Προαπαιτούμενο…

Από την τελετή αναχώρησης της «Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας»
Φώτο Αρχείου / Από την τελετή αναχώρησης της «Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας» / Πηγή: Eurokinissi

Πέρασε στα ψιλά, αλλά έχει σημασία να καταγραφεί: Παράγοντες της κυβέρνησης και της «αγοράς» εκτιμούν ότι η «επιτυχία» της επίσκεψης του Σαουδάραβα διαδόχου στην Ελλάδα και οι μπίζνες των 3,7 δισ. που κλείστηκαν μεταξύ μεγάλων πολυεθνικών ομίλων της μιας και της άλλης χώρας οφείλονται και στο γεγονός ότι η Ελλάδα έστειλε μια συστοιχία πυραύλων «Patriot» στη Σαουδική Αραβία, η οποία θυμίζουμε ότι χρηματοδοτεί και στηρίζει τον πόλεμο στην Υεμένη.

Με άλλα λόγια, η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και στα ευρωατλαντικά σχέδια (στην προκειμένη περίπτωση η αποστολή των «Patriot» έγινε με τη «σφραγίδα» των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ) αποτελούν «διαβατήριο» για την αστική τάξη να επεκτείνει το «πεδίο δράσης», άρα και την κερδοφορία της, με νέες οικονομικές συμφωνίες, όπως έγινε τώρα με τη Σαουδική Αραβία, με αιχμή τον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Αντίστοιχα, η βαθιά εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο της Ουκρανίας, όπου συγκρούονται το ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, είναι «προαπαιτούμενο» ώστε τμήματα της αστικής τάξης να διεκδικήσουν με αξιώσεις την αναβάθμισή τους στη διανομή της λείας, όπως γίνεται, για παράδειγμα, με τους εφοπλιστές, που διεκδικούν τον πρώτο ρόλο στη μεταφορά του LNG.

Στρατιωτική εμπλοκή και οικονομικές συμφωνίες για τα συμφέροντα του κεφαλαίου είναι όψεις του ίδιου νομίσματος, με συνέπεια ο λογαριασμός να «φορτώνει» ολοένα και περισσότερο στις πλάτες του λαού, που χώνεται στη δίνη επικίνδυνων αντιθέσεων και ανταγωνισμών.

Το σχόλιο από τον Ριζοσπάστη

Δείτε ακόμα...