Ουγγαρία: Ο Βίκτορ Όρμπαν ετοιμάζεται για αυστηρότερη μεταχείριση από μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Τζο Μπάιντεν

Βουδαπέστη, Ουγγαρία

Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν ετοιμάζεται για αυστηρότερη μεταχείριση από μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον, αφού το στοίχημα του για μια νίκη του Ντόναλντ Τραμπ δεν απέδωσε.

Οι σκληροπυρηνικές αντιμεταναστευτικές πολιτικές του Όρμπαν, όπως η κατασκευή συνοριακών περιφράξεων, του χάρισε επαίνους από τον πρώην σύμβουλο του προέδρου Στιβ Μπάνον, ο οποίος τον αποκάλεσε «Τραμπ πριν από τον Τραμπ».

Ο μοναδικός ηγέτης της ΕΕ που υποστήριξε την εκστρατεία του Τραμπ κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2016, ο Όρμπαν επαίνεσε τον Πρόεδρο το 2017 για το ότι «σκέφτεται ακριβώς όπως εμείς όταν λέει ‘Πρώτα η Αμερική’».

“Λέμε το ίδιο: “Πρώτα η Ουγγαρία, και μετά όλοι οι άλλοι”,” ανέφερε σε ομιλία του.

Ο Όρμπαν συχνά αποκαλούσε τα κύρια μέσα ενημέρωσης “fake news”, μια προσβολή που διαδόθηκε από τον Τραμπ. Χειροκρότησε την προσέγγιση του προς την Ουγγαρία σε σύγκριση με την προηγούμενη κυβέρνηση Ομπάμα, η οποία ήταν συχνά πιο δύσκολη. Τον Σεπτέμβριο, ο Όρμπαν δήλωσε ότι η επανεκλογή του Τραμπ θα ήταν καλύτερη για την Κεντρική Ευρώπη και καυχήθηκε ότι έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον Πρόεδρο τον Οκτώβριο.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επαίνεσε τη Δευτέρα (13 Μαΐου) τον σκληροπυρηνικό αυταρχικό Βίκτορ Ορμπάν της Ουγγαρίας ως ηγέτη σεβαστό σε όλη την Ευρώπη, ο οποίος κράτησε τη χώρα του ασφαλή με την καταστολή της μετανάστευσης.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των ΗΠΑ, τα φιλο-Ορμπάν ΜΜΕ στην Ουγγαρία παρουσίαζαν τον Biden κομμουνιστή και μαρξιστή.

Ο υπουργός Εξωτερικών Πίτερ Σζιγιάρτο τον κατηγόρησε για υποκρισία, προκαλώντας ισχυρισμούς διαφθοράς σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του γιου του Χάντερ στην Ουκρανία, μια γραμμή επίθεσης που προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ.

«Ο Όρμπαν υπολόγισε ότι οι πολιτικές επενδύσεις στον Τραμπ θα μπορούσαν να έχουν σφυρηλατήσει μια πραγματική ειδική σχέση», δήλωσε ο Άγκοστον Μράζ, αναλυτής της ομάδας προβληματισμού Nezopont. Αργώντας να συγχαρεί τον Biden, ο Όρμπαν τελικά έδωσε συγχαρητήρια για την “επιτυχημένη προεδρική εκστρατεία” του. Για τους αναλυτές, αυτή η αποδοχή της νίκης του Μπάιντεν, η εγκατάλειψη του Τραμπ, σηματοδοτεί μια ρεαλιστική προσέγγιση μπροστά.

Δεν υπήρχε σχέδιο Β για μια νίκη του Biden, αλλά θα υπάρξει ένας τρόπος Β. Ως εταίρος του ΝΑΤΟ θα υπάρχει πάντα ένα είδος σχέσης μεταξύ Ουγγαρίας και ΗΠΑ

Άγκοστον Μράζ, αναλυτής της ομάδας προβληματισμού Nezopont

Οι «ταραξίες» της ΕΕ υποστηρίζουν τον Τραμπ αντί του Biden στις αμερικανικές εκλογές

Η νίκη του Biden “μπορεί να είναι η αρχή του τέλους του θριάμβου του δεξιού λαϊκισμού και στην Ευρώπη”, δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Ο Τραμπ ήταν καλός για την κυβέρνηση Όρμπαν, ο πρόεδρος Biden θα είναι καλός για την Ουγγαρία», δήλωσε ο φιλελεύθερος δήμαρχος της Βουδαπέστης Γκρέγκορι Καρατσόνι.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Biden αναφέρθηκε στην Ουγγαρία στην κριτική του για την εξωτερική πολιτική του Τραμπ

“Βλέπετε τι συνέβη σε όλα, από τη Λευκορωσία μέχρι την Πολωνία και την Ουγγαρία, και την άνοδο των ολοκληρωτικών καθεστώτων στον κόσμο… αυτός ο πρόεδρος [ο Τραμπ] αγκαλιάζει όλους τους κακοποιούς στον κόσμο», είπε.

Πηγή: euroactiv.com

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...