Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της ΕΕ: Υποστηρίζει την είσοδο των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στο μπλοκ

ΕΕ - Σημαίες

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ζήτησε να επιτραπούν τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι η επέκταση της Ε.Ε. θα ήταν θετική για την ειρήνη και την ευημερία.

«Η διεύρυνση μπορεί να αποφέρει τεράστια οφέλη τόσο στην περιοχή όσο και στην Ευρώπη στο σύνολό της, συμβάλλοντας στη διασφάλιση μιας σταθερής, ευημερούσας και ειρηνικής ηπείρου», δήλωσε ο Σασόλι, ανέφερε η “Welt” (εφημερίδα της Γερμανίας) στις 6 Ιουνίου.

Βέβαια το ζήτημα της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ εντάσσεται στην προσπάθεια ανάσχεσης της επιρροής από την Ρωσία στην περιοχή και πραγματοποιείται στο πλαίσιο σφοδρών ανταγωνισμών.

Αλλά το πόσο γρήγορα μπορούν να ενταχθούν, εξαρτάται από το εάν η Δύση εκπληρώσει τα κριτήρια προσχώρησης των βαλκανικών χωρών. «Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει ακόμη να ολοκληρωθούν σε καθεμία από αυτές τις χώρες», δήλωσε ο Σασόλι προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επίσης να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να αναγνωρίσει την πρόοδο.

Η Ε.Ε. διεξάγει ήδη ενταξιακές συνομιλίες με το Μαυροβούνιο και τη Σερβία, ενώ η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία είναι επίσημοι υποψήφιοι.

Δείτε ακόμα...