Παράρτημα Χανίων ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ: Συμπλήρωση 77 χρόνων από τη μάχη στην Παναγιά Κεραμιών

Εθνική Αντίσταση: Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Εθνική Αντίσταση: ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ / Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντίστασης – Federation International of Resistance (FIR)

Εκδήλωση με αφορμή την συμπλήρωση 77 χρόνων από τη μάχη στην Παναγιά Κεραμιών διοργάνωσε το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, σήμερα, Κυριακή 21 Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι.

«Τιμάμε τους ήρωες μαχητές του ΕΛΑΣ, τον λαό του τόπου µας, που έδωσε συντριπτικό χτύπημα στον φασισμό, στα χιτλερικά στρατεύματα κατοχής. Η Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης αποδεικνύει πως όταν ένας λαός αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, τότε μπορεί να κάνει το αδύνατο δυνατό. Ο οργανωμένος και αποφασισμένος λαός μπορεί να νικήσει οποιονδήποτε αντίπαλο, ακόμα και αν αυτός φαντάζει ανίκητος», σημειώνει στο κάλεσμά του το Παράρτημα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Χαιρετισμούς από τοπικούς φορείς
  • Ριζίτικο από τις Κρητικές Μαδάρες
  • Ιστορικό της Μάχης

Η μάχη των Κεραμιών αποτέλεσε κορυφαίο αντιστασιακό γεγονός στην Κρήτη και υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές μάχες που έδωσε ο ΕΛΑΣ στην Κρήτη, µα και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ήταν η μεγαλύτερη μάχη του 14ου Συντάγματος της 5ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, µε τη συμμετοχή δυνάμεων του ΕΛΑΣ από Ρέθυμνο και Ηράκλειο, καθώς και κατοίκων του Νομού Χανίων, που πολέμησαν δίπλα στους ΕΛΑΣίτες. Η όλη επιχείρηση της μάχης κράτησε 3 μέρες, από τις 12 έως 15 Νοέμβρη 1944.

Στην εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας της Υγείας.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...