Προετοιμασίες για μακρόχρονο και σφοδρό πόλεμο

Ουκρανικά τανκς στο Ντονέτσκ

Τα δυο στρατόπεδα προετοιμάζονται για μακρόχρονο και σφοδρό πόλεμο.

Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει την έγκριση νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, το οποίο θα περιλαμβάνει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς με πυρομαχικά διασποράς, προκειμένου να δώσει στο Κίεβο τη δυνατότητα να προκαλέσει σημαντικά πλήγματα πίσω από τις πρώτες γραμμές άμυνας των ρωσικών στρατευμάτων, στα κατεχόμενα εδάφη της ουκρανικής επικράτειας.

Έχοντας διαπιστώσει την αποτελεσματικότητα των οβίδων διασποράς 155 χιλιοστών που παραδόθηκαν στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες, οι ΗΠΑ εξετάζουν την παράδοση πυραύλων ATACMS (Army Tactical Missile Systems) με βεληνεκές 306 χλμ. ή/και GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System) με βεληνεκές 72 χλμ. οι οποίοι θα φέρουν πυρομαχικά διασποράς.

Επίσης η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς TAURUS. Επιστολή από βουλευτές των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού καλεί τον Γερμανό καγκελάριο και τον υπουργό Άμυνας να εγκρίνουν άμεσα την αποστολή Taurus, ενώ και κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Γερμανίδας ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, ο Ουκρανός ομόλογός της επανέφερε το ίδιο αίτημα.

Η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε το μεγαλύτερο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας το οποίο έχει διαθέσει μέχρι σήμερα στο Κίεβο και το έβδομο συνολικά, η αξία του οποίου θα φθάσει τα 780 εκατ. ευρώ και θα εκταθεί σε μια τριετία, έως το 2025. Η Δανία εξάλλου έχει ανακοινώσει ότι θα παραδώσει δεκάδες αμερικανικά μαχητικά F-16 στο Κίεβο, ενώ Ουκρανοί πιλότοι ήδη εκπαιδεύονται σε αυτά στη Δανία.

Δημοσιεύματα αναφέρουν πως το Κίεβο ετοιμάζει νέες εφεδρείες για να ξεκινήσει μια νέα επίθεση το επόμενο έτος, μετά το τέλος του χειμώνα. Παράλληλα με τις προσπάθειές τους να περάσουν στην Αζοφική Θάλασσα – οι οποίες δεν έχουν αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα ως τώρα – οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιθέσεις σε σημαντικούς στόχους στην Κριμαία, στη Μαύρη Θάλασσα και βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Από την πλευρά της Ρωσίας, που επιχειρεί να αναπτύξει διάφορους εξοπλισμούς και να αυξήσει την παραγωγή οπλικών συστημάτων που «καταναλώνονται» εντατικά στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι «σήμερα, εργαζόμαστε ενεργά για το σχεδιασμό πυρηνικών υποβρυχίων πολλαπλών χρήσεων, ρομποτικών συστημάτων και μη επανδρωμένων υποβρυχίων οχημάτων».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναβαθμίζει συνεχώς το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό για να μπορέσει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας, πρόσθεσε ο ίδιος.

Δείτε ακόμα...