Πομπέο: Ολοκληρώθηκε η περιοδεία του στην Κεντρική Ευρώπη, με Αυστρία και Πολωνία

Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο
Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο / Πηγή: Eurokinissi

Ολοκληρώθηκε η τετραήμερη περιοδεία του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, με επίκεντρο ανάδειξης του ‘κινδύνου’ της Κίνας και της Ρωσίας στην περιοχή. Σταθμοί της περιοδείας ήταν η Τσεχία, Σλοβενία, Αυστρία, Πολωνία.

Στην Πολωνία, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, το Σάββατο στη Βαρσοβία, ο Πομπέο και ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, Μάριους Μπλάζακ, υπέγραψαν τη Συμφωνία Ενισχυμένης Αμυντικής Συνεργασίας (EDCA).

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συζητήθηκαν επίσης η κατάσταση στη Λευκορωσία, η ασφάλεια των δικτύων 5G και η συμμετοχή της κινεζικής «Huawei», μια νέα διμερής συμφωνία για την ανάπτυξη του προγράμματος παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Πολωνίας, η πανδημία του Covid-19.

Με την EDCA, που συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα, θα αυξηθεί ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύουν στην Πολωνία στους 5.500 τουλάχιστον. Μάλιστα, ο Μπλάζακ δήλωσε ότι εφόσον χρειαστεί, ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών θα μπορούσε γρήγορα να αυξηθεί στους 20.000. Θυμίζουμε την απόσυρση  μέρους Αμερικανών στρατιωτών από την Γερμανία με την τελευταία να αντιδρά έντονα.

Την Παρασκευή, στην Αυστρία, ο Πομπέο μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό ομόλογό του, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, κατηγόρησε το κινεζικό κράτος ότι χρησιμοποιεί τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές «σε άμεση σύνδεση» με τον μηχανισμό εθνικής ασφάλειας, τις υπηρεσίες πληροφοριών και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στην κοινή θέση της ΕΕ λέγοντας πως «η προσέγγισή μας δεν είναι να απαγορεύσουμε γενικά έναν ανταγωνιστή, έναν πάροχο, αλλά να καταρτίσουμε έναν σαφή κατάλογο κριτηρίων για την αποφυγή παρόχων υψηλού κινδύνου» στα δίκτυα 5G. Δείχνοντας τις αντιθέσεις της ΕΕ-ΗΠΑ ως προς την πιο προσεκτική προσέγγιση της Κίνας προς όφελος ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Προσέγγιση που δεν αναιρεί τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και την μείωση της επιρροής της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή. Διάσταση απόψεων υπήρξε και για έναν άλλον ανταγωνιστή των ΗΠΑ αλλά και της ΕΕ- της Ρωσίας στο θέμα του «Nord Stream 2». Του αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Βαλτικής προς τη Γερμανία και την ΕΕ, όπου συμμετέχουν αυστριακά μονοπώλια, που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τις ΗΠΑ. Επιλογή της Γερμανίας παρά τις υπόλοιπες ‘διαφορές’ τους.

Στην Αυστρία ο Μ. Πομπέο αναφέρθηκε ακόμα στην παράταση του εμπάργκο πώλησης όπλων στο Ιράν που απαιτούν οι ΗΠΑ προτρέποντας «όλο τον κόσμο να ενωθεί μαζί μας». Στη Βιέννη, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον Ραφαέλ Γκρόσι, γενικό διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), που ελέγχει την πυρηνική δραστηριότητα και του Ιράν. Μετά τις συνομιλίες ο Γκρόσι δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η ιρανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη παραχωρήσει πρόσβαση στην υπηρεσία σε διάφορες τοποθεσίες, ενώ ο Πομπέο κάλεσε το Ιράν να συνεργαστεί πλήρως και αμέσως με την ΙΑΕΑ.

ag

Δείτε ακόμα...