Πραγματοποιήθηκε χθες εκδήλωση μνήμης στα θύματα του εγκλήματος των ΗΠΑ σε Χιροσίμα – Ναγκασάκι

Με εκδήλωση στη Θησείο, που οργανώθηκε με όλα τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού, τίμησε χτες το απόγευμα η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη τη μνήμη των θυμάτων του εγκλήματος των ΗΠΑ κατά του λαού της Ιαπωνίας με τη ρίψη ατομικών βομβών σε Χιροσίμα – Ναγκασάκι.

Πριν από 75 χρόνια, στις 6 Αυγούστου 1945 στη Χιροσίμα και στις 9 Αυγούστου στο Ναγκασάκι, η ατομική βόμβα έσπειρε το θάνατο σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ενώ τα θύματα της εγκληματικής ενέργειας των Αμερικανών ιμπεριαλιστών πολλαπλασιάστηκαν τα επόμενα χρόνια λόγω των συνεπειών της ραδιενέργειας.

Με τη συμμετοχή τους στη χτεσινή εκδήλωση, εργαζόμενοι, νέοι, συνταξιούχοι, έστειλαν μήνυμα πως 75 χρόνια μετά δεν ξεχνούν το ιμπεριαλιστικό έγκλημα και τους ενόχους του. Έστειλαν μήνυμα πως στις σημερινές συνθήκες που ο κίνδυνος του πολέμου, της προσφυγιάς, της χρήσης πυρηνικών όπλων προβάλει απειλητικός, η ανάγκη να δυναμώσει το αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό κίνημα μεγαλώνει. Αυτό αποτύπωσε και το σύνθημα – κάλεσμα που πρόβαλε η ΕΕΔΥΕ μπροστά στη φετινή εκδήλωση: «Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, ενάντια στη φτώχεια και τις νέες πυρηνικές απειλές».

Στην συγκέντρωση στην πλατεία Ζακλίν Ντε Ρομιγύ στο Θησείο μίλησε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Σταύρος Τάσσος. Την εκδήλωση άνοιξε ο μουσικός Γιώργος Σαρρής, παρουσιάζοντας ένα νέο του τραγούδι αφιερωμένο στην ειρήνη, με τίτλο: «Ανάμεσα σε δύο πολέμους», ενώ αμέσως μετά την ομιλία η συνέχεια δόθηκε με μουσικό πρόγραμμα.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ ενώ συμμετείχαν και η ΚΕΘΑ κι η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών.

Από το βήμα της εκδήλωσης οι διοργανωτές έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης στο λαό του Λιβάνου που μετρά δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες από τις πρόσφατες καταστροφικές εκρήξεις στη Βηρυτό.

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους σχετικά με τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες που υπέγραψε η κυβέρνηση με την Αίγυπτο, όπως έγινε γνωστό λίγη ώρα πριν την εκδήλωση. Με βάση το περιεχόμενο της συμφωνίας, όπως είχε γίνει γνωστό, έθεσε μια σειρά σοβαρά ερωτήματα που γεννιούνται από το γεγονός ότι μια σειρά νησιά μεταξύ των οποίων και το Καστελόριζο δεν περιλαμβάνονται σε αυτή.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...