Ουκρανία: Αντιδρά η Γερμανία για το ουγγρικό βέτο στη στρατιωτική βοήθεια της ΕΕ

Ευρωπαϊκή Ένωση - Ουκρανία

Αντιδράσεις προκαλεί η πρόσφατη απόφαση της Ουγγαρίας να εμποδίσει τη χορήγηση περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας από την ΕΕ στην Ουκρανία, με το ζήτημα να αναδεικνύεται σε σημείο αντιπαράθεσης αλλά και παζαριών εντός της λυκοσυμμαχίας.

Ο γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, επέκρινε χθες Τρίτη στις Βρυξέλλες τη στάση της Βουδαπέστης, δηλώνοντας «κάπως απογοητευμένος και εκνευρισμένος από τη συμπεριφορά των Oύγγρων φίλων».

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έχει θέσει βέτο, αντιδρώντας, μεταξύ άλλων, και στο γεγονός ότι η ουκρανική Εθνική Υπηρεσία Πρόληψης της Διαφθοράς (ΕΥΠΔ) ενέταξε τη μεγαλύτερη ουγγρική τράπεζα, την OTP, στον κατάλογο των υποστηρικτών του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας στις αρχές Μάη, κατηγορώντας τη για υποστήριξη της «τρομοκρατίας». Η OTP συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους παρόχους χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στη ρωσική αγορά μετά το ξέσπασμα του πολέμου την 24η Φλεβάρη 2022, σύμφωνα με το Κίεβο.

Εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης κατέστησε σαφές πως η Βουδαπέστη θα εμποδίσει την αποστολή περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας, ωσότου αφαιρεθεί από τον κατάλογο η OTP.

Η Ουγγαρία εμποδίζει τη λήψη απόφασης για την αύξηση των πόρων του «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη», ενός ταμείου που χρηματοδοτεί τις πολύμορφες ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις και επεμβάσεις της ΕΕ.

Πάντως, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε μετά το συμβούλιο ότι ελπίζει πως «τα εμπόδια στην έγκριση του ποσού θα ξεπεραστούν», καθώς «η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών – μελών» τάσσεται υπέρ της αύξησης των διαθέσιμων του ταμείου κατά 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...