Ουγγαρία και Σλοβακία κατηγορούν το Κίεβο για εκβιασμό μετά την διακοπή διέλευσης ρωσικού πετρελαίου

O αγωγός Ντρούζμπα /Πηγή: Ria Novosti

Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία ότι εκβιάζει την χώρα του αλλά και τη Σλοβακία διακόπτοντας την διέλευση ρωσικού πετρελαίου μέσω του αγωγού Ντρούζντα.

Ουγγαρία και Σλοβακία και δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα πως έχουν σταματήσει οι παραδόσεις πετρελαίου από τον ρωσικό πετρελαϊκό όμιλο Lukoil μέσω της Ουκρανίας επειδή το Κίεβο συμπεριέλαβε την εταιρία στον κατάλογο κυρώσεων.

Τη Δευτέρα, ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει χρήση μιας συμφωνίας σύνδεσης βάσει της οποίας, όπως είπαν, η Ουκρανία δεν μπορεί να μπλοκάρει τις διελεύσεις πετρελαίου.

«Η Ουκρανία εκβιάζει τις δύο χώρες που υποστηρίζουν την ειρήνη και την κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Γκεργκέλι Γκούλιας σε συνέντευξη Τύπου. «Αν η κατάσταση δεν επιλυθεί, θα υπάρξει έλλειψη καυσίμων… πρέπει να εξευρεθεί μια λύση μέχρι τον Σεπτέμβριο».

Η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο το 2022, αλλά η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Τσεχία εξασφάλισαν εξαιρέσεις λόγω της εξάρτησής τους από αυτό. Την Τετάρτη, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings ανέφερε πως διυλιστήρια στη Σλοβακία και την Ουγγαρία, που ανήκουν στον ουγγρικό όμιλο MOL, αντιμετωπίζουν σημαντικό πιστωτικό κίνδυνο μετά την απόφαση της Ουκρανίας να επιβάλει κυρώσεις στη ρωσική πετρελαϊκή εταιρία Lukoil.

Από την πλευρά του το Κίεβο επιβεβαιώνει στην ουσία τις καταγγελίες. «Η κατάσταση με την αναστολή της διέλευσης ρωσικού πετρελαίου μέσω του αγωγού Ντρούζντα προς την Ουγγαρία και τη Σλοβακία δεν έχει καμία σχέση με εκβιασμό στην ουκρανική εκδοχή», ανέφερε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ σε γραπτή δήλωση. «Και οπωσδήποτε η Ουγγαρία και η Σλοβακία δεν συμπεριφέρονται ως πραγματικοί ειρηνευτές και δεν επιμένουν στην ειρήνη και τη δικαιοσύνη, αλλά επιμένουν μόνο σε παραχωρήσεις προς τη Ρωσία», σημείωσε.

Ο Ποντολιάκ κατηγόρησε τις δύο χώρες ότι στρέφονται «εναντίον της γραμμής» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία υποστηρίζει το Κίεβο στον πόλεμό του με τη Ρωσία και τους συνέστησε να ζητήσουν από το Κρεμλίνο να σταματήσει να επιτίθεται στους ουκρανικούς ενεργειακούς και μεταφορικούς διαύλους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δείτε ακόμα...