«Πάκο Γιούνκε»: Η σημερινή παράσταση θα έχει μέριμνα για θεατές με προβλήματα ακοής

Πάκο γιούνκε θεατρική παράσταση

Η σημερινή παράσταση «Πάκο Γιούνκε» του Σεζαρ Βαγιεχο στο «Θέατρο 104» (Ευμολπιδών 41 Αθήνα) θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της διερμηνέως νοηματικής γλώσσας κ. Σοφίας Ρόμπολη, για θεατές με προβλήματα ακοής.

Λίγα λόγια για το έργο

Τι συμβαίνει στην ψυχή μας όταν δεχόμαστε συνέχεια κακοποιητικές συμπεριφορές; Με τι αναμετράται ο καθένας από εμάς για να μπορέσει να μιλήσει γι’ αυτές και τελικά να τις πολεμήσει; Αυτός είναι ο θεματικός πυρήνας της νουβέλας «Πάκο Γιούνκε» του πρωτοπόρου ποιητή Σέσαρ Βαγιέχο. Το θέατρο οφείλει να ενοχλεί, να τροποποιεί, να συμπεριλαμβάνει και να αλλάζει τον κόσμο.  

Το «Πάκο Γιούνκε» πρόκειται για ένα υπαρξιακό ψυχογράφημα εναντίον του εκφοβισμού όπου οι πρωταγωνιστές, έφηβοι και καθηγητές, ζουν σε μια μονίμως ποτισμένη ψυχολογική και σωματική βία. Η βία ως στερεοτυπική κατάσταση εμφανίζεται σε όλες τις μορφές της· μία κοινωνία που γεννάει και εκτρέφει βίαιες συμπεριφορές όπου η έμφυλη βία, η κοινωνική βία, η ταξική βία, η θεσμική βία, η ρατσιστική βία, η βία εν γένει είναι η «κανονικότητα» μας. Η κοινωνία είναι καταδικασμένη στην ατέρμονη βία, ανήμπορη να ξεφύγει από τη διαρκή πτώση. Η αντίσταση σε αυτή τη βύθιση είναι υποχρέωση όλων.

Το νεαρό παιδί Πάκο Γιούνκε βιώνει από την αρχή της ζωής του μια μόνιμη και εξελικτική βία σε όλα τα επίπεδα, είτε λόγω της έμφυλης αναζήτησης του, είτε λόγω της ταξικής του θέσης, είτε επειδή η βία έχει γίνει μια «κανονικότητα». Ο Πάκο Γιούνκε πηγαίνει την πρώτη μέρα στο καινούργιο σχολείο, με το πρόσχημα να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον, αλλά στην πραγματικότητα είναι εξαναγκασμένος να υπηρετεί ένα συμμαθητή ανώτερης κοινωνικής τάξης. Το σχολείο μεταβάλλεται σε τόπο καταπίεσης και εκφοβισμού, ένα βίαιο περιβάλλον που επιβιώνει ο πιο ισχυρός. Θα μπορέσει να σπάσει τις κακοποιητικές αυτές συμπεριφορές και να βρει μια αχτίδα ελπίδας;

Συντελεστές

Παίζουν:

Μικαέλα Δανά: Ουμπέρτο Γκριβ

Φιλιππία Κοντογιαννακοπούλου: Καθηγητής

Δήμητρα Παπουρτζή: Πάκο Φαρίνια

Κατερίνα Παρισσινού: Πάκο Γιούνκε

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Παπακώστας

Διασκευή/δραματουργική επεξεργασία: Λευτέρης Παπακώστας –Κατερίνα Παρισσινού

Σύμβουλος Δραματουργίας: Δρ Κατερίνα Διακουμοπούλου

Σκηνογραφία/ενδυματολογία: Σπύρος Γκέκας

Φωτισμοί: Άννα Σμπώκου

Πρωτότυπη μουσική: Ανθή Γουρουντή

Sounddesign: Μάριος Τσάγκαρης

Επιμέλεια κίνησης /χορογραφίες: Φιλιππία Κοντογιαννακοπούλου

Φωνητική προετοιμασία, φωνή Διευθυντή: Κλεοπάτρα Παπαχειμώνα

Μουσική επεξεργασία: Γιάννης Ταυλάς

Φωτογραφίες : Παύλος Μαυρίδης

Υπεύθυνη Παραγωγής: Πασχαλιά Σιγγίκου

Παραγωγή: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ «ΕΝΤΡΟΠΙΑ»

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...