
Αργότερα, δε, στην έδρα του Δ’ Σώματος Στρατού στην Ξάνθη έγινε και τελετή «αδελφοποίησης» της ελληνικής XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας με την 7e Brigade Blinde, παρασημοφορήθηκαν και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.
Μια κίνηση στο πλαίσιο και της Συμφωνίας για την εγκαθίδρυση «Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια» που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, που έβαλε στόχο οι δύο χώρες «να συμβάλουν στην ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη, ιδίως στην περιοχή της Μεσογείου», όπως και «στην ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας και της κυριαρχίας της Ευρώπης».
Συμφωνία που όριζε, μεταξύ άλλων, ότι τα δύο μέρη «παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα μέτωπα όπου θα κληθούν τα παιδιά του ελληνικού λαού σε περίπτωση γενικευμένης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης. Επίσης ότι τα δύο μέρη «διαβουλεύονται σε τακτική βάση επί όλων των θεμάτων άμυνας και ασφάλειας κοινού ενδιαφέροντος, ιδίως στον πολιτικό τομέα, στον στρατιωτικό τομέα και στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας».
Σε αυτό το φόντο, και όπως γνωστοποίησε ο Δένδιας την προηγούμενη βδομάδα στη Βουλή, αναφερόμενος στο περιλάλητο ΕΛΚΑΚ (Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας), στα μέσα Δεκέμβρη οργανώνουν με το αντίστοιχο γαλλικό Σύστημα Καινοτομίας κοινή παρουσίαση προγραμμάτων και σχεδίων, παρουσία εδώ και του Γάλλου υπουργού Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνί.
Άλλωστε με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την επιτάχυνση μπίζνες στα στρατιωτικά και την πολεμική προπαρασκευή συνεδρίασε την Τρίτη στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σε σύνθεση υπουργών Άμυνας.
Συγκεκριμένα, υπουργοί και υφυπουργοί των 27 κρατών-μελών συζήτησαν για την υποστήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία και στη συνέχεια, με την παρουσία και του γγ του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, ενημερώθηκαν για τις τρέχουσες εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, μέσω τηλεδιάσκεψης, από τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας Ρούστεμ Ουμέροφ και τον Αλεξάντερ Καμίσιν, σύμβουλο Στρατηγικών Θεμάτων του προέδρου της Ουκρανίας.
Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκε η «αμυντική ετοιμότητα» της ΕΕ, σε συνέχεια και της παρουσίασης της Έκθεσης με τίτλο «Safer Together – Strengthening Europe’s Civilian and Military Preparedness and Readiness» («Πιο ασφαλείς μαζί – Ενίσχυση της πολιτικοστρατιωτικής προετοιμασίας και ετοιμότητας της Ευρώπης»), του ειδικού συμβούλου της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σάουλι Νιινίστο, «για την ενίσχυση της πολιτικής και στρατιωτικής ετοιμότητας της ΕΕ», όπως λέγεται επισήμως.
Επίσης συνεδρίασε το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA) και πραγματοποιήθηκε τελετή υπογραφής δηλώσεων προθέσεων του EDA για την ανάπτυξη κοινών δυνατοτήτων σε τέσσερις τομείς.
Εξού και ο Έλληνας υφυπουργός Άμυνας Γ. Κεφαλογιάννης έκανε σαφές σε δηλώσεις του ότι συζήτησαν «όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για την αμυντική ετοιμότητα της ΕΕ. Το γεωπολιτικό σκηνικό απαιτεί την ενίσχυση των προσπαθειών για την επιτάχυνση και την ενίσχυση της ετοιμότητας και της ικανότητας της ΕΕ να ανταποκρίνεται στις αναδυόμενες προκλήσεις. Η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ εξαρτάται από την επένδυση στην έρευνα, την καινοτομία και σε κοινά αμυντικά έργα». Θύμισε, δε, ότι η κυβέρνηση «μαζί με την Πολωνία έχουμε προτείνει τη δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας, ενός έργου-ορόσημο το οποίο θα ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνα της ηπείρου».