Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης: Διάσκεψη για τα 25 χρόνια από την επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 24 Μάρτη, οι εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης για τα 25 χρόνια της βάρβαρης επίθεσης του ΝΑΤΟ εναντίον των  λαών της Γιουγκοσλαβίας. Την Διάσκεψη συνδιοργάνωσαν το Φόρουμ Βελιγραδίου για τον Κόσμο των Ίσων και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, το οποίο διεξήγαγε στις 21 Μάρτη την συνεδρίασης της Γραμματείας του στο Βελιγράδι.

Το Σάββατο, την δεύτερη μέρα των εργασιών της διάσκεψης μίλησαν από την Ελλάδα ο Νίκος Ζώκας, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ η οποία συμμετείχε στις φετινές εκδηλώσεις με 55 μέλη της Επιτροπής για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ).

Στην αρχή της παρέμβασης του ο Νίκος Ζώκας εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήρια της ΕΕΔΥΕ και του Ελληνικού λαού προς τον Ρώσικο λαό για το τρομοκρατικό χτύπημα της Μόσχας στις 22 Μάρτη, ανεξάρτητα από τους υπαίτιους και τις άγνωστες συνθήκες εκείνη την στιγμή. Στην συνέχεια αφού μετέφερε τους αντιιμπεριαλιστικούς χαιρετισμούς της ΕΕΔΥΕ προς τον Σέρβικο λαό θύμισε την δράση της ΕΕΔΥΕ και ιδιαίτερα της ΕΔΥΕΘ στην Θεσσαλονίκη το 1999 στην διάρκεια των 78 ημερών των αδιάκοπων δολοφονικών βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, στους οποίους «έκανε πλάτες» και στήριξαν κυβέρνηση και σχεδόν όλα τα κόμματα της βουλής τότε, τόνισε:

«Κατά τη διάρκεια εκείνου του βρώμικου πολέμου, με κάθε τρόπο δείξαμε την υποστήριξη και αλληλεγγύη μας στο γιουγκοσλαβικό λαό. Οι γνήσιες αντιιμπεριαλιστικές, φιλειρηνικές και αντιπολεμικές δυνάμεις της χώρας μας, η Επιτροπή μας, ολόκληρος ο ελληνικός λαός και η νεολαία εξέφρασαν μαζικά τη διαμαρτυρία τους με μαζικές διαδηλώσεις, κλείνοντας συνεχώς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κλείνοντας τους δρόμους και τα σύνορα, σιδηροδρόμους και αεροδρόμια, καταφέρνοντας να επιβραδύνουμε την προώθηση των εγκληματιών του ΝΑΤΟ προς τη Γιουγκοσλαβία.»

Στην συνέχεια ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ αναφερόμενος στον πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας ανέφερε:

«Με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ υποκριτικά μίλησαν για τον πρώτο τάχα πόλεμο στην Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αποκρύπτοντας το μακελειό που προκάλεσαν προηγουμένως οι ίδιοι στα Βαλκάνια, την αναθεώρηση κι αλλαγή των συνόρων και τη δημιουργία κρατών – προτεκτοράτων, όπως η Βοσνία – Ερζεγοβίνη και το Κόσσοβο, πληγές που απειλούν και πάλι ν’ ανάψουν φωτιά στα Βαλκάνια. Παριστάνουν ότι «ξέχασαν» τα απανωτά κύματα επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσίας και την περικύκλωσή της, τη δημιουργία πολλών νέων Αμερικανο-ΝΑΤΟϊκών βάσεων, την επέμβασή τους στην Ουκρανία και το πραξικόπημα του 2014, τη στήριξη ακραιφνών φασιστικών δυνάμεων και την επιβολή κυβερνήσεων προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.

Κλείνοντας της ομιλία του ο Νίκος Ζώκας δήλωσε: «Η ΕΕΔΥΕ έχει καταδικάσει το αντιδραστικό καθεστώς Ζελένσκι, τις ουκρανικές εθνικιστικές κυβερνήσεις και φιλοναζιστικές ομάδες που διέπραξαν εγκλήματα και βαναυσότητες σε βάρος του λαού στο Ντονμπάς και τους διαδηλωτές στην Οδησσό. Όμως η καταδίκη αυτή σε καμία περίπτωση δε δικαιολογεί την εισβολή της Ρωσίας, την καταπάτηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, που προκαλεί χιλιάδες νεκρούς, μεγάλα βάσανα και στον ουκρανικό και στο ρωσικό λαό. Έχουμε εκφράσει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Λαοί που για πολλές δεκαετίες έζησαν αδελφωμένοι στις συνθήκες του σοσιαλισμού. Που μαζί νίκησαν το φασισμό – ναζισμό, ενώ σήμερα, στις συνθήκες του καπιταλισμού, βρίσκονται σε εχθρικά χαρακώματα».

Στην Διεθνή Διάσκεψη μίλησε επίσης ο Ανέστης Τσουκαράκης, συνταγματάρχης ε.α. και πρόεδρος τη Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Στρατιωτικών (ΠΟΜΑΣ), ο οποίος προσκλήθηκε και από την Λέσχη Στρατηγών και Ναυάρχων της Σερβίας που υπήρξε συνδιοργανωτής των εκδηλώσεων μνήμης στο Βελιγράδι. Στην παρέμβαση του υπογράμμισε:

«25 χρόνια μετά και ακόμη μένει ζωντανή στη μνήμη μας η δολοφονική επίθεση του πολεμικού οργανισμού που λέγεται ΝΑΤΟ, με τις λεγόμενες «έξυπνες βόμβες» ενάντια στον Γιουγκοσλαβικό λαό. Για ποιο λόγο; Το πρόσχημα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης τότε, για τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας που κράτησαν 78 ημέρες, ήταν «η προστασία των μειονοτήτων από την εθνοκάθαρση. Η Ελλάδα έστειλε τέσσερα πολεμικά αεροσκάφη στη βάση του Αβιάνο στην Ιταλία (σε περίπτωση που χρειαστεί να εμπλακούν) καθώς και πολεμικό πλοίο στην Αδριατική. Το Αντιτορπιλικό ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ. Με το άκουσμα της αποστολής φούντωσαν οι συζητήσεις στα στρατόπεδα, ανάμεσα στα στελέχη και στους στρατιώτες. Η είδηση δεν πέρασε στα χαμηλά. Άρχισαν τα ερωτηματικά και οι απαντήσεις έβγαιναν αυθόρμητα από τα χείλη. «Δεν έχουν καμία δουλειά οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στην Αδριατική». «Δεν πρέπει να στραφούμε ενάντια στον Γιουγκοσλαβικό λαό». «Δεν έχει να κερδίσει τίποτα ο λαός μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία».

Στην συνέχεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΠΟΜΑΣ ανέφερε: Ας έρθουμε στο σήμερα. Το ίδιο έργο επαναλαμβάνεται εδώ δίπλα μας. Στα βορειοανατολικά μας. Η καπιταλιστική Ρωσία του Πούτιν εισβάλει στην Ουκρανία του αντιδραστικού Ζελένσκι, με το πρόσχημα «της προστασίας από τη γενοκτονία». Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, εδώ και χρόνια έχουν προωθήσει τις θέσεις τους (διεύρυνση του ΝΑΤΟ με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αντιπυραυλική ασπίδα κ.λπ.), με στόχο την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας. Επίσης  στήριξαν και στηρίζουν την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, τους παραστρατιωτικούς μηχανισμούς και τις φασιστικές ομάδες της Ουκρανίας.

Πριν κλείσει την παρέμβαση του ο Ανέστης Τσουκαράκης υπογράμμισε:

«Όλη η Ελλάδα έχει γίνει ένα πολεμικό ορμητήριο. Οι στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ απλώθηκαν σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Τα λιμάνια της, τα σιδηροδρομικά και οδικά της δίκτυα, δίνονται απλόχερα από την κυβέρνηση, για να κινούνται ανεξέλεγκτα φάλαγγες αμερικανοΝΑΤΟϊκών οχημάτων μεταφέροντας πολεμικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται σε ελληνικά στρατόπεδα. Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά υπηρετεί τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, αντί να κοιτάξει να προφυλάξει τον Ελληνικό λαό που γίνεται ολοένα και περισσότερο στόχος αντιποίνων. Στέκεται δίπλα στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.»

Τελευταία ομιλήτρια από την Ελλάδα ήταν η Δέσποινα Μάρκου πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για την Διεθνή Δημοκρατική Αλληλεγγύη (ΕΕΔΔΑ) η οποία μεταφέροντας τους χαιρετισμούς στο Φόρουμ του Βελιγραδίου και τον Σέρβικο λαό ανέφερε: «Από την πρώτη στιγμή, η ΕΕΔΔΑ κάλεσε τους λαούς κυρίως των Βαλκανίων να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να βάλουν ένα τέλος σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση οπουδήποτε στον κόσμο. Να υψώσουν τη φωνή τους για να κλείσουν όλες οι αμερικανο-ΝΑΤΟικές βάσεις. Να χτυπήσουν αποφασιστικά την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό, καθώς και οτιδήποτε γεννάει το φασισμό. Να εκφράσουν με κάθε τρόπο τη διεθνιστική τους αλληλεγγύη με όλους όσους διώκονται έτσι ώστε όλοι να ζουν με δικαιοσύνη, χωρίς εξαθλίωση και εκμετάλλευση. Το όπλο μας είναι η διεθνιστική αλληλεγγύη. Η παγκόσμια αλληλεγγύη με όλους τους λαούς που αντιμετωπίζουν ιμπεριαλιστικές επιθέσεις και ένα δυνατό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα χρειάζονται, πλάι στην πάλη των λαών για να πάρουν την τύχη των χωρών τους στα δικά τους χέρια. Η ΕΕΔΔΑ είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι μπορεί ώστε ο ελληνικός λαός να μην ξεχάσει ποτέ, να μην συγχωρήσει ποτέ το έγκλημα του ΝΑΤΟ ενάντια στο σέρβικο λαό». 

Συνάντηση Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης του Βελιγραδίου πραγματοποιήθηκε σε θερμό συντροφικό κλίμα η συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ από τα στελέχη του, Θεοδόση Κωνσταντινίδη και Γιώργο Χαβατζά με τον πρόεδρο του Φόρουμ Βελιγραδίου Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, όπου υπογραμμίστηκε από τον τελευταίο υπουργό εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας η βαθιά εκτίμηση για την αλληλεγγύη και συμπαράσταση του Ελληνικού λαού το 1999 αλλά και τις ευχαριστίες για την αποδοχή της πρόσκλησης να παραβρεθούν τα στελέχη του ΚΚΕ στο Βελιγράδι. Ο Ζ. Γιοβάνοβιτς τόνισε με νόημα πώς «μόνο όσοι εμπνέονται και καθοδηγούνται από υψηλά ιδανικά μπορούν να πετύχουν όσα πετύχατε εσείς στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Θεσσαλονίκη. Ο Σέρβικος λαός θα σας είναι υπόχρεος για πάντα. Ο Ελληνικός λαός και ο λαός της Θεσσαλονίκης ειδικότερα, έγραψε με λαμπρά γράμματα ιστορία, με τους κομμουνιστές στην πρωτοπορία». 

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην οποία συμμετείχαν και οι Νίκος Ζώκας και Ηρακλής Τσαβδαρίδης, ευχαρίστησαν για την πρόσκληση και φιλοξενία δηλώνοντας πως δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το ΚΚΕ από τις εκδηλώσεις μνήμης των ΝΑΤΟϊκών εγκλημάτων. Παίρνοντας τον λόγο ο Θ. Κωνσταντινίδης είπε: Εμείς δεν κάναμε τίποτε περισσότερο από το διεθνιστικό μας καθήκον απέναντι σε έναν δοκιμαζόμενο γειτονικό λαό τον οποίο βομβάρδιζε η μεγαλύτερη πολεμική μηχανή ενώ η ελληνική κυβέρνηση και τα περισσότερα κόμματα στήριζαν και ανέχονταν το έγκλημα».

Ιδιαίτερη στιγμή στάθηκε στην διάρκεια της συνάντησης όταν η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποκάλυψε και παρέδωσε αυθεντικά σήματα της οδικής σήμανσης που είχαν χρησιμοποιηθεί από το ΝΑΤΟ για την προέλαση των ΝΑΤΟϊκών κομβόι από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης προς την Γιουγκοσλαβία. 

Σε εύθυμο φιλικό κλίμα σχολιάστηκε η γνωστή πρωτοβουλία των Κομμουνιστών που άλλαξαν την τοποθέτηση των οδικών σημάτων έτσι ώστε να οδηγηθούν η  ΑμερικανοΝΑΤΟϊκή φάλαγγα στην Κεντρική Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης.

Οι μνήμες επέστρεψαν στα μνημεία των Πεσόντων Παιδιών και της Αιώνιας Φλόγας στο Βελιγράδι

Στο Μνημείο των Πεσόντων Παιδιών που αναγέρθηκε μετά την λήξη του βρώμικου Πολέμου του ΝΑΤΟ στο Βελιγράδι, ξύπνησαν την Κυριακή 24 Μάρτη οι μνήμες των εκατοντάδων ανθρώπων μεταξύ των οποίων οι ξένοι συμμετέχοντας της Διεθνούς Διάσκεψης και οι 55 αγωνιστές ειρήνης της ΕΔΥΕΘ, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Τα πρώτα στεφάνια κατατέθηκαν από τον Υπουργό Άμυνας της Σερβίας και τον Πρόεδρο του Φόρουμ του Βελιγραδίου ενώ λουλούδια κατέθεσε εκ μέρους του ΠΣΕ ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του. Υπό βαριά και συνεχιζόμενη βροχή πραγματοποιήθηκε και στην συνέχεια η εκδήλωση στο μνημείο της Αιώνιας Φλόγας που βρίσκεται στο Πάρκο Φιλίας της πόλης. Εκεί μαζί με τους φορείς της Σερβίας και το Φόρουμ Βελιγραδίου, εκπρόσωπος του οποίου μίλησε στην εκδήλωση, κατέθεσε στεφάνι ο Νίκος Ζώκας εκ μέρους τη ΕΕΔΥΕ και ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης εκ μέρους του ΚΚΕ.

Δείτε ακόμα...