ΠΟΥ: Απαράδεκτη η ανισότητα πρόσβασης στα εμβόλια μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών

Πηγή: Eurokinissi

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας παρότρυνε, σήμερα, για μία ακόμη φορά τις πλούσιες χώρες, μέλη της G7, να δώσουν απόλυτη προτεραιότητα στην ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια, εκτιμώντας πως η υφιστάμενη κατάσταση είναι «απαράδεκτη».

«Το σημαντικότερο πράγμα, το οποίο έχουμε αυτή τη στιγμή ανάγκη είναι τα εμβόλια, η εμβολιαστική ισότητα», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, στο τέλος της εβδομαδιαίας συνέντευξης τύπου, αφότου υπενθύμισε πως η πανδημία συνεχίζει να μαίνεται με περίπου 100.000 νεκρούς κάθε εβδομάδα. «Γνωρίζουμε όλα όσα πρέπει να κάνουμε για να αυξήσουμε την παραγωγή των δυνατοτήτων και επομένως να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη σε όλες τις χώρες», σημείωσε, προτού επισημάνει πως «άνω του 80%» όλων των δόσεων εμβολίων κατά της Covid που χορηγούνται παγκοσμίως γίνεται «σε χώρες με υψηλά εισοδήματα, την ώρα που οι χώρες με χαμηλά εισοδήματα έχουν μονάχα το 0,3%». «Είναι απαράδεκτο, αυτού του είδους το χάσμα είναι απαράδεκτο», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

«Είναι απαράδεκτο όχι μονάχα επειδή πρόκειται για ένα ηθικό ζήτημα, αλλά επίσης, διότι δεν θα καταφέρουμε να νικήσουμε τον ιό σε έναν διχασμένο κόσμο», τόνισε.

Όλα αυτά είναι οι συνέπειες της μετατροπής των εμβολίων – όπως και των φαρμάκων γενικά- που είναι επιτεύγματα της επιστήμης και της ανθρώπινης εργασίας, σε χρυσοφόρα εμπορεύματα στα χέρια των μεγάλων εταιρειών, αντί να αποτελούν αυτονόητο δικαίωμα των λαών.

Στο πλαίσιο του σφοδρού οικονομικού και γεωπολιτικού ανταγωνισμού γύρω από τα εμβόλια , κράτη όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν απαγορεύσει σχεδόν κάθε εξαγωγή εμβολίου ή συστατικών εμβολίων. Οι ΗΠΑ ακόμα παζαρεύουν πώς θα πωληθούν σε άλλα κράτη δεκάδες εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου «AstraZeneca» που παράγεται στο έδαφός τους και το οποίο δεν χρησιμοποιείται στο εσωτερικό «επειδή δεν το χρειάζεται η χώρα». Αντίστοιχους μηχανισμούς ελέγχου των εξαγωγών έχει προωθήσει η ΕΕ, που έχει επίσης παραγγείλει πολλαπλάσιες δόσεις από αυτές που χρειάζεται ο πληθυσμός της.

Επίσης, τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη έχουν «καπαρώσει» πολλαπλάσιες δόσεις εμβολίων σε σχέση με τον πληθυσμό τους, συμβάλλοντας και με αυτόν τον τρόπο στους ακόμα πιο αργούς ρυθμούς των εμβολιασμών στις λιγότερο αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες.

Τώρα οι ηγέτες των ισχυρών καπιταλιστικών χωρών συζητούν την προσωρινή άρση των πατεντών των εμβολίων, έχοντας στο μυαλό τους τους εμπορικούς πολέμους και ανταγωνισμούς για το μοίρασμα της αγοράς εμβολίων. Αυτό που χρειάζεται είναι η πλήρης κατάργηση της πατέντας, κρατική κοινωνικοποιημένη βιομηχανία Φαρμάκου, διεθνής συνεργασία για την προαγωγή της έρευνας και της παραγωγής εμβολίων και φαρμάκων.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...