Η εκπαίδευση αυτών που θα στελεχώσουν την «πανεπιστημιακή αστυνομία» ξεκινά στις 17 Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση δείχνει τις προτεραιότητές της, που δεν είναι οι ανάγκες και οι αγωνίες των φοιτητών και της κοινωνίας, που βλέπουν την πανδημία να καλπάζει και τις σχολές να ανοίγουν όπως έκλεισαν, αλλά το χτύπημα των αγώνων.
Όπως δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τ. Θεοδωρικάκος, μετά από συνάντηση με τον πρύτανη του ΑΠΘ, στις 17 Ιανουαρίου ξεκινά η εκπαίδευση των 400 ατόμων που θα στελεχώσουν τις λεγόμενες «Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων», ισχυριζόμενος πως «είναι απόλυτη προτεραιότητα για το 2022 η ασφάλεια των φοιτητών και των καθηγητών, ώστε τα πανεπιστήμια να είναι λειτουργικοί χώροι μόρφωσης και ελευθερίας» και ότι «στο σύνολο της η Ελληνική Αστυνομία είναι στη διάθεση της πανεπιστημιακής κοινότητας συνεχώς, συμβάλλοντας στην υλοποίηση των σχεδίων ασφαλείας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Και αυτά τα σχέδια περιλαμβάνουν τις Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, όπου αυτό κριθεί σκόπιμο».
Τα παραπάνω έρχονται λίγες μέρες μετά από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για άμεση τοποθέτηση περιστρεφόμενης πόρτας με ψηφιακό έλεγχο – πάσο σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, που θα είναι προσφορά ιδιωτών, στο ίδιο πλαίσιο έντασης της καταστολής και του αυταρχισμού.
Τα σχέδια για πανεπιστημιακή αστυνομία έχουν ήδη καταδικάσει οι φοιτητές μέσα από μεγάλους αγώνες, καταφέρνοντας να καθυστερήσουν την εφαρμογή του μέτρου. Ταυτόχρονα ξεμπρόστιασαν ότι πραγματική προτεραιότητα δεν αποτελεί η «ασφάλεια» των φοιτητών – η οποία ειδικά σήμερα περνά μέσα από την ικανοποίηση των αιτημάτων τους για συγκεκριμένα, ρεαλιστικά και αναγκαία μέτρα ώστε οι σχολές να μη γίνουν χώροι υπερμετάδοσης του ιού. Αναδεικνύοντας πως τα σχέδια για πανεπιστημιακή αστυνομία και ένταση της καταστολής συνδέονται με την επιχειρηματική λειτουργία του πανεπιστημίου, η οποία ενισχύεται με το νομοθετικό πλαίσιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που υψώνονται εμπόδια στις σπουδές για τους φοιτητές και τα Ιδρύματα είναι αντιμέτωπα με ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού απαραίτητου για τη λειτουργία τους.