Ουκρανία: Άρματα «Leopard 2» στέλνουν και Ισπανία και Φινλανδία

Αμείωτη συνεχίζεται η αποστολή όπλων προς την Ουκρανία από το ευρωατλαντικό μπλοκ. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ επιβεβαίωσε σήμερα, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Κίεβο, ότι η χώρα του θα εφοδιάσει με έξι άρματα μάχης Leopard 2A4 την Ουκρανία και ελπίζει ότι τους επόμενους μήνες θα μπορέσει να στείλει άλλα τέσσερα.

«Θα στείλουμε έξι Leopard 2A4. Η πρόθεσή μας είναι να δούμε αν μπορούμε να αυξήσουμε τον αριθμό αυτόν σε 10 εντός των επόμενων εβδομάδων και μηνών», είπε ο Σάντσεθ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Οι Ουκρανοί στρατιώτες μαθαίνουν ήδη να χρησιμοποιούν αυτά τα άρματα στην Ισπανία. Ελπίζω ότι αυτήν την αρχή της συνεργασίας μεταξύ της Ουκρανίας και της Ισπανίας θα ακολουθήσουν και άλλες αποφάσεις που θα μας επιτρέψουν να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε ο Σάντσεθ.

Η υπουργός ’Αμυνας της Ισπανίας Μαργκαρίτα Ρόμπλες είπε ότι τα έξι άρματα μάχης θα παραδοθούν στο Κίεβο στα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου. Όσον αφορά τα μαχητικά αεροσκάφη που ζητά συνεχώς ο Ζελένσκι, ο Σάντσεθ είπε ότι «εξετάζει» το αίτημα και θα το συζητήσει με τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Τα άρματα που έχει σκοπό να στείλει η ισπανική κυβέρνηση θα προέλθουν από τα αποθέματά της, είναι παροπλισμένα από το 2012 και θα χρειαστούν επισκευές, διευκρίνισε η ίδια. Οι ισπανικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν 347 τέτοια άρματα μάχης γερμανικής κατασκευής. Από αυτά, τα 108 είναι «Leopard 2A4» και 239 είναι 2A6. Ωστόσο, η Μαδρίτη δεν θέλει να στείλει στο Κίεβο πιο εξελιγμένα «Leopard 2A6». Είναι απαραίτητα για την άμυνα της ίδιας της Ισπανίας, εξήγησε η Μ. Ρόβλες.

Το υπουργείο Άμυνας της Φινλανδίας ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει τρία άρματα μάχης «Leopard 2» κατάλληλα για άρση ναρκοπεδίων και θα παράσχει εκπαίδευση για τη χρήση τους στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας για την παροχή βαρέων όπλων στην Ουκρανία. Τα οχήματα που αποστέλλονται συνιστούν τροποποιημένη εκδοχή των «Leopard 2», σχεδιασμένη για την άρση ναρκοπεδίων και την εξουδετέρωση άλλων εκρηκτικών μηχανισμών.

Η Γερμανία και η Πορτογαλία έχουν αναγγείλει πως θα στείλουν 14 και 3 «Leopard 2A6» αντίστοιχα. Για να σχηματιστεί τάγμα τεθωρακισμένων του ουκρανικού στρατού χρειάζονται γενικά 31 άρματα, κατά συνέπεια θα χρειαστούν άλλα 14, για τα οποία το παζάρι είναι σε εξέλιξη, μέσα στους κόλπους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και περιλαμβάνει και την Ελλάδα, καθώς είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό αρμάτων «Leopard» στην Ευρώπη.

Η Σουηδία είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο να στείλει «κάποια» από τα 120 άρματα μάχης «Leopard» που διαθέτει, στην Ουκρανία, δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Παλ Γιόνσον στο πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ.

Το πιο πρόσφατο πακέτο περιλαμβάνει τεθωρακισμένα οχήματα του πεζικού, τα οποία ο Γιόνσον δήλωσε στο πρακτορείο ότι θα είναι η βασική συνεισφορά της Στοκχόλμης προς το Κίεβο σε ό,τι αφορά τον χερσαίο στρατιωτικό εξοπλισμό. Επίσης η Σουηδία ετοιμάζεται να στείλει στην Ουκρανία το προηγμένο σύστημα αυτοκινούμενου πυροβολικού «Archer».

Ανεξάρτητα όμως με τα παζάρια, προχωράει κανονικά η εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτικών στη χρήση των συγκεκριμένων αρμάτων. Την περασμένη εβδομάδα, 55 Ουκρανοί στρατιωτικοί έφθασαν στην Ισπανία για να εκπαιδευτούν στα «Leopard». Πρόκειται τόσο για μέλη πληρωμάτων των βαρέων αρμάτων όσο και για τεχνικούς.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις αυτές, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια σχολίασε ότι «για άλλη μια φορά, γερμανικά άρματα μάχης θα σκοτώνουν Ρώσους».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa)

Δείτε ακόμα...