ΠΟΥ: Συνεδριάζει σήμερα υπό το φόντο των ανταγωνισμών ΗΠΑ – Κίνας

ΠΟΥ - Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.)

Οι 194 χώρες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συνεδριάζουν σήμερα για πρώτη φορά στην ιστορία του οργανισμού για να συζητήσουν τη διεθνή απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού, με τη σινο-αμερικανική αντιπαράθεση, το θέμα της Ταϊβάν αλλά και των εμβολίων να προκαλούν ένταση μεταξύ τους.

Παρά την όξυνση της έντασης μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, οι χώρες ελπίζουν να καταφέρουν να υιοθετήσουν ομόφωνα ένα σχέδιο απόφασης που κατήρτισε η ΕΕ. Αυτό ζητεί να ξεκινήσει “το συντομότερο (…) μια διαδικασία εκτίμησης” για να εξεταστεί η διεθνής υγειονομική απάντηση και τα μέτρα που ελήφθησαν από τον ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19. Επιπλέον το σχέδιο απόφασης της ΕΕ καλεί να υπάρξει “παγκόσμια, άμεση και ίση πρόσβαση σε όλα τα προϊόντα (…) που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας” .

Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και στο πλαίσιο της πανδημίας

Μεταρρύθμιση του οργανισμού, η Ταϊβάν, η πρόσβαση σε εμβόλια, η αποστολή ειδικών στην Κίνα: τα θέματα για τα οποία υπάρχει αντιπαράθεση δεν λείπουν, όμως το ζήτημα της προέλευσης του ιού παραμένει το βασικό ζήτημα της σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Οι ΗΠΑ, κατηγορούν την Κίνα ότι απέκρυψε το εύρος της πανδημίας. Παράλληλα ανέστειλε τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ στον οργανισμό. Η Ουάσινγκτον ζητεί τη διεξαγωγή έρευνας για το θέμα, όπως και η Αυστραλία, καθώς πιστεύουν ότι το Πεκίνο απέκρυψε ένα ατύχημα σε εργαστήριο από το οποίο διέρρευσε ο κορονοϊός προκαλώντας την πανδημία.

Εξάλλου οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Κίνα ότι προσπάθησε να υποκλέψει την αμερικανική έρευνα για την παρασκευή εμβολίου και ο Τραμπ απείλησε να διακόψει κάθε σχέση με το Πεκίνο. Παράλληλα, εκτιμούν ότι ο ΠΟΥ αγνόησε μια έγκαιρη προειδοποίηση από την Ταϊβάν για τη σοβαρότητα του κορονοϊού, κάτι όμως που διαψεύδει ο οργανισμός.  Για τον λόγο αυτό, οι  ΗΠΑ, υποστηριζόμενες από κάποιες χώρες, ζήτησαν από τον ΠΟΥ “να καλέσει την Ταϊβάν” στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, παρά τις αντιδράσεις της Κίνας. Με τον ΠΟΥ να  διαβεβαιώνει, ότι μόνο οι χώρες μέλη του μπορούν να δεχθούν ή όχι την Ταϊβάν. Μένει τελικά να φανεί αν θα διεξαχθεί ψηφοφορία γι΄αυτό.

Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμοί των ΗΠΑ με την Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και το διεθνές κυνηγητό ποια χώρα και μονοπώλιο θα βρει πρώτα το εμβόλιο, οξύνονται όσο η καπιταλιστική κρίση [που υπήρχαν “σήματα της” και προ της πανδημίας], ρίχνει την βαριά σκιά της στις καπιταλιστικές οικονομίες.

Δείτε ακόμα...