Παπίκιο Όρος 18η μέρα: Έρπουσα φωτιά – Έλλειψη δρόμων – Μη διαχειριζόμενο δάσος – Δύσβατο έδαφος

Πυροσβεστική - Πυροσβέστης - Δασική Πυρκαγιά στους πρόποδες του Υμηττού - Σάββατο 4 Ιουνίου 2022
Φώτο Αρχείου / (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Έρπουσα φωτιά, έλλειψη δρόμων, μη διαχειριζόμενο δάσος και δύσβατο έδαφος αυξάνουν τις δυσκολίες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Παπίκιο Όρος Ροδόπης που κατακαίει επί 18 ημέρες. Με ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και την αδιάλειπτη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνεχίζεται για 18η ημέρα, η επιχείρηση κατάσβεσης της δασικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 22 Οκτωβρίου στο Παπίκιο Όρος του Νομού Ροδόπης. Ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου και ο εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιπύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τ’ αδικαιολόγητα. Περιέγραψαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πυρκαγιάς και πως αυτά αυξάνουν σημαντικά το βαθμό δυσκολίας κατάσβεσής της. Μετά από 18 μέρες δεν έχει ελεγχθεί ολοκληρωτικά ακόμη η πυρκαγιά εντός του ελλαδικού χώρου. Τις τελευταίες ημέρες έχει περάσει και στη γείτονα Βουλγαρία.

Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας για άλλη μια φορά κατέφυγε σε θεωρίες και δικαιολογίες, που αν η καταστροφή δεν προκαλούσε αγανάκτηση θα ήταν για γέλια. Θυμίζουν τις γελοιότητες που ακούγονται σταθερά σε κάθε καταστροφή που το κράτος αδυνατεί να ελέγξει και πολύ περισσότερο να προλάβει. Το ανάγλυφο της περιοχής επικαλέστηκε ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, όπως τον Ιούνη με τους «μπακλαβάδες του Υμηττού και τα «πουλιά που βάζουν φωτιές με τις φλεγόμενες ουρές τους»!!!.

Η εξέλιξη της πυρκαγιάς

Πυρκαγιά στο Παπίκιο Όρος Οκτώβρης - Νοέμβρης 2022
Φώτο αρχείου / Πυρκαγιά στο Παπίκιο Όρος Οκτώβρης – Νοέμβρης 2022 / Πηγή φωτογραφίας: Dinko Popov/ Καιρικά Νέα Θράκης

«Το μεγαλύτερο κομμάτι της περιμέτρου αυτή τη στιγμή έχει ελεγχθεί. Μένει ένα κομμάτι το οποίο είναι σε μεγάλη κλίση και πάρα πολύ δύσβατο ανατολικά απ’ το Χιονόρεμα όπου από χθες γίνεται προσπάθεια προσέγγισης από τις δυνάμεις μέσω του Καταφυγίου, το σημείο στο οποίο φτάνει ο δρόμος. Από εκεί και πέρα έχουν κάνει μία ζώνη και προσπαθούν με τα μηχανήματα έργου της Περιφέρειας και του Στρατού να τη σταματήσουν», αναφέρει ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας εκτιμώντας ότι θα καταστεί δυνατή άμεσα η προσέγγιση και ο έλεγχος από τις επίγειες δυνάμεις της συγκεκριμένης περιοχής.

Επισημαίνει ότι «δεν απειλείται, ούτε απειλήθηκε κάτι (σ.σ.κατοικημένες περιοχές). Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι να μην επεκταθεί η πυρκαγιά δυτικά προς Βροντή και Πόα, όπου υπήρχε ένα κομμάτι τεχνητών αναδασώσεων αλλά και ανατολικά…Από την αρχή δόθηκε βάρος στο Ανατολικό και Δυτικό κομμάτι. Στο Δυτικό καταφέραμε τον έλεγχο της πυρκαγιάς και την ορειοθέτησή της και τώρα όλη η προσπάθεια εστιάζεται στο Χιονόρεμα μία πάρα πολύ δύσκολη περιοχή». Αναφέρει πως κατά την παρουσία του στο Παπίκιο τις προηγούμενες ημέρες και στη διάρκεια πτήσης με ελικόπτερο πάνω από την πυρκαγιά διαπιστώθηκε πως η φωτιά πέρασε τη γραμμή των συνόρων και μπήκε στη Βουλγαρία, εξηγώντας πως η πορεία προς τη γείτονα ήταν αναπόφευκτη λόγω της ανυπαρξίας οδικού δικτύου. «Ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να το αποφύγουμε γιατί δεν υπάρχει πουθενά οδικό δίκτυο. Είναι πάρα πολύ απόκρημνη η οριογραμμή οπότε πέρασε στη Βουλγαρία», σημειώνει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως από την πρώτη στιγμή υπάρχει επικοινωνία και άριστη συνεργασία με τη γείτονα.

ΚΚΕ: 3η Μέρα πυρκαγιάς… Να αυξηθούν τα εναέρια μέσα που επιχειρούν

ΚΚΕ - Περισσός
Φώτο Αρχείου / Η έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό – Αττική

Θυμίζουμε ότι την τρίτη μέρα της Πυρκαγιάς στο Παπίκιο Όρος οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης ΔελήςΝίκος ΠαπαναστάσηςΘανάσης Παφίλης και Λεωνίδας Στολτίδης, με Ερώτησή τους, προς τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ζητούσαν:

  • – Να αυξηθούν τα εναέρια μέσα που επιχειρούν.
  • – Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής, της υγείας και ακεραιότητας των πεζοπόρων τμημάτων που επιχειρούν.
  • – Να εξασφαλιστεί η αναγκαία ανάπαυση και φιλοξενία τους σε αξιοπρεπή καταλύματα.
  • – Να γίνει άμεση εκτίμηση της καταστροφής και να κηρυχτούν χωρίς καθυστέρηση αναδασωτέες οι καμένες εκτάσεις.
  • – Να απαγορευτεί κάθε είδους καταπάτηση και επιχειρηματική δραστηριότητα».

Υποχρηματοδότηση Πυροσβεστικής και δασικής Υπηρεσίας

Έντεκα μέρες συμπλήρωσε χτες η πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στο όρος Παπίκιο στη Ροδόπη
Φώτο Αρχείου / TV ΡΟΔΟΠΗ Έντεκα μέρες συμπλήρωσε χτες η πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στο όρος Παπίκιο στη Ροδόπη

Αποκαλύπτεται πως το αστικό κράτος «έχει συνέχεια» με όλες διαδοχικά τις κυβερνήσεις. Είναι από την αρχή έως το τέλος εχθρικό στον λαό και τις ανάγκες του. Ωστόσο ακόμη και μέσα απο τις εφάνταστες δικιολογίες που ακούμε απο κυβερνητικούς δεν μπορεί να κρυφτούν η έλλειψη προληψης και η υποχρηματοδότηση Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας. Τελικά για την έλλειψη δασικών δρόμων και συνολικά για την απουσία προετοιμασίας του δάσους… ποιος ευθύνεται;

…οι ελλείψεις στην Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία είναι τεράστιες, για μια ακόμη χρόνια δίνεται μόλις το 0,04% του προϋπολογισμού για τη διαχείριση και προστασία των δασών, για μια ακόμη χρόνια υπάρχει πλήρης απουσία ενός συνολικού, σύγχρονου, επιστημονικού σχεδίου αντιπυρικής προστασίας…

Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, 5 Ιουνίου 2022

Ντροπή σας!

Δείτε ακόμα...