Προχωρούν τα παζάρια για τα F-35

Από τη συνάντηση τουΥΠΑΜ Ν. Παναγιωτόπουλου με τον πρέσβη των ΗΠΑ και στελέχη της Lockheed Martin για τα F-35

Προχωρά το παζάρι για το επόμενο εξοπλιστικό πακέτο μαμούθ των F-35. Στελέχη του προγράμματος για τα F-35 (SF PO – Joint Strike Fighter Program Office), του αμερικανικού Πενταγώνου και της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin, βρίσκονται στην Αθήνα για 3μερη επίσκεψη, στο πλαίσιο της οποίας σήμερα το απόγευμα συναντήθηκαν με τον υπουργό Άμυνας. Ν. Παναγιωτόπουλο, παρουσία και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τζέιμς Τσούνις, προκειμένου να έχει επαφές σχετικά με την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς του πανάκριβου μαχητικού.

Ο Παναγιωτόπουλος έσπευσε να διαβεβαιώσει τους Αμερικανούς ότι σε συνέχεια της επίσκεψης του Κυρ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, «θα ξεκινήσει, άμεσα», η διαδικασία απόκτησης των αεροσκαφών. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι τα Γενικά Επιτελεία θα προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, στο πλαίσιο της ισχύουσας διαδικασίας προμήθειας αμυντικών εξοπλισμών. Κατά τη συνάντηση, τονίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι η απόκτηση των F-35 θα ενισχύσει περαιτέρω την «διαλειτουργικότητα» των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ.

Το κλιμάκιο είχε επισκεφτεί την Αθήνα και στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου, κάνοντας μια πρώτη πρόταση τότε για πώληση 20 αεροσκαφών F-35 τελευταίας διαμόρφωσης έναντι 3,5 δισ δολαρίων χωρίς τον οπλισμό τους, ενώ ταυτόχρονα έκανε και αυτοψία σε Αεροπορικές Βάσεις οι οποίες εξετάζεται να αποτελέσουν τη βάση των εν λόγω μαχητικών στην Ελλάδα, όπως η Λάρισα, καθώς απαιτείται διαμόρφωση και ειδικών υποδομών.

Στη συνάντηση με τον Παναγιωτόπουλο τέθηκε, εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ JSF PO και ελληνικών υπηρεσιών ώστε να προετοιμαστεί η επίσημη έγγραφη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος LOR (Letter of Request) από πλευράς της Αθήνας η οποία θα σημάνει και την έναρξη της διαδικασίας για την απόκτηση του μαχητικού. Λέγεται ότι αυτή η κίνηση αναμένεται να γίνει το καλοκαίρι με στόχο η κυβέρνηση να έχει την αμερικανική απάντηση εντός του 2023. Αποδοχή της τέτοιας απάντησης ουσιαστικά θα σημαίνει και συμφωνία με το επόμενο βήμα να είναι η διακρατική σύμβαση.

Δείτε ακόμα...