Ουκρανία – Ρωσία: Ο Ζελένσκι αναμένει δυτικά μαχητικά αεροσκάφη μετά την αντεπίθεση

Με τους ηγέτες της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Δανίας και της Ισλανδίας, συναντήθηκε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελενσκι, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των βορειοευρωπαϊκών χωρών που διεξήχθη στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, Ελσίνκι, με βασικό θέμα την υποστήριξη της Ουκρανίας, όπως και οι εξελίξεις γύρω από την ένταξή της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Ανακοίνωσε ότι η αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων εναντίον των ρωσικών κατοχικών στρατευμάτων θα αρχίσει σύντομα, ενώ πρόσθεσε ότι είναι σίγουρος ότι, στη συνέχεια, η Δύση θα παράσχει στο Κίεβο σύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος παρέθεσε προηγούμενα παραδείγματα επιτυχιών στο πεδίο της μάχης μετά τα οποία η Ουκρανία έλαβε νέου τύπου στρατιωτική βοήθεια. «Αυτός είναι ο λόγος που είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα έχουμε αεροσκάφη. Επειδή σύντομα θα διεξαγάγουμε επίθεση, και έπειτα από αυτήν είμαι σίγουρος ότι θα μας δοθούν αεροπλάνα. Θα προτιμούσα να γινόταν το αντίστροφο, καθώς θα ήταν ευκολότερο για εμάς, αλλά έτσι είναι, και είμαστε ευγνώμονες για όλα», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Μιλώντας στο φινλανδικό πρακτορείο Yle ο Ζελένσκι προειδοποίησε επίσης ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να συνεχιστεί για χρόνια ή και δεκαετίες.

Οι ηγέτες των σκανδιναβικών χωρών δήλωσαν ότι υποστηρίζουν την Ουκρανία στις προσπάθειές της να γίνει ενδεχομένως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρουν ότι «ι σκανδιναβικές χώρες θα συνεχίσουν την πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική τους υποστήριξη για όσο χρόνο χρειαστεί».

Στο μεταξύ ο επικεφαλής της μισθοφορικής εταιρείας Wagner, Γ. Πριγκόζιν, εκτίμησε σήμερα πως η επίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχει ουσιαστικά ξεκινήσει και η ενεργός φάση της ενδέχεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα επισκεφτεί το Βερολίνο στις 13 Μάη, μετέδωσε η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, ενώ στις 14 Μάη θα μεταβεί στο Ααχεν, όπου θα λάβει το Βραβείο Καρλομάγνου 2023.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δείτε ακόμα...