ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ: Τιμά την Απελευθέρωση της Αθήνα από τους ναζί κατακτητές στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη

Απελευθέρωση Αθήνας λαός ΚΚΕ ΕΑΜ ΕΛΑΣ
Ο λαός πανηγυρίζει την Απελευθέρωση της Αθήνας από τον ΕΛΑΣ το 1944 με πλακάτ του ΕΑΜ και του ΚΚΕ

Την επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τους ναζί κατακτητές τιμά η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ), σήμερα Τετάρτη 12 Οκτώβρη, ώρα 11 π.μ., με εκδήλωση και κατάθεση στεφανιού στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Στις 12 Οκτώβρη 1944 ο λαός της Αθήνας κατέκλυζε τους δρόμους της πόλης γιορτάζοντας την Απελευθέρωση από το ναζί κατακτητή που εγκατέλειπε την πρωτεύουσα καταδιωκόμενος από τον Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, τον ΕΛΑΣ, ενώ είχε προηγηθεί η απελευθέρωση ολόκληρων περιοχών της Ελλάδας με τον αγώνα του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, με οργανωτή, ψυχή και καθοδηγητή το τιμημένο ΚΚΕ. Ακολούθησε η απελευθέρωση και των υπόλοιπων περιοχών και πόλεων από τον ΕΛΑΣ.

Ο λαός, οργανωμένος στη συντριπτική πλειοψηφία του στο ΕΑΜ, με τους κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή να δίνουν τη ζωή και το αίμα τους στον απελευθερωτικό αγώνα, όπως και η νεολαία ήταν οργανωμένη στην ΕΠΟΝ, με το ένοπλο τμήμα τους, τον ΕΛΑΣ, αντιστάθηκαν στους κατακτητές και απελευθέρωσαν την πατρίδα, γράφοντας μια από τις πιο λαμπρές σελίδες στην Ιστορία της λαϊκής πάλης στη χώρα μας. Αντίθετα με τις αστικές πολιτικές δυνάμεις, που εγκατέλειψαν τον λαό στην τύχη του κάτω από την μπότα του κατακτητή και μέρος του πολιτικού προσωπικού της αστικής τάξης έφυγε μαζί με τους Άγγλους …συμμάχους της στη Μ. Ανατολή ή στο Λονδίνο …για να κάνει Αντίσταση! Άλλοι αστοί πολιτικοί, ακόμα χειρότερα, συνιστούσαν την υποταγή του λαού στους ναζί κατακτητές, είτε συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς, συγκροτώντας τις δοσίλογες κυβερνήσεις, τα διαβόητα Τάγματα Ασφαλείας και άλλες ένοπλες φασιστικές οργανώσεις, και με αυτές στράφηκαν ενάντια σε ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ και πρωταρχικά στο ΚΚΕ, που σάλπισε Αντίσταση (…)

ΕΛΑΣ- Απελευθέρωση Αθήνας 1944
Ο λαός πανηγυρίζει την Απελευθέρωση Αθήνας από τον ΕΛΑΣ το 1944 με πλακάτ του ΕΑΜ

Στην πραγματικότητα η αστική τάξη μαζί με τους Εγγλέζους ιμπεριαλιστές “συμμάχους” της μεθόδευαν το ένοπλο χτύπημα του λαϊκού κινήματος, για την επαναφορά της εξουσίας της αστικής τάξης μετά την Απελευθέρωση, όπως έκαναν το Δεκέμβρη του 1944. Για τον λόγο αυτό συγκρότησαν και τις αγγλόφιλες ένοπλες οργανώσεις που πολέμησαν ενάντια σε ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ και στο ΚΚΕ. (…)

Όμως ο ελληνικός λαός, παρά τις τεράστιες θυσίες του, δεν δικαιώθηκε με το διώξιμο των ναζί κατακτητών στις προσδοκίες του για μια νέα Ελλάδα. Το ΚΚΕ και κατ’ επέκταση το λαϊκό απελευθερωτικό κίνημα δεν αξιοποίησε τον απελευθερωτικό αγώνα ώστε να μετεξελιχθεί σε πάλη για την εργατική – λαϊκή εξουσία, αλλά έβαζε ενδιάμεσο στόχο τη λαοκρατία, γι’ αυτό και συμμετείχε στη λεγόμενη κυβέρνηση “εθνικής ενότητας”. Αυτονόμησε δηλαδή την πάλη ενάντια στους κατακτητές από την πάλη για την ανατροπή της αστικής εξουσίας, ενώ την ίδια στιγμή η αστική τάξη και οι Αγγλοαμερικάνοι “σύμμαχοι” μηχανορραφούσαν και μεθόδευαν, για τα δικά τους συμφέροντα, την επαναφορά της αστικής εξουσίας μετά την Απελευθέρωση…

Βάσω Κατράκη
Βάσω Κατράκη – «Η Απελευθέρωση της Αθήνας», ξυλογραφία (1944)

Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ), η οργάνωση των αγωνιστών/τριών των ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και των μαχητών/τριών του ΔΣΕ, των απογόνων και των φίλων της Αντίστασης και του ΔΣΕ, είναι περήφανη για τον μεγαλειώδη αγώνα της περιόδου 1941 – 1944, όπως και για τη μεγαλειώδη ένοπλη ταξική πάλη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που ακολούθησε. Βγάζουμε συμπεράσματα, εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε προκειμένου με τη μεγαλύτερη ωριμότητα και ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε τα αγωνιστικά καθήκοντα του παρόντος και του μέλλοντος, με την πείρα των αγώνων της περιόδου 1940 – 1949. Με τη δράση μας συμβάλλουμε στην οργάνωση της κοινωνικής συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική – αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Συμπορευόμαστε με το ΚΚΕ στον δρόμο που έχει χαράξει για την ανατροπή του καπιταλισμού και για την εργατική εξουσία, για να μπει τέλος στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, στους πολέμους, στις κρίσεις, στην εκμετάλλευση, στη φτώχεια, στην ανεργία, στην προσφυγιά και στην καταπίεση. Για να δικαιωθούν οι αγώνες και οι θυσίες των παλιότερων γενιών, για να ανοίξει ο δρόμος και να εκπληρωθούν τα όνειρα και οι σύγχρονες ανάγκες του λαού και των νέων με την εργατική – λαϊκή νίκη, τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό!

ΕΛΑΣ- Απελευθέρωση Αθήνας 1944
ΕΛΑΣίτες παρελαύνουν κατά την Απελευθέρωση της Αθήνας το 1944

Η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, επίσης, μαζί με το τιμημένο ΚΚΕ που δημιούργησε το μεγαλείο της ΕΑΜικής Αντίστασης, απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει με συγκεκριμένα μέτρα και πράξεις τις γερμανικές πολεμικές οφειλές. Συνεχίζουμε τον αγώνα ώστε να τις πληρώσει η ΟΔ Γερμανίας.

Σήμερα, και ενώ εξελίσσεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και καπιταλιστικής Ρωσίας, που τον πληρώνει ολόκληρος ο κόσμος μαζί με τον ουκρανικό και ρωσικό λαό, η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ καταγγέλλει και καταδικάζει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που τον διεξάγουν, είτε συμμετέχουν σ’ αυτόν, όπως και η ελληνική κυβέρνηση».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...