Ουκρανία: Ενισχύεται η στρατιωτική συνεργασία με τη Βρετανία

Κίεβο, Ουκρανία, 17/11/2021 / Υπουργοί Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας και της Ουκρανίας, Ολέξιι Ρεσνίκοφ
Κίεβο, Ουκρανία, 17/11/2021 / Υπουργοί Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας και της Ουκρανίας, Ολέξιι Ρεσνίκοφ / Πηγή: Twitter

Ενισχύεται η στρατιωτική συνεργασία της Βρετανίας με την Ουκρανία. Εντείνεται η αντιπαράθεση της Ρωσίας με το ευρωατλαντικό μπλοκ στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ενισχύουν συστηματικά τη στρατιωτική τους παρουσία σε Ουκρανία και Μαύρη Θάλασσα, ενώ παράλληλα τις τελευταίες μέρες κάνουν λόγο για «ανησυχητική» συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Υπουργός Άμυνας Βρετανίας: ανησυχία για τη στρατιωτική ανάπτυξη της Ρωσίας

Χτες οι υπουργοί Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας και της Ουκρανίας, Ολέξιι Ρεσνίκοφ, συναντήθηκαν στο Κίεβο, εκφράζοντας «ανησυχία για τη στρατιωτική ανάπτυξη της Ρωσίας και για τη στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από τα σύνορα της Ουκρανίας». Παράλληλα ισχυρίστηκαν πως οι κυβερνήσεις τους «δεν επιδιώκουν να περικυκλώσουν ή να υπονομεύσουν τη Ρωσία».

Τον περασμένο Ιούνη, η Βρετανία, η Ουκρανία και εκπρόσωποι της αμυντικής βιομηχανίας υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την ενίσχυση του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού. Σε αυτό το πλαίσιο, την περασμένη βδομάδα υπεγράφη στο Λονδίνο μια Διακυβερνητική Συμφωνία – Πλαίσιο και χτες στο Κίεβο επιβεβαιώθηκαν τα επόμενα βήματα σε κοινά έργα για την ανάπτυξη των ικανοτήτων του ουκρανικού Ναυτικού.

Η Διακυβερνητική Συμφωνία προβλέπει δάνειο 1,7 δισ. λιρών προς το Κίεβο, για την κατασκευή 8 πλοίων οπλισμένων με πυραύλους, την αγορά βρετανικών σκαφών και τη δημιουργία δύο ναυτικών βάσεων στην Ουκρανία.

Σημειώνεται επίσης ότι η εφημερίδα «Mirror» έγραψε ότι μια εκπαιδευμένη ομάδα έως και 600 Βρετανών στρατιωτών είναι έτοιμη να αναπτυχθεί στην Ουκρανία, εξαιτίας «φόβων ότι η Μόσχα προετοιμάζει στρατιωτική εισβολή στη γειτονική χώρα». Ρεπορτάζ ανέφεραν πως το βρετανικό υπουργείο Αμυνας και οι υπηρεσίες πληροφοριών της MI6 ενημέρωσαν τη βρετανική κυβέρνηση «για προφανή και πραγματικό κίνδυνο για την Ουκρανία και τις δυτικές χώρες».

Από την πλευρά της, η Ρωσία θεωρεί τη Διακυβερνητική Συμφωνία «ως άλλη μια απόδειξη της αυξανόμενης στρατιωτικής δραστηριότητας της Βρετανίας σε χώρες που γειτνιάζουν με τη Ρωσία, ιδιαίτερα στην Ουκρανία» και ως «βέβαιο παράγοντα αστάθειας και αποσταθεροποίησης», όπως σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.

Ενώ προηγουμένως «το επίμαχο σημείο ήταν η βοήθεια του Λονδίνου στην εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού στο πλαίσιο της επιχείρησης ORBITAL», τώρα «η αλληλεπίδραση εξαπλώνεται στο ναυτικό και τις προμήθειες όπλων», συμπλήρωσε.

Δείτε ακόμα...