Πολωνία: Νέα διαδικασία κατά της Βαρσοβίας ξεκινά η ΕΕ

Σε νέα κόντρα οδηγούνται η ΕΕ και η Πολωνία στο πλαίσιο μιας ευρύτερης γεωπολιτικής αντιπαράθεσης που διαρκεί χρόνια, με τη Βαρσοβία να επιδιώκει να αναβαθμίσει τον ρόλο της μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, σε ανταγωνισμό πρωτίστως με τη Γερμανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντιδρώντας στην απόφαση της πολωνικής κυβέρνησης να συστήσει επιτροπή που θα ερευνήσει τη λεγόμενη «ρωσική επιρροή» στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ανακοίνωσε χτες την έναρξη διαδικασίας επί παραβάσει κατά της Πολωνίας. Η διαδικασία μπορεί να φθάσει μέχρι την προσφυγή στην ευρωενωσιακή Δικαιοσύνη.

Η σύσταση της επιτροπής για τη «ρωσική επιρροή» στοχεύει κυρίως την πολωνική αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Ντ. Τουσκ, για να αποκλειστεί ενδεχομένως από τις εκλογές του φθινοπώρου. Θα ερευνήσει κατά πόσο οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών «υπέκυψαν», για παράδειγμα, στην ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία…

«Το Συμβούλιο των Επιτρόπων αποφάσισε την εκκίνηση διαδικασίας επί παραβάσει με την αποστολή σχετικής ειδοποίησης» στις πολωνικές αρχές, δήλωσε ο επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Β. Ντομπρόβσκις. Η ειδοποίηση θα σταλεί σήμερα στις πολωνικές αρχές.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, κατέθεσε τροπολογία που τροποποιεί εν μέρει τον νόμο που εγκαθιδρύει ειδική επιτροπή ενόψει των βουλευτικών εκλογών του φθινοπώρου.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ εξέφρασαν «ανησυχία» την περασμένη βδομάδα σχετικά με τη σύσταση της επιτροπής, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να σχολιάζει ότι «θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά καταχρηστικό τρόπο με ανάμειξη στις ελεύθερες και ισότιμες εκλογές στην Πολωνία».

Ο επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, Ντ. Ρεντέρς, απέστειλε επιστολή προς την πολωνική κυβέρνηση για να κάνει γνωστές τις ανησυχίες του για την ύπαρξη «διοικητικού οργάνου ικανού να εμποδίσει την πρόσβαση προσώπων σε δημόσια αξιώματα».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκκινήσει σειρά διαδικασιών επί παραβάσει κατά της Πολωνίας, για τη «μεταρρύθμιση» του δικαστικού συστήματος με στόχο τον περιορισμό της ανεξαρτησίας των δικαστών. Η Βαρσοβία έχει καταδικασθεί από την ευρωενωσιακή Δικαιοσύνη για το θέμα. Με τη δικαστική απόφαση της Δευτέρας, οι πολωνικές αρχές καταδικάσθηκαν σε πρόστιμα ύψους 556 εκατ. ευρώ για μη συμμόρφωση προς απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...