Ουγγαρία: «Όχι» στον Μαρκ Ρούτε για τη θέση του γγ του ΝΑΤΟ

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας εξέφρασε σήμερα τη διαφωνία της για την πιθανότητα ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε να αναλάβει γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, διαδεχόμενος τον Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Δεν μπορούμε κατηγορηματικά να στηρίξουμε την υποψηφιότητα ενός γενικού γραμματέα που ήθελε στο παρελθόν να γονατίσει την Ουγγαρία» είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βουδαπέστη ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο. «Θα ήταν απροσδόκητο εκ μέρους μας», πρόσθεσε.

Ο Μαρκ Ρούτε επέκρινε πολλές φορές τα τελευταία χρόνια την κατάσταση του «κράτους δικαίου» στην Ουγγαρία του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν., λέγοντας με διάφορες αφορμές ότι η χώρα αυτή «δεν έχει πλέον θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και αν «δεν της ταιριάζουν οι αξίες της ΕΕ». Καλούσε μάλιστα τον Ούγγρο πρωθυπουργό να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης για να αποχωρήσει η χώρα του από την Ένωση.

Ο 57χρονος Ρούτε στηρίζεται από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία. Για τον διορισμό του ωστόσο απαιτείται ομοφωνία των χωρών μελών.

Υπογράφτηκε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας

Σε μια παράλληλη εξέλιξη ο πρόεδρος της Ουγγαρίας Τάμας Σούλιοκ υπέγραψε σήμερα το πρωτόκολλο για την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στις 26 Φεβρουαρίου, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα ιστορικό βήμα της σκανδιναβικής χώρας, που τήρησε ουδετερότητα κατά τη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων και του Ψυχρού Πολέμου.

Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον στη Βουδαπέστη, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο χώρες υπέγραψαν μια αμυντική συμφωνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...