Μαχητική απάντηση στη φιέστα που έστησε η κυβέρνηση της ΝΔ κυριολεκτικά πάνω στα καμμένα από την πρόσφατη φωτιά στην βορειανατολική Αττική, έδωσαν σήμερα το απόγευμα στην Πεντέλη πυρόπληκτοι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, μαζικοί φορείς, άνθρωποι που συνέδραμαν στη μάχη για την αντιμετώπιση της καταστροφικής φωτιάς για να σωθεί ό,τι σώζεται.
Εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα Βαρνάβα, μαζικοί φορείς της βόρειας Αθήνας και πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο του παλιού Δήμου Πεντέλης, όπου την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έστησε άλλη μία φιέστα – σύσκεψη με συναρμόδια υπουργεία και στελέχη της τοπικής διοίκησης, αποκλείοντας όμως προκλητικά τους εκλεγμένους της τοπικής κοινότητας Βαρνάβα, τον κοινοτάρχη Γιώργο Ηλία και τον Σπύρο Ηλία εκλεγμένο στο δήμο Μαραθώνα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», που προφανώς θα χαλούσαν το κυβερνητικό αφήγημα
«Αποζημίωση 100% των πληγέντων – Αντιπυρικός σχεδιασμός τώρα» έγραφε το πανό των μαζικών φορέων βόρειας Αθήνας ενώ δυνατά ακούγονταν τα συνθήματα όπως «Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», «λεφτά για του λαού την προστασία όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», πάρτε τώρα μέτρα αντιπυρικά αλλιώς θα φτάσει Ομόνοια η φωτιά».
Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ Πέτρος Αλέπης και Μάκης Μακρής καθώς και εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στους δήμους της περιοχής.
Την έκδηλη οργή και αγανάκτηση των συγκεντρωμένων τροφοδότησε μάλιστα, εκ νέου η παρουσία πλήθους ΜΑΤ και αστυνομικών δυνάμεων που είχαν αποκλείσει τον χώρο.Το γεγονός κατήγγειλε στην παρέμβασή του ο Πέτρος Αλέπης τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έφερε τα ΜΑΤ και την αστυνομία στη συγκέντρωση αντί να τους στείλει να προστατέψουν το περιβάλλον και τις περιουσίες των λαϊκών οικογενειών από τις φωτιές. Κατήγγειλε ακόμα την απαγόρευση της εισόδου των εκλεγμένων της κοινότητας Βαρνάβα να συμμετέχουν στη σύσκεψη και να εκθέσουν τα αιτήματά τους.
Στην παρέμβασή του ο Γιώργος Ηλίας πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα κατήγγειλε τον αποκλεισμό του από τη σύσκεψη καθώς και το γεγονός ότι το το χωριό κάηκε γιατί δεν είχε ληφθεί κανένα αντιπυρικό μέτρο από τις αρμόδιες υπηρεσίες, κατήγγειλε πως τα πυροσβεστικά έφθασαν στην περιοχή χωρίς νερό ενώ οι κρουνοί επίσης δεν είχαν νερό για να τροφοδοτήσουν τις υδροφόρες.
Από την πλευρά του ο Σπύρος Ηλίας εκλεγμένος στο δήμο Μαραθώνα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τόνισε ότι «μιλάμε για ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα με το κράτος επιλεκτικά ανίκανο να προστατέψει τον λαό, επιβεβαιώνοντας για άλλη μία φορά, ότι «μόνο ο λαός σώζει τον λαό. Οι φωτιές είναι η συνέχεια αυτού του ταξικού κράτους, που το καλοκαίρι μας καίει και το χειμώνα που μας πνίγει. Δεν μας δέχονται στη σύσκεψη γιατί φοβούνται, είναι δειλοί, επισήμανε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας την κινητοποίηση ο Πέτρος Αλέπης εξέφρασε την αποφασιστικότητα των συγκεντρωμένων να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την λήψη αντιπυρικών και αντιπλημμυρικών έργων αλλά και την αποζημίωση πληγέντων στο 100% των καταστροφών.
Χαρακτηριστικά σημείωσε πως «με τη σημερινή κινητοποίησή μας δείξαμε ότι δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση σε χλωρό κλαρί, δεν θα επιτρέψουμε να καίγεται η μισή Αττική, 100 χιλιάδες στρέμματα δάσους να γίνουν κάρβουνο, να έχουμε απώλεια ανθρώπινων ζωών, η φωτιά να φτάνει στον οικιστικό ιστό της Αθήνας και να μας λένε ότι για όλα αυτά φταίνε η ξηρασία, ο αέρας κι όλα τα σχετικά.
Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί η κοροϊδία των ανθρώπων που επλήγησαν, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε» κατέληξε.
Οι μαζικοί φορείς απαίτησαν:
- Την αποζημίωση στο 100% των ζημιών όσων υπέστησαν καταστροφές στις περιουσίες τους.
- Την διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές.
- Την απόδοση 100% αποζημίωσης επίσης σε όσους υπέστησαν ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες. Την άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των υποδομών, στο ρεύμα και στο νερό.
- Την ολική αποκατάσταση του φυσικού και δασικού πλούτου που καταστράφηκε.
- Να κηρυχτούν αναδασωτέες όλες οι δασικές περιοχές που καταστράφηκαν. Καμία σκέψη για νέες επενδύσεις από τα επιχειρηματικά κοράκια.