Ουκρανία: Η Ρωσία «οχυρώνει» τη Μαριούπολη

Πηγή: Ria Novosti

Καθώς συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες σε Χερσώνα και Ντονμπάς, με τις ουκρανικές δυνάμεις να επιχειρούν ανακατάληψη εδαφών, η Ρωσία φέρεται να έχει ξεκινήσει να χτίζει αμυντικές δομές γύρω από την κατεχόμενη πόλη της Μαριούπολης στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με την έκθεση του βρετανικού υπουργείου Αμυνας.

Για να γίνει αυτό, αναφέρει η βρετανική έκθεση, δύο εργοστάσια παράγουν τσιμεντένιες πυραμιδικές αντιαρματικές κατασκευές, που είναι γνωστές ως «δόντια του δράκου». Οι αντιαρματικές αυτές κατασκευές πιθανότατα έχουν εγκατασταθεί μεταξύ της Μαριούπολης και του χωριού Νικόλσκε, και από τη βόρεια Μαριούπολη μέχρι το χωριό Στάρι Κριμ, στα όρια με την Κριμαία.

Η Μαριούπολη αποτελεί μέρος της «χερσαίας γέφυρας» της Μόσχας που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία, και βασική γραμμή επικοινωνίας logistics, υπενθυμίζει η βρετανική έκθεση, υποστηρίζοντας ότι τα «δόντια του δράκου» στη συγκεκριμένη περιοχή εξυπηρετούν επιπλέον για την προετοιμασία αμυντικών οχυρώσεων στις κατεχόμενες περιοχές Ζαπορίζια και Χερσώνα. Με «ανοιχτή» την πιθανότητα να χάσει τον έλεγχο της επαρχίας της Χερσώνας, η Ρωσία πρέπει να επιδείξει την αποφασιστικότητά της να κρατήσει τα υπόλοιπα μέρη της Ουκρανίας που έχει προσαρτήσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Περίπου 50.000 Ρώσοι στρατιώτες που κλήθηκαν στο πλαίσιο της μερικής επιστράτευσης πολεμούν τώρα σε μάχιμες μονάδες στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, προσθέτοντας ότι 80.000 βρίσκονται «στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» και οι υπόλοιποι από τους συνολικά 320.000 βρίσκονται σε στρατόπεδα εκπαίδευσης στη Ρωσία.

Μετά τους προχθεσινούς ισχυρισμούς του Ζελένσκι ότι η Ρωσία χάνει καθημερινά στο Ντονέτσκ «εκατοντάδες στρατιώτες», μέλη μιας μονάδας Ρώσων πεζοναυτών κατήγγειλαν ότι έχασε 300 άνδρες και εξοπλισμό σε μια ανώφελη επίθεση νοτιοδυτικά του Ντονέτσκ. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας προχώρησε χθες σε διάψευση της «ανοιχτής επιστολής» μελών της 155ης ταξιαρχίας πεζοναυτών του ρωσικού Στόλου του Ειρηνικού, κάνοντας λόγο για μικρότερες απώλειες και εδαφικά κέρδη.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...