Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Εξόριστε ποιητή στον αιώνα σου πες μου τι βλέπεις;

Βιομηχανική μόλυνση περιβάλλοντος
Φώτο Αρχείου / Βιομηχανική μόλυνση περιβάλλοντος / PEXELS – Pixabay

Με ολόκληρο τον πλανήτη να μετράει τις πληγές του η ανθρωπότητα γιορτάζει και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Αν και πέρασε μισός αιώνας από τότε που ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 5η Ιούνη ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, κάθε μέρα που περνά τα περιβαλλοντικά προβλήματα επιδεινώνονται και νέα έρχονται να προστεθούν.

Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, ξεπερνώντας κάθε όριο υποκρισίας δίνουν «όρκους αιώνιας πίστης» για «ένα βιώσιμο πλανήτη». Εξαγγέλλουν μέτρα για την σωτηρία του, προωθούν προγράμματα περί αειφόρας και βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ στην πραγματικότητα οι νόμοι τους προστατεύουν το μεγάλο κεφάλαιο που δρα με γνώμονα το όλο και μεγαλύτερο κέρδος.

Οι πλούσια αμειβόμενες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, χύνουν ποταμούς κροκοδείλιων δακρύων για τoν πλανήτη που πεθαίνει αλλά τηρούν σιγή ιχθύος για τον πραγματικό ένοχο.

Πιστές στις εντολές των μεγάλων αφεντικών και οι αστικές κυβερνήσεις της χώρας μας συνυπογράφουν την καταδίκη του οικοσυστήματος. Η ανερμάτιστη δασική πολιτική δε εξασφαλίζει ολοκληρωμένη προστασία των δασικών οικοσυστημάτων με αιχμή την ανύπαρκτη δασοπροστασία. Με τις ευλογίες τους συνηγορούν στην εμπορευματοποίηση της γης.

Πρόσφατος μάρτυρας η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη. Από τον μήνα Μάιο βιάστηκαν φέτος να μας προετοιμάσουν για το τι έρχεται τους μήνες του καλοκαιριού. Η περιοχή, δέχεται έντονες οικιστικές πιέσεις, λόγω της θέσης της κοντά στην Αθήνα και της εγγύτητάς της σε παραλίες. Είναι περιοχή για την οποία στο παρελθόν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για εξορυκτική δραστηριότητα βωξίτη. Επιπλέον, τα Γεράνεια Όρη ήταν και αυτά ανάμεσα στις περιοχές για τις οποίες έχουν γίνει αιτήματα για άδεια εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Με την ψήφιση από την κυβέρνηση της ΝΔ του Ν. 4782/2021, με τον οποίο επιτρέπονται επεμβάσεις ακόμα και σε περιοχές Natura, στρώνεται το κόκκινο χαλί για την επιχειρηματική αξιοποίηση των βουνών. Μην ξεχνάμε ότι μετά τις πυρκαγιές στην Εύβοια δόθηκε το πράσινο φως για την επέλαση ανεμογεννητριών.

Άραγε έφταιγε «ο στρατηγός άνεμος» στην φωτιά της Ηλείας το 2007 στην οποία βρήκαν τον θάνατο 63 άνθρωποι; Άραγε έφταιγε η κακιά ώρα και οι στενοί δρόμοι για τους 102 νεκρούς στο Μάτι;

Άραγε έφταιγε η πολλή βροχή για τους 24 νεκρούς από τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα, για τους νεκρούς από τις πλημμύρες στην Εύβοια, για τη φονική πλημμύρα στη περιοχή της Θεσσαλίας που έθαψε στη λάσπη την πόλη της Καρδίτσας, μαζί με τους κόπους μιας ζωής των κατοίκων;

Τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν έγιναν ποτέ είναι πολιτική ευθύνη. Η εμπορευματοποίηση της γης και κάθε κοινωνικού αγαθού είναι πολιτική ευθύνη.

Μακρύς ο κατάλογος και τα παρακάτω αποτελούν μικρή μόνο αναφορά στον ατέρμονο χορό των εγκλημάτων.

  • Γιγαντώνεται το έγκλημα στο Βόλο με την καρκινογόνο καύση των απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ.
  • Στα κάγκελα οι κάτοικοι  της Πετρούπολης για το ΧΥΤΑ Φυλής.
  • Στα σκαριά η δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό.
  • Μπόχα και καρκινογόνα αέρια σκορπίζουν στο Πέραμα και στη Δραπετσώνα τα καζάνια του θανάτου αλλά τα πορίσματα των επιστημόνων ωχριούν μπροστά στα συμφέροντα της OIL-ONE , της COSCO και των μονοπωλίων.
  • Εξαπλώνεται το έγκλημα στη Θεσσαλονίκη με τη καύση απορριμμάτων RDF–SRF στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας, με την καταστροφή του περιβάλλοντος από το εργοστάσιο  την ELPENTISON. Τραγικές συνέπειες στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων επιφέρει η εξόρυξη Χρυσού στην Χαλκιδική από την καναδική EldoradoGold(95% ) και τη ΑΚΤΩΡ (5%).

Αυτοί που έβαλαν την υπογραφή τους για όλα αυτά πουλάνε σήμερα φύκια για μεταξωτές κορδέλες με δήθεν αναφορές, δηλώσεις και εκδηλώσεις τους για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Μόνο όποιος δε θέλει δεν μπορεί να καταλάβει ότι ο καπιταλισμός και η οικολογική ισορροπία είναι δυο έννοιες ασύμβατες. Το περιβάλλον δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από όλα τα άλλα προβλήματα του λαού και η προστασία του απαιτεί σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα.

Το κερδοσκοπικό τους έργο συνεχίζεται και στο συγκλονιστικό ερώτημα του Ο. Ελύτη, εξόριστε ποιητή, στον αιώνα σου πες μου τι βλέπεις, η απάντηση συγκλονιστικά προφητική:

– Βλέπω τους εμπόρους να εισπράττουν σκύβοντας το κέρδος των δικών τους πτωμάτων.

Ρούλα Καραγιάννη

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...