Πολεμική Αεροπορία: Αποστολή C130 στο Ισραήλ για επισκευή

C130 / Πηγή: Eurokinissi

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει υπάρξει συμφωνία με το Ισραήλ για την άμεση μεταφορά εκεί τριών C-130H τα οποία θα υποστούν εκτεταμένο πρόγραμμα συντήρησης. Ταυτόχρονα, τρέχουν οι διαδικασίες ώστε 3 μεταγωγικά του τύπου να μπουν στα υπόστεγα του Κρατικού Εργοστασίου Αεροσκαφών (ΚΕΑ) της ΠΑ, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης.

Αυτή τη στιγμή στην ΕΑΒ υπάρχει παρκαρισμένη μια σμηναρχία από διάφορα πτητικά μέσα της ΠΑ. Συγκεκριμένα 10 C-130, 17 Phantom F-4 και 3 ελικόπτερα Super Puma, βρίσκονται… αδρανή στις εγκαταστάσεις για εργασίες συντήρησης και κανείς δεν έχει να απαντήσει με ένα χρονοδιάγραμμα παράδοσής τους.

Ταυτόχρονα διογκώνονται οι πιέσεις προς την ΕΑΒ για την επιτάχυνση των εργασιών στα υπόλοιπα αεροσκάφη, με την διοίκηση να έχει δεσμευθεί ότι θα προσπαθήσει σε εύλογο χρονικό διάστημα – και πάντως πολύ σύντομα σε σχέση με το παρελθόν – προκειμένου τα 4 C-130 που θα συνεχίσει να φιλοξενεί, να παραδοθούν επιτέλους στην διάθεση της ΠΑ.

Στο σχετικό πρόγραμμα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που κατατέθηκε πρόσφατα στην Βουλή, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και των Αρχηγών ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ, προωθήθηκε η σύμβαση για Follow on Support των C-130. Δηλαδή της προμήθειας των απαιτούμενων ανταλλακτικών.

Τα αεροσκάφη βεβαίως δεν βρίσκονται σε πτητική κατάσταση και η χρόνια παραμονή στην πίστα της ΕΑΒ έχει δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα κι έτσι, έχει αποφασιστεί να μεταφερθούν με πλοία στο Ισραήλ, στις εκαταστάσεις της IAI (Israel Aircraft Industry ltd).

Πηγή: enikos.gr

Δείτε ακόμα...