Περικοπές στην ενέργεια και στην Ιταλία

Πλατφόρμα άντλησης Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου
Φώτο Αρχείου / Πλατφόρμα άντλησης Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου / Πηγή: UNSPLASH / Φωτογράφος: Dean Brierley @milkandbourbons

Στην Ιταλία, σε αντιστοιχία με τις περικοπές που ανακοίνωσαν πρόσφατα η Γερμανία και άλλες χώρες, το υπουργείο Περιβαλλοντικής Μετάβασης δημοσιοποίησε επικαιροποιημένο κανονισμό για την «εξοικονόμηση» Ενέργειας σε νοικοκυριά, δημόσιες υπηρεσίες, χώρους δουλειάς, εξαιρώντας μόνο τα νοσοκομεία και τους οίκους ευγηρίας.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται για τον χειμώνα «καθήλωση» του θερμοστάτη θέρμανσης σε πολυκατοικίες και άλλα δημόσια κτίρια στους 19 βαθμούς Κελσίου και στους 17 βαθμούς για βιομηχανικούς χώρους. Επίσης, η θέρμανση θα είναι ανοιχτή για μία ώρα λιγότερο κάθε μέρα.

Η κυβέρνηση παζαρεύει παράλληλα με την ένωση των βιομηχάνων Confindustria περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, σε εθελοντική βάση.

Στην Ισπανία ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, Π. Σάντσεθ, προετοίμασε το έδαφος και για άλλα πιθανά περιοριστικά μέτρα, λέγοντας πως η χώρα μολονότι δεν εξαρτάται όσο άλλες χώρες της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο θα πρέπει να προσφέρει βοήθεια στις άλλες χώρες – μέλη και όχι μόνο να παίρνει. «Δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να συμβεί (…) Αλλά το επικρατέστερο σενάριο είναι μια πλήρης διακοπή (της ροής) του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη», ανέφερε.

Στο Παρίσι, στο πλαίσιο της προχτεσινής συμφωνίας για ενεργειακή συνεργασία που ανακοίνωσαν οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας, ανακοινώθηκε η ενεργοποίηση ενός παλιού αγωγού που είχε πέσει σε αχρηστία, στη διοικητική περιφέρεια Μοζέλ. Ο αγωγός αυτός, που είχε κατασκευαστεί αρχικά για ροές φυσικού αερίου από τα ανατολικά προς τα δυτικά, αναμένεται να στέλνει φυσικό αέριο στη Γερμανία. Το Βερολίνο, από την πλευρά του, θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στη Γαλλία, στην περίπτωση που περιοριστούν οι προμήθειες εν μέσω του χειμώνα.

Μέσα σε όλα αυτά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται αύριο, Πέμπτη, να αποφασίσει νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,50% ή 0,75%, γεγονός που θα αυξήσει το κόστος δανεισμού σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...