Πακιστάν: Διαδηλώσεις και επεισόδια μετά τη σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού Χαν

Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, ο Ίμραν Χαν, συνελήφθη σήμερα τη στιγμή που έφτανε σε δικαστήριο στο Ισλαμαμπάντ όπου θα εκδικαζόταν μια υπόθεση διαφθοράς στην οποία ήταν κατηγορούμενος. Η σύλληψή του πυροδότησε αμέσως διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, σε μια εξέλιξη που απειλεί να προκαλέσει αναταραχή στη χώρα, που διαθέτει πυρηνικά όπλα.

Μετά την είδηση της σύλληψης, εκατοντάδες υποστηρικτές του απέκλεισαν δρόμους στη Λαχόρη, την ιδιαίτερη πατρίδα του, καθώς και στη βορειοδυτική επαρχία Χάιμπερ-Πακτούνχβα.

Διαδηλωτές απέκλεισαν επίσης έναν κεντρικό δρόμο στο λιμάνι του Καράτσι και σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να τους διαλύσει.

Δρόμοι αποκλείστηκαν επίσης κοντά στο Ισλαμαμπάντ, καθώς και στην πόλη Πεσαβάρ, δυτικά της πρωτεύουσας. Τουλάχιστον 10 άνθρωποι, ανάμεσά τους έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν στην πόλη Κουέτα, σύμφωνα με την αστυνομία.

«Ο Ίμραν Χαν συνελήφθη για την υπόθεση Qadir Trust», ανακοίνωσε η αστυνομία του Ισλαμαμπάντ στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, αναφερόμενη σε μια υπόθεση διαφθοράς στην οποία φέρεται να εμπλέκεται ο πρώην πρωθυπουργός.

Φωτό αρχείου: Ιμράν Χαν

Ο Χαν απομακρύνθηκε από την πρωθυπουργία πέρυσι τον Απρίλιο, έπειτα από πρόταση μομφής. Την περίοδο αυτή διεξήγαγε προεκλογική εκστρατεία για τις πρόωρες εκλογές του Οκτωβρίου. Τον Μάρτιο είχε ακυρωθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, αφού ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του και αστυνομικών που είχαν πάει στο σπίτι του για τον συλλάβουν. Ο Χαν, που επιθυμεί να επιστρέψει στην εξουσία, και το όνομά του εμπλέκεται σε πολλές δεκάδες δικαστικές υποθέσεις από την εκδίωξή του πέρυσι και μέχρι στιγμής, είχε καταφέρει να αποφύγει τη σύλληψη.

Σήμερα, σε ένα βίντεο που μεταδόθηκε από τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ο Χαν εμφανίζεται να σπρώχνεται από δεκάδες παραστρατιωτικούς και να τον βάζουν μέσα σε ένα θωρακισμένο όχημα στις εγκαταστάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο Ισλαμαμπάντ.

«Καθώς φτάσαμε στον χώρο βιομετρικού ελέγχου στο Δικαστήριο, κατά την προσέλευσή μας, δεκάδες φύλακες μας επιτέθηκαν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλί Μπουχάρι, δικηγόρος του κόμματος Τεχρίκ-ε-Ινσάφ (PTI) του Χαν. «Τον έδειραν και τον έσυραν έξω», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ρανά Σανόλα είπε σε δημοσιογράφους ότι ο Χαν συνελήφθη από την Εθνική Υπηρεσία Λογοδοσίας (NAB) αφού δεν εμφανίστηκε στις αρχές «παρά τις ειδοποιήσεις». Ο υπουργός έκανε λόγο επίσης και για άλλες κατηγορίες εις βάρος του Χαν, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, κατηγορίες που ο πρώην πρωθυπουργός αρνείται. Η NAB εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Χαν την 1η Μαΐου. «Ο Χαν κατηγορείται για τη διάπραξη του αδικήματος της διαφθοράς και πρακτικών διαφθοράς», σημειώνεται στο ένταλμα.

Αμέσως μετά τη σύλληψη του Χαν, το κόμμα του Τεχρίκ-ε-Ινσάφ (PTI) κάλεσε τους υποστηρικτές του να «κατεβάσουν τα ρολά της χώρας». «Λαέ του Πακιστάν, τώρα είναι η δική σας ώρα. Ο Χαν στεκόταν πάντα για εσάς, τώρα ήρθε η ώρα να σταθείτε εσείς για αυτόν», έγραψε το PTI στο Twitter.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Anadolu, dpa

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...