Ουκρανία: Αποστολή χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ (!?)

Τεθωρακισμένα του Γερμανικού Στρατού στο στρατό του Κιέβου
Φώτο Αρχείου / Τεθωρακισμένα του Γερμανικού Στρατού στο στρατό του Κιέβου

Σε εξέλιξη βρίσκονται έντονες διεργασίες και παζάρια για την αποστολή χερσαίων δυνάμεων χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία (!?), μία ενέργεια που θα κλιμακώσει παραπέρα την αντιπαράθεση και θα σημάνει την άμεση εμπλοκή του ευρωατλαντικού μπλοκ στη σύγκρουση.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα όσα συζητήθηκαν στη Σύνοδο για την Ουκρανία που διοργάνωσε στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, με τη συμμετοχή 17 αρχηγών κρατών, ανάμεσά τους και ο Κυρ. Μητσοτάκης, και άλλων αξιωματούχων.

Τον «χορό» των σχετικών δηλώσεων άνοιξε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρ. Φίτσο ο οποίος είπε ότι αρκετές χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτών στην Ουκρανία σε διμερή βάση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες Δευτέρα αργά το βράδυ ότι η αποστολή δυτικών στρατευμάτων στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία στο μέλλον δεν μπορεί να «αποκλειστεί», αναγνωρίζοντας πάντως πως σε αυτό το στάδιο «δεν υπάρχει συναίνεση» γι’ αυτό.

«Δεν υπάρχει συναίνεση σήμερα για την αποστολή, επισήμως, (…) χερσαίων στρατευμάτων. Όμως τίποτε δεν πρέπει να αποκλειστεί. Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται ώστε η Ρωσία να μην μπορέσει να κερδίσει τον πόλεμο αυτό», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της διεθνούς συνόδου για την υποστήριξη στην Ουκρανία που οργάνωσε το Ελιζέ. Η «επιλογή» αυτή δεν είχε αναφερθεί ποτέ πριν από την κυβέρνηση της Γαλλίας.

«Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα» ισχυρίζεται ο Κ. Μητσοτάκης

Ερωτηθείς σχετικά, εξερχόμενος από τη σύνοδο στη γαλλική προεδρία, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του, μετά τη διάσκεψη είπε ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα»αποστολής ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας.

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων, ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, εντός της Ουκρανίας. Ένα ζήτημα το οποίο για την Ελλάδα δεν υφίσταται και πιστεύω ότι δεν υφίσταται και για τη μεγάλη πλειοψηφία των ομολόγων μας», είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

Στο ίδιο πνεύμα, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας (και προαλειφόμενος για επόμενος γγ του ΝΑΤΟ) Μαρκ Ρούτε «διαβεβαίωσε» πως η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων από κράτη της Δύσης δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.

«Πολύς κόσμος που λέει “ποτέ” σήμερα είναι ο ίδιος που έλεγε “ποτέ άρματα μάχης, ποτέ αεροσκάφη, ποτέ πύραυλοι μακράς εμβέλειας” πριν από δυο χρόνια», είπε ωστόσο ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν. «Ας έχουμε την ταπεινότητα να διαπιστώσουμε πως συχνά δρούμε με έξι ως δώδεκα μήνες καθυστέρηση. Αυτός ήταν ο σκοπός της αποψινής συζήτησης: Όλα είναι δυνατά αν χρησιμεύουν για να επιτύχουμε τον στόχο μας», σημείωσε.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa, «Reuters»)

Δείτε ακόμα...