Πώληση F-16: Παζάρι ΗΠΑ – Τουρκίας

ΤΟΥΡΚΙΑ / f-16

Συνεχίζεται το παζάρι ΗΠΑ – Τουρκίας, όπως βεβαιώνουν και γνωστοί… φιλέλληνες που διατηρούν υψηλούς τόνους κριτικής απέναντι στην Άγκυρα. Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του γερουσιαστή των Δημοκρατικών και προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, μετά και την έγκριση τροπολογίας που επιτρέπει την πώληση νέων F-16 στην Τουρκία, με τον όρο ο Αμερικανός πρόεδρος να πιστοποιεί την ύπαρξη λόγων «εθνικής ασφάλειας».

Μιλώντας σε ΜΜΕ, ο Μενέντεζ σχολίασε σχετικά ότι τάχα οι ΗΠΑ «πουλάμε τον στρατιωτικό μας εξοπλισμό με βάση κάποια στάνταρ, με αυτούς που μοιράζονται τις αξίες μας, και όχι απλώς στη βάση του οικονομικού κέρδους». Επιμένοντας δε ότι η διαπραγμάτευση με την τουρκική κυβέρνηση είναι απαιτητική, παρέθεσε μια σειρά μέτωπα στα οποία η Άγκυρα πρέπει να αλλάξει τη στάση της. Σε αυτά συμπεριέλαβε την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, γενικότερα τις στενές της σχέσεις με τη Ρωσία. Κατά τ’ άλλα, ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών αναφέρθηκε και στις «υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά», θέμα βέβαια στο οποίο οι «ενστάσεις» της Ουάσιγκτον αφορούν τη ΝΑΤΟική συνοχή στην περιοχή και ως εκ τούτου ανάγει σε «διμερείς διαφορές» τις προκλητικές αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας. Ο Μενέντεζ αναφέρθηκε επίσης στις «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Τουρκία, θίγοντας ένα θέμα που αποτελεί πεδίο πολύπλευρων ενδοαστικών διεργασιών και στην Τουρκία και «μοχλό» πίεσης προς την τουρκική κυβέρνηση και βέβαια τομέα στον οποίο οι ΗΠΑ δεν έχουν να επιδείξουν ιδιαίτερες περγαμηνές…

Και πρόσθεσε ο Μενέντεζ ότι «αν κάποιος είναι πρόθυμος να ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα, τότε υπάρχει μια πιθανότητα», σπεύδοντας βέβαια να εκφράσει για άλλη μια φορά την …απαισιοδοξία του για την κυβέρνηση Ερντογάν, καθώς «μέχρι στιγμής δεν έχω δει κάποια προθυμία από τον πρόεδρο Ερντογάν να κάνει αυτά τα βήματα».

Στο μεταξύ χτες βράδυ (ώρα Ελλάδας) πέρασε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ η τροπολογία που προβλέπει την «πιστοποίηση» από τον πρόεδρο των ΗΠΑ των λόγων «εθνικής ασφάλειας», για την πώληση νέων F-16, και εκσυγχρονισμού αλλά και αναβαθμισμένης τεχνολογίας στην Τουρκία, επιβεβαιώνοντας ότι φουντώνει το παζάρι Ουάσιγκτον – Άγκυρας, ενώ η τουρκική επιθετικότητα δυναμώνει αμείωτα.

Το κείμενο που εγκρίθηκε αναφέρει μεν ότι απαγορεύονται η πώληση και ο εκσυγχρονισμός F-16 σε κάθε οντότητα που σχετίζεται με την Τουρκία, αλλά την ίδια στιγμή ακυρώνει την απαγόρευση αν «ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας». Ακόμα, ως όρος αναφέρεται και το να λάβει η κυβέρνηση «αναλυτικά και επαρκή μέτρα για να διασφαλίσει ότι τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα». Βέβαια, άλλο θέμα είναι τι… υπολογίζει κανείς ως Ελλάδα, δηλαδή σε ποια επικράτεια θεωρεί ότι μια τουρκική υπερπτήση συνιστά παραβίαση, αφού π.χ. οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τον εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων. Κι αυτό όταν δεν περνά βδομάδα χωρίς η Ουάσιγκτον να μιλήσει για «επίλυση» των «διμερών διαφορών» εντός του ΝΑΤΟικού πλαισίου.

Πάνε άλλωστε ελάχιστα 24ωρα που η βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Σελέστ Γουαλάντερ, επιχειρηματολογώντας για τη σημασία αναβάθμισης των τουρκικών F-16, υπογράμμιζε ότι αυτή αποτελεί «συμβολή στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και συνεπώς στην αμερικανική ασφάλεια»…

Δείτε ακόμα...