ΠΟΥ: Τι λέει το προσχέδιο της έκθεσης του για την προέλευση του κορονοϊού

Νυχτερίδα

Η μετάδοση του ιού από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους μέσω ενός άλλου ζώου είναι το πιο πιθανό σενάριο σχετικά με την προέλευση της covid-19, σύμφωνα με την έκθεση του Π.Ο.Υ σε συνεργασία με την Κίνα, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Επιπλέον η διαρροή του ιού από κάποιο εργαστήριο είναι «εξαιρετικά απίθανη», σύμφωνα με αντίγραφο του προσχεδίου που έχει στη διάθεσή του το Associated Press [AP].

Εν πολλοίς, τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με την προέλευση του νέου κορονοϊού ήταν αναμενόμενα ενώ αφήνουν πολλά ερωτήματα αναπάντητα. Η ομάδα προτείνει περαιτέρω μελέτη προς κάθε κατεύθυνση εκτός από το σενάριο της εργαστηριακής διαρροής.

Η δημοσιοποίηση του πορίσματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει καθυστερήσει, εγείροντας ερωτήματα για προσπάθειες εκατέρωθεν να χειραγωγηθεί το αποτέλεσμα, τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Κίνα, σύμφωνα με αναλύσεις.

Στο έδαφος του σφοδρού ανταγωνισμού,οι ΗΠΑ θέλουν να στοχοποιήσουν την Κίνα ως υπεύθυνη της εξάπλωσης του κορονοϊού, ώστε να αξιοποιήσει το οπλοστάσιο για περαιτέρω περιορισμούς και κυρώσεις.

Εκπρόσωπος του ΠΟΥ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το τελικό συμπέρασμα θα είναι έτοιμο προς δημοσίευση «τις προσεχείς ημέρες».

Σύμφωνα με το προσχέδιο που βρέθηκε στην κατοχή του AP από αξιωματούχο του Παγκόσμιου Οργανισμού που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, τα σενάρια προέλευσης του ιού είναι τέσσερα:

1. Η μετάδοση μέσω ενός δεύτερου ζώου είναι πιθανή έως πολύ πιθανή.

2. Η απευθείας μετάδοση από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους είναι πιθανή.

3. Η μετάδοση μέσω της «ψυχρής αλυσίδας» των προϊόντων τροφίμων είναι πιθανή αλλά όχι ιδιαίτερα.

4. Η μετάδοση μέσω εργαστηρίου είναι εξαιρετικά απίθανη.

Ο πλησιέστερος συγγενής του ιού που προκαλεί COVID-19 έχει βρεθεί σε νυχτερίδες, οι οποίοι είναι γνωστό ότι φέρουν κορονοϊούς.

Ωστόσο, η έκθεση αναφέρει ότι «η εξελικτική απόσταση μεταξύ αυτών των ιών νυχτερίδας και του SARS-CoV-2 εκτιμάται ότι είναι αρκετές δεκαετίες, γεγονός που υποδηλώνει έναν σύνδεσμο που λείπει».

Ο Peter Ben Embarek, εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ που ηγήθηκε της αποστολής στη Γουχάν, δήλωσε την Παρασκευή ότι η έκθεση έχει οριστικοποιηθεί, ελέγχεται και μεταφράζεται.

Πηγή: Cnn.gr

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...