Ουγγαρία: Το κυβερνών κόμμα στηρίζει την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Το κυβερνών κόμμα του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ ‘Ορμπαν θα στηρίξει την επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε σήμερα η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, που ελέγχει πάνω από τα δύο τρίτα των εδρών στο Σώμα.

Το ουγγρικό κοινοβούλιο άρχισε σήμερα τη συζήτηση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ τηων δύο χωρών, αλλά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μοιάζει πλέον αβέβαιο λόγω των ανησυχιών του κυβερνώντος κόμματος.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του κοινοβουλίου, η απόφαση για την επικύρωση που αρχικά προβλεπόταν μεταξύ της 6ης και της 9ης Μαρτίου ορίστηκε το νωρίτερο στις 20 Μαρτίου.Έως τότε, μια αντιπροσωπεία βουλευτών αναμένεται στις βόρειες χώρες.

Για «να εξαλείψουμε τις ανησυχίες τους», δήλωσε στην αρχή της εβδομάδας ο υπουργός Εξωτερικών Πίτερ Σιγιάρτο, στο τέλος μιας συνάντησης με τον επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας Τομπίας Μπίλστρομ.

Παρότι ο Βίκτορ ‘Ορμπαν συνεχίζει να δηλώνει επίσημα ότι τάσσεται υπέρ μιας διεύρυνσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, «βουλευτές δεν είναι πολύ ενθουσιασμένοι», σύμφωνα με τον εθνικιστή πρωθυπουργό.

Με τον σύμμαχό του, το χριστιανοδημοκρατικό KDNP, το κόμμα του, το Fidesz, έχει μια πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο και αμφιβολίες άρχισαν να διαφαίνονται την περασμένη εβδομάδα.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τη διοργάνωση αυτής της εσωτερικής συζήτησης στο Fidesz ως μια τακτική για να καθυστερήσει η επικύρωση, καθώς ο ‘Ορμπαν θέλει να διατηρήσει σχέσεις με τη Μόσχα παρά τον πόλεμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa

Δείτε ακόμα...