ΟΠΕΚ: Προς περαιτέρω μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Την πιθανότητα να προχωρήσει σε νέα μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στις 4 Ιουνίου στη Βιέννη υπαινίχθηκε χτες ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, καθώς η χώρα του επιδιώκει να διατηρήσει την τιμή του βαρελιού μαύρου χρυσού πάνω από τα 80 δολάρια, για να διατηρεί με άνεση πλεονασματικό προϋπολογισμό.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι ο ΟΠΕΚ δεν θα επιτρέψει σε εμπόρους και κερδοσκοπικά ταμεία να «κερδοσκοπούν» με τις τιμές του πετρελαίου, τονίζοντας: «Προσέξτε, θα υποφέρετε όπως βιώσατε τον Απρίλιο. Δεν χρειάζεται να δείξω τα χαρτιά μου, δεν είμαι παίκτης πόκερ».

Το ίδιο 4ωρο σημείωσε πτωτική πορεία η τιμή του πετρελαίου από τις ανησυχίες ορισμένων διεθνών επενδυτών για πιθανή επιβράδυνση της ζήτησης από την Κίνα, που είναι από τους μεγαλύτερους εισαγωγούς «μαύρου χρυσού» παγκοσμίως. Αφορμή έδωσαν τα στοιχεία που αφορούν τη κινεζική μεταποιητική δραστηριότητα που συρρικνώθηκε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν τον Μάη, λόγω μείωσης της ζήτησης. Ο επίσημος δείκτης προμηθειών της μεταποίησης (PMI) υποχώρησε στο 48,8 από 49,2 τον Απρίλιο. Το αποτέλεσμα ήταν κάτω από την πρόβλεψη της αγοράς για 49,4.

Στο μεταξύ, η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα της διακρατικής ομάδας χωρών BRICS, που δημιουργήθηκε το 2014 απέναντι στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, εντείνει τις προσπάθειες αύξησης κεφαλαίων στον ανταγωνισμό με δυτικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Σύμφωνα με το δίκτυο «Bloomberg», μία χώρα που δείχνει εντεινόμενο ενδιαφέρον για συμμετοχή στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS είναι η Σαουδική Αραβία, που έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...