Παρουσίαση Νεοσυλλέκτου στο “στόμα του λύκου”

Μήνας Μάιος και παρουσιάζομαι στο Πετροχώρι Ξάνθης

Για καλή και κακή τύχη… εν  μέσω της άσκησης “Κένταυρος 21” τμήμα της διαβόητης πια “Defender Europe 21”.

Πάλι καλά… πριν καταταγώ γνώριζα για την ύπαρξη της, αλλά και τους σκοπούς της… για να μην τρώμε αμάσητα όσες δικαιολογίες και φανφάρες ακούστηκαν για την “συνεργασία” μας.. με τους Αμερικάνους.


Πρώτη εντύπωση:

Η πρώτη μου εικόνα όταν πέρασα την πύλη του στρατοπέδου για να καταταγώ ήταν μια πάνοπλη μηχανοκίνητη φάλαγγα του αμερικανικού στρατού σε κίνηση για τις ανάγκες της άσκησης. Η εικόνα τους μου ξυπνούσε μνήμες από τα δελτία ειδήσεων, όταν εξιστορούσαν τα τεκταινόμενα των πολέμων στην Μέση Ανατολή στα οποία ενεπλάκησαν τις τελευταίες δεκαετίες. Τα ίδια μέρη τα οποία σήμερα γεμάτα ερείπια λόγω των επιπτώσεων των επεμβάσεων έχουν εγκαταλείψει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες.

Δεύτερη εντύπωση:

Για περίπου μία εβδομάδα κάθε είδους στρατιωτικό όχημα βρισκόταν σε κίνηση για τις ανάγκες της νατοϊκής άσκησης για να βρίσκεται σε ετοιμότητα ο αμερικανικός και συμμαχικός στρατός. Την ίδια ώρα για να γίνει μία κίνηση με στρατιωτικό όχημα για τις στοιχειώδεις ανάγκες της εκπαίδευσης και μετακίνησης των νεοσυλλέκτων χρειάζονταν ώρες αναμονής.

Τρίτη εντύπωση:

Υπήρχαν μέρες που η σειρά μου αναγκάστηκε να μείνει κλεισμένη για ώρες στους θαλάμους της, μη τυχόν και συναντήσει άθελά της π.χ. στην διαδρομή για τα μαγειρεία κάποιον από τους ανώτερους αξιωματικούς και λοιπούς επίσημους και “εκθέσει το στρατόπεδο” με την “άγνοια” της πάνω στους στρατιωτικούς κανονισμούς. Τόση πρεμούρα για να κάνουμε “κακή εντύπωση”. Για αυτό μάλλον θα κατέβηκε και το πανό έξω από την πύλη που έγραφε “ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ – ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ – ΚΑΜΙΑ ΔΑΠΑΝΗ ΓΙΑ ΝΑΤΟ – ΕΕ”, 2 μέρες πριν έρθει κι ο… Πρέσβης.

Τέταρτη εντύπωση:

Πρώτη έξοδος στην Ξάνθη, εν μέσω άσκησης… “Τρούμπα γίναμε” και “Καλώς ήρθε το δολάριο..”. Στις καφετέριες μεθυσμένοι ΝΑΤΟίκοί… Η χαρά της πρώτης εξόδου συνδυασμένη με αηδία συνωστισμού με όλους αυτούς που σκέφτεσαι τους σκοπούς για τους οποίους έχουν έρθει…

Αυτές οι αντιφατικές εικόνες επαναλαμβάνονται και εξηγούνται όσο γίνεται καθαρό το συμπέρασμα ότι η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας δεν τέμνεται πουθενά με τα όσα προβλέπονται στα πλαίσια τέτοιων ασκήσεων. Στα πραγματικότητα βρίσκονται σε αντίθεση μεταξύ τους.

Πάλι καλά που οι φαντάροι πήραν μυρωδιά και συζητάνε…

Για αυτόν τον λόγο και για πολλούς ακόμα παραπάνω, πρέπει να δυναμώσει παντού η πάλη απέναντι στον ιμπεριαλισμό, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για να ζήσουν οι λαοί μια ζωή χωρίς φτώχεια, πολέμους, κρίσεις και προσφυγιά.

Καμία συμμετοχή φαντάρων και στρατιωτικών στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ.

Νεοσύλλεκτος από το Πετροχώρι Ξάνθης

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...