ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ: Στην «Καλύβα του Στεφανή» στη Σπερχειάδα για την έναρξη της ένοπλης εθνικής αντίστασης

Εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ και του ΚΚΕ στην «Καλύβα του Στεφανή» στη Σπερχειάδα για την έναρξη της ένοπλης εθνικής αντίστασης - 29/05/2022

Την έναρξη της ένοπλης εθνικής αντίστασης κατά των γερμανικών και ιταλικών δυνάμεων κατοχής, τον Μάη του 1942, από το ΕΑΜ και την πρώτη ομάδα ανταρτών του ΕΛΑΣ με καπετάνιο τον Άρη Βελουχιώτη, τίμησαν το πρωί της Κυριακής στην «Καλύβα του Στεφανή» στη Σπερχειάδα η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ.

«Όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιούμε και φέτος το αγωνιστικό μας αντάμωμα στην Καλύβα του Στεφανή, έξω από τη Σπερχειάδα για να τιμήσουμε το ξεκίνημα της πρώτης ανταρτοομάδας του ΕΛΑΣ. Φεύγοντας από το ταπεινό τούτο καλύβι ο Άρης Βελουχιώτης με λίγους κομμουνιστές – μαχητές αποτέλεσαν τη μαγιά ενός μεγαλειώδους αντάρτικου που αγκαλιάστηκε από το λαό, έγινε κίνημα ολόκληρο και πήρε χαρακτηριστικά που, με διαφορετική στρατηγική, θα μπορούσε να οδηγήσει σε επαναστατική πορεία και σε άλλη εξουσία. Φέτος επίσης η σημερινή επέτειος γιορτάζεται τη χρονιά που συμπληρώνονται 80 χρόνια από τη συγκρότηση του θρυλικού Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού του ΕΛΑΣ. Πέρσι τιμήσαμε και τα 80χρονα του ΕΑΜ. Και τις δυο επετείους η Τοπική Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ τιμήσαμε με ποικιλία σημαντικών εκδηλώσεων» τόνισε στην ομιλία του ο Χρήστος Φουσέκης, στέλεχος του ΚΚΕ και μέλος του παραρτήματος Λαμίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Αναφερόμενος στην έναρξη της ένοπλης αντίστασης επεσήμανε πως «αυτή ήταν η αρχή. Η σπίθα άναψε κι έγινε πυρκαγιά. Στα τέλη του 1942 ο ΕΛΑΣ αριθμούσε 6.000 μαχητές. Κατόπιν η χώρα, στεριά και θάλασσα, αποτέλεσαν ένα ολόκληρο μέτωπο επιχειρήσεων. Το 1943 αναδιοργανώθηκε με την ίδρυση Γενικού Στρατηγείου και απέκτησε τη διάρθρωση τακτικού στρατού, χωρίς όμως να χάσει τα λαϊκά χαρακτηριστικά του. Ο εχθρός δεχόταν πλήγματα που δεν τα φανταζόταν. Οι ηρωισμοί, οι επιτυχίες της ελληνικής αντίστασης, μικρότερες και μεγαλύτερες, ενθουσίαζαν και ανέβαζαν επίπεδα παραπάνω τη λαϊκή συνείδηση. Όμως προκαλούσαν την οργή και τα αντίποινα των γερμανοϊταλών που ήθελαν να εκδικηθούν για τις απώλειές τους, αλλά κυρίως να τρομοκρατήσουν τον κόσμο που πύκνωνε τις γραμμές του ΚΚΕ, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ».

Ο Χρ. Φουσέκης αναφέρθηκε στους σημερινούς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς σημειώνοντας πως «αυτό ζούμε και σήμερα με την εισβολή της καπιταλιστικής Ρωσίας στην Ουκρανία. Εδώ συγκρούονται τα οξύτατα ανταγωνιστικά συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων των ΗΠΑ -ΝΑΤΟ -ΕΕ μαζί και της αστικής τάξης της Ουκρανίας με τα συμφέροντα της Ρωσίας και των συμμάχων της. Αυτό τον πόλεμο πληρώνουν με εκατόμβες θυμάτων και τεράστιες καταστροφές ο Ουκρανικός λαός αλλά και ο Ρώσικος λαός, όπως και όλοι οι λαοί που τους φορτώνουν οι αστικές τους τάξεις να πληρώνουν τις τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες, την πανάκριβη ενέργεια και άλλα προϊόντα, ιδιαίτερα τα διατροφικά, ενώ ο κίνδυνος γενίκευσης του πολέμου είναι ορατός.

Σ’ αυτόν τον πόλεμο, η κυβέρνηση της ΝΔ συμμετέχει ως πρόθυμος εταίρος των ΝΑΤΟϊκών ιμπεριαλιστών, με τη στήριξη και των άλλων κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, κλπ) που η πολιτική τους συμπλέει με τις βάρβαρες πολιτικές του ευρωατλαντισμού. Έχουν μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σε ένα ιμπεριαλιστικό ορμητήριο για να περνάνε τα στρατεύματα και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός στις Ανατολικές χώρες γύρω από την Ουκρανία. Η κυβέρνηση στέλνει εξοπλισμό στο αντιδραστικό καθεστώς της Ουκρανίας, βάζοντας την Ελλάδα μπροστά σε τεράστιους κινδύνους, μετατρέποντας το λαό μας σε θύτη άλλων λαών, αλλά και θύμα καθώς γίνεται στόχος να δεχθεί επίθεση. Είναι γνωστό πως η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις με αντικείμενο μια επίθεση σε Σούδα-Αλεξανδρούπολη.

Ήδη τα πράγματα περιπλέκονται παραπέρα με το εμπάργκο στη Ρωσία και τις πειρατικές κατασχέσεις φορτίων ιρανικού πετρελαίου στην Κάρυστο και τη δέσμευση των δύο πετρελαιοφόρων από το Ιράν. Ο κίνδυνος εξάπλωσης του πολέμου είναι ορατός. Οι ανταγωνισμοί στα Βαλκάνια οξύνονται και ανεβάζουν τη θερμοκρασία, εγκυμονώντας νέες επικίνδυνες εξελίξεις. Αλλά και στην Άπω Ανατολή έχουν ξεκινήσει πολύ ανησυχητικά γεγονότα, εξ αιτίας του σκληρού ανταγωνισμού των ΗΠΑ με την καπιταλιστική Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στον πλανήτη.

Ταυτόχρονα η σύγκρουση των συμφερόντων της ελληνικής και της τούρκικης αστικής τάξης, για τη γεωστρατηγική θέση του Αιγαίου και για τον πλούτο που κρύβει, καθημερινά ανεβάζει ένταση. Οι σύμμαχοι -κατά τα άλλα στο ΝΑΤΟ- βρίσκονται σε σκυλοκαυγά ποιος θα πάρει μεγαλύτερο κομμάτι, ανάλογα με τη δύναμη που καθένας διαθέτει στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. * Και φυσικά οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι συστήνουν ψυχραιμία και ειρηνική επίλυση των διαφορών(δηλαδή των τουρκικών διεκδικήσεων) θέλοντας να προστατέψουν ως κόρη οφθαλμού συνοχή της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Συμμετείχαν τις προάλλες, ακόμα και στην τουρκική αποβατική άσκηση σε (ελληνικό)νησί του Αιγαίου.

Για τούτο το ΚΚΕ επιμένει ότι οι λαοί δεν μπορούν να έχουν καμιά ανοχή και εμπιστοσύνη στις αστικές κυβερνήσεις, αφού υπηρετούν τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης της χώρας τους. Και σε περιόδους ιμπεριαλιστικής ειρήνης και σε περιόδους πολέμου τάσσονται με τα συμφέροντα εκείνων και ενάντια στο λαϊκό συμφέρον. Επιπλέον, κάθε λαός επιβάλλεται να κλείνει τ’ αυτιά του στα καλέσματα να επιλέξει τη σωστή πλευρά της ιστορίας και, βέβαια, να υποστεί θυσίες όπως το αντιλαμβάνονται οι κεφαλαιοκράτες και οι συμμαχίες τους.

Η ιστορία και η ζωή έχουν αναδείξει την αντικειμενική απαίτηση των καιρών ότι ο λαϊκός παράγοντας είναι αυτός που πρέπει να σηκώσει κεφάλι και να υπερασπιστεί τη ζωή του. Είναι ο μόνος που μπορεί να βάλει εμπόδια στην εκμετάλλευση και στα επικίνδυνα, πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Μπορεί να αντιμετωπίσει το φασισμό, γέννημα του καπιταλισμού, και, τελικά, να ανατρέψει την εξουσία των εκμεταλλευτών η οποία αναπαράγει τις αντιθέσεις που πυκνώνουν τις συγκρούσεις για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς και τη γεωστρατηγική ισχύ.

Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε περήφανοι και ως ΚΚΕ και ως Παράρτημα Λαμίας για τις λαμπρές σελίδες ιστορίας που έγραψε ο ελληνικός λαός με το ΕΑΜ, την ΕΠΟΝ, τον ΕΛΑΣ και τις άλλες ΕΑΜογενείς οργανώσεις. Τιμάμε τους πρωτοπόρους της Καλύβας του Στεφανή, όλους όσοι θυσιάστηκαν ή με οποιονδήποτε τρόπο πρόσφεραν στην Εθνική Αντίσταση. Στεκόμαστε με τη σωστή πλευρά της ιστορίας, αυτή που υπηρετεί το πραγματικό λαϊκό συμφέρον και δεν διαλέγουμε ούτε πρόκειται να διαλέξουμε ποτέ τον εκμεταλλευτή μας».

Κλείνοντας ο Χρήστος Φουσέκης τόνισε:

«Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε περήφανοι και ως ΚΚΕ και ως Παράρτημα Λαμίας για τις λαμπρές σελίδες ιστορίας που έγραψε ο ελληνικός λαός με το ΕΑΜ, την ΕΠΟΝ, τον ΕΛΑΣ και τις άλλες ΕΑΜογενείς οργανώσεις. Τιμάμε τους πρωτοπόρους της Καλύβας του Στεφανή, όλους όσοι θυσιάστηκαν ή με οποιονδήποτε τρόπο πρόσφεραν στην Εθνική Αντίσταση. Στεκόμαστε με τη σωστή πλευρά της ιστορίας, αυτή που υπηρετεί το πραγματικό λαϊκό συμφέρον και δεν διαλέγουμε ούτε πρόκειται να διαλέξουμε ποτέ τον εκμεταλλευτή μας».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από την Ανδριάνα Μπαφούτσου, γραμματέα της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, τον Δημήτρη Παπιώτη, εκ μέρους της ΚΝΕ και τον Νίκο Λαμπρόπουλο, από το παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Δείτε ακόμα...