Πολιτικά παιχνίδια με τους απόδημους – Συμπαιγνία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και πρόθυμων

Κοινοβούλιο
Κοινοβούλιο / Πηγή: Eurokinissi

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με στόχο να καταργηθούν τα κριτήρια για την ψήφο των αποδήμων που περιλαμβάνονται στο σχετικό νόμο που ψηφίστηκε το 2019 με ευρεία πλειοψηφία. Το Νομοσχέδιο έχει τίτλο: «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού – Τροποποίηση άρθρων 2 και 4 ν. 4648/2019». 

Μεταξύ άλλων προβλέπει την κατάργηση των διατάξεων για τις προϋποθέσεις εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού. Συγκεκριμένα αναφέρει πως «οι παρ. 2 περί προϋποθέσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού, 6 περί συγκρότησης Διακομματικής Επιτροπής εξέτασης ενστάσεων κατά απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, 7 περί διαδικασίας 2 εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και 10 περί της εφαρμογής των περιορισμών εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στις εκλογές για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του άρθρου 2 του ν. 4648/2019 καταργούνται».

Θυμίζουμε πως σαν έτοιμη από καιρό, και αξιοποιώντας ως «λαγό» τη στάση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Τζάκρη, κατατέθηκε το σχετικό νομοσχέδιο αλλάζοντας τον υπάρχοντα νόμο, που για να ασκηθεί το δικαίωμα θα πρέπει οι ομογενείς να έχουν αποδεδειγμένη παρουσία στην Ελλάδα δύο έτη την τελευταία 35ετία, καθώς και να υποβάλλουν φορολογική δήλωση στις ελληνικές αρχές.

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο θα αίρει αυτούς τους δύο περιορισμούς, όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση είχε συμφωνηθεί και ψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία πριν ενάμιση χρόνο.

Τότε, το ΚΚΕ είχε τονίσει ότι προϋπόθεση για να απολαμβάνει κάποιος το δικαίωμα της ψήφου είναι  να υφίσταται τις συνέπειες της πράξης του, στην προκειμένη περίπτωση της εκλογής, να απουσιάζει από την Ελλάδα εύλογο χρονικό διάστημα και να υπάρχει αυτοπρόσωπη παρουσία σε πρεσβείες και προξενεία, όχι δηλαδή επιστολική ψήφος που επιτρέπει τη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος.

Η ΝΔ υπαναχώρησε από τις θέσεις της, που περιλάμβαναν ακόμη και επιστολική ψήφο, προκειμένου να συγκεντρωθούν οι 200 βουλευτές που απαιτούνταν.

Συνεπώς η κυβέρνηση θέτει θέμα κατάργησης των κριτηρίων που ψηφίστηκαν το 2019 και συγκεκριμένα την παράγραφο 2 του άρθρου 2 του ισχύοντα νόμου που αναφέρει:

«Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού είναι οι εκλογείς να συγκεντρώνουν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

α) να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,
β) να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος. Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού της περίπτωσης β΄ εφόσον: αα) δεν έχουν συμπληρώσει τα τριάντα(30) έτη και ββ) έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α΄ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος. Ως «φορολογική δήλωση» νοείται η υποβολή στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (Έντυπο Ε1), αναλυτικής δήλωσης εισοδημάτων από μίσθωση ακινήτων (Έντυπο Ε2), κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (Έντυπο Ε3) ή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Έντυπο Ε9), όπως κάθε φορά ισχύουν».

Το όλο θέμα ανέκυψε μετά από δηλώσεις της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζάκρη που μίλησε στον «Εθνικό Κήρυκα» Νέας Υόρκης αναφέροντας πως «όχι μόνο θα δώσουμε τη μάχη για την άρση των περιορισμών, αλλά και θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι άδικοι. Υποτιμητικοί». Ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης αξιοποίησε αυτές τις δηλώσεις και κατέθεσε νομοσχέδιο στη Βουλή καλώντας το ΣΥΡΙΖΑ να το υπερψηφίσει. Για να γίνει δεκτό το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής, δηλαδή να έχει τουλάχιστον 200 θετικές ψήφους.

Για πολιτικά παιχνίδια με τους απόδημους σε συμπαιγνία Μητσοτάκη και Τσίπρα κάνει λόγο το ΚΚΕ

Σε σχόλιο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων και τα κριτήρια που αυτό έθετε ψηφίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία πριν ενάμιση χρόνο, αρχικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζάκρη και στη συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών της ΝΔ Μ. Βορίδης, με συνεντεύξεις τους, ανοίγουν θέμα κατάργησης αυτών των κριτηρίων.

Ουσιαστικά η κα Τζάκρη εξελίσσεται σε “λαγό” της ΝΔ και ευρύτερων σχεδιασμών και προκαλεί μια συζήτηση για να αμφισβητηθεί και να αναθεωρηθεί αυτό που τα κόμματά τους πρόσφατα ψήφισαν στη Βουλή. Αν δεν υπάρχει άλλου τύπου συνεννόηση ανάμεσα στις ηγεσίες των κομμάτων τους, ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη…

Να σταματήσουν αμέσως τώρα τα πολιτικά παιχνίδια με τους απόδημους, ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, σε συμπαιγνία προφανώς του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τσίπρα». Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε δική του τροπολογία αφήνοντας περιθώρια για κοινή στάση με τον ΝΔ σε ότι αφορά την κατάργηση των κριτηρίων του νόμου του 2019. 

Συγκεκριμένα, προβλέπει «τέσσερις έδρες βουλευτών Επικρατείας» για τους απόδημους «με ενιαίο ψηφοδέλτιο» και «χωρίς άλλους περιορισμούς από την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη» και την μόνιμη εγκατάσταση στο εξωτερικό. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να την αποδεχτεί διότι καταργεί καταργεί τους περιορισμούς αναφέροντας στην ανακοίνωση πως, «η πρόταση αυτή δίνει το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες της διασποράς, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς, εφόσον τον αποδεχθεί η Νέα Δημοκρατία».

Ναι στην κατάργηση των κριτηρίων λέει και το ΚινΑλ|ΠΑΣΟΚ.

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαγιάννης

Δείτε ακόμα...