ΠΕΑΠΣ: Βαθιά αντιδραστική θέση το «ενιαίο ψηφοδέλτιο»

Ένστολη πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των πυροσβεστών, έξω από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας - 5/11/2021
Ένστολη πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των πυροσβεστών, έξω από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας – 5/11/2021 / Πηγή: ALT.GR

Μετά από μόλις ενάμιση μήνα μετά την απόσυρση της τροπολογίας της κυβέρνησης για το ενιαίο ψηφοδέλτιο στις αρχαιρεσίες των συνδικαλιστικών οργάνων των αστυνομικών στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού Πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου, ρυθμίσεις για την άσκηση ψυχαγωγικών  δραστηριοτήτων και την απλούστευση πλαισίου δραστηριοτήτων στην εκπαίδευση, βελτιώσεις στην επιμελητηριακή νομοθεσία και άλλες διατάξεις», η κυβέρνηση προωθεί εκ νέου την ίδια τροπολογία σε σχέδιο νόμου. 

Συγκεκριμένα, παρά τις αντιδράσεις συνδικαλιστικών φορέων, με το άρθρο 8 «Ρυθμίσεις θεμάτων εκλογής οργάνων και αντιπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων της Ελληνικής Αστυνομίας – Τροποποίηση της παρ. 1 και προσθήκη της παρ. 15 στο άρθρο 30 α ν. 1264/1982», επανέρχεται η αποσυρθείσα διάταξη νόμου.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία αφαιρείται το δικαίωμα συγκρότησης διαφορετικών ψηφοδελτίων στις αρχαιρεσίες των συνδικαλιστικών οργάνων των αστυνομικών. Έτσι παρά τις ρυθμίσεις των καταστατικών των σωματείων, καταργείται η δημοκρατική εκπροσώπηση στα συλλογικά όργανα μέσα από το σύστημα της απλής αναλογικής και γίνεται προσπάθεια χειραγώγησης και απόρριψης κάθε διαφορετικής άποψης που θα εκδηλώνεται στους κόλπους των Ενώσεων των Αστυνομικών.

Το ενιαίο ψηφοδέλτιο εξυπηρετεί αντικειμενικά δύο στόχους:

– Να απομονωθούν οι όποιες αγωνιστικές φωνές με καθοδηγούμενη επιλεκτική σταυροδοσία συγκεκριμένων εκπροσώπων του κυβερνητικού συνδικαλισμού, για να υλοποιούνται απρόσκοπτα οι κυβερνητικές πολιτικές χωρίς αντιδράσεις.

– Να έχουν τη δυνατότητα οι «βολικοί στην κυβέρνηση» αυτοί συνδικαλιστές να κρύβονται πίσω από το «ενιαίο ψηφοδέλτιο» και να ξεφεύγουν από την κριτική ή από την καταπόντιση της παράταξής τους, απόρροιας των κυβιστήσεων και της συνδικαλιστικής πορείας του σε αντίθεση από τις διαθέσεις των μελών.

Η Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος πιστεύει ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί συνέχεια των νόμων της κυβέρνησης για την περιστολή των διαδηλώσεων και του δικαιώματος της απεργίας, του ηλεκτρονικού φακελώματος των σωματείων, των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών και τόσων άλλων αντιδημοκρατικών αντιλήψεων.Το «ενιαίο ψηφοδέλτιο» είναι μια βαθιά αντιδραστική θέση, που δε δίνει χώρο στις διαφορετικές απόψεις, ιδέες, αξίες, στόχους και αιτήματα των αστυνομικών, που σήμερα εκφράζονται μέσα από τα ψηφοδέλτια των παρατάξεών τους για την εκλογή των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργάνων τους και οι οποίες φέρουν το βάρος και την ευθύνη της ασκούμενης συνδικαλιστικής δράσης.

Η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη τη συγκυρία της πανδημίας, προωθεί αλλαγές και σε αυτό το χώρο «του νόμου και της τάξης». 

Απαγορεύσουν με την επιβολή του ενιαίου ψηφοδελτίου το δικαίωμα πολλών αστυνομικών υπαλλήλων να  συγκροτούν παρατάξεις, να κατέβουν όλοι μαζί στο ψηφοδέλτιο που τους εκφράζει, να διεκδικούν την ψήφο των συναδέλφων τους από κοινού, προβάλλοντας κοινά αιτήματα, διεκδικήσεις, αξίες και προτάσεις για όσα αφορούν τα εργασιακά, και όχι μόνο, δικαιώματά τους.

Τα ενιαία ψηφοδέλτια και οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες αδυνατίζουν το διάλογο στα σωματεία και τα οδηγούν προοδευτικά στην πλήρη αποπολιτικοποίηση και την αδράνειά τους. Έτσι η συνδιαλλαγή, οι μικροεξυπηρετήσεις και οι πελατειακές σχέσεις οδηγούν στη «δαγκάνα» του κυβερνητικού συνδικαλισμού και οι συνδικαλιστές μετατρέπονται ανοιχτά πια ως «νεροκουβαλητές» της κάθε κυβέρνησης.

Μεθοδικά και προοδευτικά, ανάλογα με τις συγκυρίες, η ίδια αντιμετώπιση θα ακουμπήσει σε όλους τους εργαζόμενους των Σωμάτων Ασφαλείας και όχι μόνο. Ας θυμηθούμε τις επιδιώξεις της κυβέρνησης για ενιαίο ψηφοδέλτιο και στην εκλογή των οργάνων των φοιτητικών παρατάξεων.

Αυτό ας το έχουν υπόψη και οι συνάδελφοί μας στην ενέργεια στο Πυροσβεστικό Σώμα. Ήδη πήραν το πρώτο μήνυμα της βίαιης, αναίτιας και απροκάλυπτης επίθεσης των κατασταλτικών δυνάμεων της Αστυνομίας στην κινητοποίησή τους την 5η Νοεμβρίου 2021, έξω από το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Προστασίας του Πολίτη. Η εμπέδωση του «νόμου και της τάξης» από την κυβέρνηση είναι η συνέχεια.

Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Δείτε ακόμα...