Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Ξεκινάει σήμερα η εκπαίδευση των 400 Ειδικών Φρουρών

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος μεταβαίνει σήμερα Δευτέρα στην Κομοτηνή, προκειμένου να παραστεί στην έναρξη της εκπαίδευσης των 400 Ειδικών Φρουρών στην ΕΛ.ΑΣ., που θα στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ).

Με τη δημιουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας σαν πρόσχημα την “ασφάλεια” επιδιώκει να βάλει ταφόπλακα στις διεκδικήσεις των φοιτητών.

Εξάλλου , όπως είχε δηλώσει την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός, «είναι απόλυτη προτεραιότητα για το 2022 η ασφάλεια των φοιτητών και των καθηγητών, ώστε τα πανεπιστήμια να είναι λειτουργικοί χώροι μόρφωσης και ελευθερίας» και ότι «στο σύνολο της η Ελληνική Αστυνομία είναι στη διάθεση της πανεπιστημιακής κοινότητας συνεχώς, συμβάλλοντας στην υλοποίηση των σχεδίων ασφαλείας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Και αυτά τα σχέδια περιλαμβάνουν τις Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, όπου αυτό κριθεί σκόπιμο».

Τα σχέδια για πανεπιστημιακή αστυνομία έχουν ήδη καταδικάσει οι φοιτητές μέσα από μεγάλους αγώνες, καταφέρνοντας να καθυστερήσουν την εφαρμογή του μέτρου.

Ταυτόχρονα ξεμπρόστιασαν ότι πραγματική προτεραιότητα δεν αποτελεί η «ασφάλεια» των φοιτητών – η οποία ειδικά σήμερα περνά μέσα από την ικανοποίηση των αιτημάτων τους για συγκεκριμένα, ρεαλιστικά και αναγκαία μέτρα ώστε οι σχολές να μη γίνουν χώροι υπερμετάδοσης του ιού.

Αναδεικνύοντας πως τα σχέδια για πανεπιστημιακή αστυνομία και ένταση της καταστολής συνδέονται με την επιχειρηματική λειτουργία του πανεπιστημίου, η οποία ενισχύεται με το νομοθετικό πλαίσιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που υψώνονται εμπόδια στις σπουδές για τους φοιτητές και τα Ιδρύματα είναι αντιμέτωπα με ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού απαραίτητου για τη λειτουργία τους.

Σχέδια Ασφαλείας με έλεγχο εισόδου και κάμερες στα Πανεπιστήμια

Οι 400 προσληφθέντες που θα στελεχώσουν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία είναι 303 άνδρες και 97 γυναίκες.

Η εκπαίδευση τους θα διαρκέσει τέσσερις μήνες και περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης καταρτίσθηκε από το Τμήμα Σπουδών και Δημοσίων Σχέσεων της Σχολής Αστυφυλάκων σε συνδυασμό με τις κατευθυντήριες γραμμές της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ.

Στη θεωρητική εκπαίδευση περιλαμβάνονται εκτός από τη διδακτέα ύλη κάθε μαθήματος, η ανάπτυξη και η ανάλυση πραγματικών σεναρίων και εικονικών περιστατικών.

Σε πρακτικό επίπεδο θα πραγματοποιούνται επισκέψεις εκπαιδευτικών ομάδων της ΕΛ.ΑΣ,, με κατάλληλο εξοπλισμό και εκπαιδευτικό υλικό, για να συμβάλει στην επιχειρησιακή τους ικανότητα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, επιτυχών θεωρείται ο εκπαιδευόμενος Ειδικός Φρουρός που στο τέλος της εκπαίδευσής του συγκεντρώνει τη βάση βαθμολογίας 10 σε κάθε βαθμολόγηση της πρακτικής και γραπτής δοκιμασίας.

Μετά τους τέσσερις μήνες, σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα είναι έτοιμοι να αναλάβουν υπηρεσία.

Το πού θα τοποθετηθούν, όμως και με ποιον τρόπο θα αξιοποιηθούν, θα εξαρτηθεί καθαρά από τα «Σχέδια Ασφάλειας και Προστασίας» που πρέπει να καταθέσουν οι πανεπιστημιακές αρχές, οι οποίες έχουν και την ευθύνη για τον σχεδιασμό, σύμφωνα με το νόμο, που άρχισε να ισχύει από τον Φεβρουάριο του 2021 επί Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι Σύγκλητοι είχαν περιθώριο έξι μηνών για να καταθέσουν τα σχέδια ασφάλειας, αλλά πήραν παράταση μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022.

Το σχέδιο ασφάλειας του κάθε πανεπιστημίου πρέπει να περιλαμβάνει την ελεγχόμενη είσοδο στο πανεπιστήμιο, κάμερες για να μπορείς να έχεις εικόνα αυτής της εισόδου και τη δυνατότητα αξιοποίησης των Ομάδων Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Σε πρώτη φάση οι ειδικοί φρουροί της ΟΠΠΙ, εφόσον ολοκληρωθούν τα σχέδια αυτά, δεν θα χρησιμοποιηθούν σε όλα τα πανεπιστήμια αλλά, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, σε τέσσερα, ενώ τα υπόλοιπα θα έχουν μόνο τα ηλεκτρονικά μέσα ασφάλειας, καθώς δεν κρίνεται απαραίτητη η παρουσία αστυνομικών.

Δείτε ακόμα...